ACTUALITATE
Peste 13 milioane de persoane au trecut frontierele României, în primele 4 luni ale anului
Peste 13 milioane de persoane şi 3 milioane de mijloace de transport au fost înregistrate prin punctele de trecere a frontierei din România în primele patru luni ale anului, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
„În primele patru luni ale anului 2019, valorile de trafic înregistrate în punctele de trecere a frontierei, de la nivelul întregii ţări, au fost de aproximativ 13,6 milioane treceri persoane (11,3 milioane cetăţeni UE şi 2,3 milioane cetăţeni non UE), dintre care 6.350.000 pe sensul de intrare şi 7.250.000 pe sensul de ieşire, precum şi 3,8 milioane mijloace de transport”, se arată într-un comunicat al IGPF transmis duminică.
De asemenea, în urma misiunilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, precum şi în zona de competenţă, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au constatat 6.102 de fapte ilegale (2.642 infracţiuni şi 3.460 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română.
Cu ocazia controlului de frontieră, de la începutul anului, poliţiştii nu au permis intrarea în România a 2.497 de cetăţeni străini, pentru că nu îndeplineau condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă această măsură au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.
Nu s-a permis ieşirea din ţară a 1.376 de cetăţeni români şi străini, din diferite motive legale.
Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate 36.354 alerte Schengen ori naţionale, din care peste 806 semnalări au vizat diferite bunuri căutate de autorităţi în vederea confiscării, fiind astfel depistate 75 de autovehicule semnalate ca fiind furate sau căutate de autorităţi din state aparţinând Uniunii Europene.
De asemenea, poliţiştii de frontieră au depistat 672 persoane date în urmărire generală, cetăţeni români şi străini, care apoi au fost predate autorităţilor competente din cadrul Poliţiei Române pentru luarea măsurilor legale. Acestea au fost depistate în punctele de frontieră, atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi la intrare în România.
În majoritatea cazurilor, persoanele urmărite general săvârşiseră, atât în România, cât şi pe teritoriul Uniunii Europene, infracţiuni de drept comun – furt, tâlhărie, înşelăciune, vătămare corporală etc. -, dar şi fapte care au legătură cu criminalitatea transfrontalieră.
„Poliţia de Frontieră Română cooperează, de asemenea, cu toate structurile cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere (Poliţia Română, DGV etc.), măsurile adoptate la frontieră împotriva persoanelor aflate în atenţia autorităţilor fiind luate în conformitate cu legislaţia europeană în materie”, se mai menţionează în comunicat. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro