Connect with us

EVENIMENT

Peste 120 de bolnavi de COVID-19, îngrijiţi la domiciliu în cadrul acţiunii umanitare „Oxigen pentru Târgu Mureş”

Publicat

Peste 120 de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus, care au necesitat oxigen pe fondul unei saturaţii scăzute, au fost îngrijiţi la domiciliu fără a mai fi internaţi în spital, în urma campaniei umanitare „Oxigen pentru Târgu Mureş”, derulată de Serviciul de Ambulanţă Samaritanus şi de Fundaţia Comunitară Mureş.

În urma campaniei umanitare, 279 de persoane bolnave COVID-19 au beneficiat de dispozitive medicale şi 120 de bolnavi cu infecţii mai grave au fost vindecaţi la domiciliu cu ajutorul concentratoarelor de oxigen achiziţionate în cadrul campaniei umanitare.

„Campania se numeşte ‘Oxigen pentru Târgu Mureş’ şi a pornit iniţial de la un coleg medic care s-a îmbolnăvit şi nu a fost loc în spital pentru el. În acel moment ne-am gândit cum putem să îl ajutăm acasă, avea nevoie de oxigen fiindcă avea o saturaţie scăzută. A trebuit să recoltăm sânge la domiciliu pentru a-l duce la laborator şi astfel, având analize, medicul curant a putut să ia decizia medicală pentru ajustarea unei scheme de tratament. A avut nevoie şi de o evaluare imagistică să se vadă cât era de afectat pulmonar, asta însemna să luăm bolnavul de acasă să îl ducem la CT, de la CT înapoi la domiciliu, pentru că bolnavii COVID nu puteau avea contact cu nimeni. Cu oxigenul adus acasă şi conlucrând cu mai multe servicii din sistemul medical, a fost ajutat să treacă peste boală”, a declarat, miercuri, coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus Târgu Mureş, Varga Zsigmond Karoly, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că proiectul a fost iniţiat în condiţiile în care s-a constatat că tuburile de oxigen de pe ambulanţe erau prea solicitate.

„Am fost solicitaţi de multe ori apoi şi am ajuns, la un moment dat, în situaţia în care nu mai aveam tuburi de oxigen pe ambulanţe, toate erau împărţite în diferite zone ale oraşului, uneori chiar făcând artificii de genul de a transporta tuburile de oxigen la un bolnav dimineaţa şi la altul, după amiaza. Atunci am iniţiat acest proiect numit ‘Oxigen pentru Târgu Mureş’ în care să cumpărăm concentratoare de oxigen”, a menţionat Varga Zsigmond Karoly.

Potrivit acestuia, alături de concentratoarele de oxigen au fost achiziţionate şi perifericele necesare pentru a se putea recolta la domiciliu probe de laborator, precum şi pulsoximetre, pentru măsurarea concentraţiei de oxigen din sânge.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus a arătat că în urma campaniei umanitare a fost donată suma de 42.900 lei, iar iniţiatorii au reuşit să negocieze preţuri bune pentru concentratoarele de oxigen

„Aveam nevoie de comunitate şi comunitatea a răspuns, şapte firme şi 41 de târgumureşeni au donat 42.900 de lei. Din aceşti bani am cumpărat concentratoare de oxigen. Pe bucată, la o capacitate de 7 litri au costat 2.450 lei, în condiţiile în care preţul acestora la vânzare este undeva la 6.000 lei. Ne-am bucurat că am reuşit să negociem un preţ care ne-a permis să achiziţionăm mai multe dispozitive medicale pentru a ajuta bolnavii COVID-19. Adică aceşti oameni au ajutat 120 de bolnavi COVID-19 să fie vindecaţi acasă, nu a fost necesară internarea lor în spital”, a arătat Varga.

Deşi Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează serviciile prestate de această ambulanţă, la Samaritanus au sosit circa 900 de solicitări pe COVID-19, în octombrie, noiembrie, decembrie şi ianuarie, toate fiind onorate în regim de voluntariat fiindcă nici bolnavii nu au plătit pentru servicii.

Acţiunea umanitară este în derulare, ţinta proiectului fiind îngrijirea la domiciliu a 1.500-2.000 de persoane, iar iniţiatorii au luat în calcul scenariul în care bolnavii cu COVID-19 trebuie îngrijiţi la domiciliu, din lipsa locurilor în spitale, prin monitorizarea cu ajutorul Ambulanţei Samaritanus, în colaborare cu medicii de familie.

„Voluntarii din dispecerat preiau de la bolnavi parametrii funcţionali, transferă fişa medicului din dispecerat care calculează scorul de risc COVID-19, scor ce este comunicat medicului de familie al pacientului. Medicul de familie al pacientului decide, conform scorului rezultat din monitorizarea parametrilor funcţionali, răspunsul clinic şi soluţia. Pentru cazurile medii ce pot fi ajutate cu oxigen sau cu o ajustare a schemei de tratament, Ambulanţa Samaritanus va transporta la domiciliul pacientului aparatul concentrator şi echipamentele consumabile. Aceste dispozitive medicale omologate sunt pentru folosire individuală, neasistată, la domiciliul beneficiarului. Echipajul Ambulanţei Samaritanus instalează şi pune în funcţiune aparatul şi instruieşte beneficiarul pentru folosire. Dacă medicul de familie al pacientului decide recoltare de probe la domiciliul pacientului COVID, pentru evaluare sau transportul pacientului la Imagistică sau la internare, echipajul Ambulanţei Samaritanus va efectua ambele solicitări”, a precizat Varga Zsigmond Karoly.

Până acum au fost cumpărate din donaţii 11 concentratoare de oxigen, echipamente consumabile pentru a deservi un număr de 1.500-2.000 de beneficiari, 72 de pulsoximetre omologate şi două tensiometre omologate.

În urma campaniei umanitare, alături de Ambulanţa Samaritanus au venit mai mulţi tineri voluntari, majoritatea proaspăt absolvenţi de liceu. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe