Connect with us

ACTUALITATE

Peste 18.000 de spectatori au fost prezenţi pe faleza din Constanța, la cea de-a 117 celebrare a Zilei Marinei Române

Publicat

sursa foto: Cosmin Szekely/ facebook

Peste 18.000 de localnici şi turişti au vizionat joi exerciţiul militar şi parada navală organizate de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) pe esplanada Comandamentului Flotei şi în rada Portului Constanţa, cu ocazia celebrării celei de-a 117 ediţii a Zilei Marinei Române, conform unui bilanţ realizat de autorităţi.

Festivitatea, la care şi-au adus contribuţia peste 3.000 de militari ai din Forţelor Navale Române, Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre, militari americani şi italieni, s-a desfăşurat sub forma unui exerciţiu militar de o zi, intitulat Forţele Navale Române 19 (FNR19), la care au fost mobilizate 37 de nave şi ambarcaţiuni rapide şi alte 12 aparate de zbor.

Anul acesta, manifestările şi evenimentele pentru celebrarea celei de-a 117 ediţii a Zilei Marinei au fost dedicate aniversării a 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Navei-Şcoală Mircea, istoricul velier primind, de altfel, titlul de ambasador onorific activ în serviciul României, pe mările şi oceanele lumii.

De altfel, în acest context, după trecerea în revistă a Gărzii de de onoare, intonarea Imnului de Stat şi arborarea la catarg a pavilionului naţional, precum şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor din dispozitivul de paradă, preşedintele Klaus Iohannis a decorat pavilionul Navei Şcoală Mircea cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor.

După alocuţiunile prezentate de Şeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrşu, de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi de către preşedintele Klaus Iohannis au început exerciţiile demonstrative şi concursurile marinăreşti, iar drapelul României, al NATO şi al Uniunii Europene, purtate de scafandri de luptă, au fost paraşutate de la bordul unui elicopter în semn de salut.

La scurt timp, şi-au făcut apariţia cele trei remorchere multifuncţionale ale FNR, Vânjosul, Vârtosul şi Voinicul, însoţite de trei şalupe rapide. Ulterior, pe scena de ape au fost inserate elemente de cercetare-diversiune şi astfel s-a dat startul scenelor de foc. De la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide au fost desantaţi scafandrii de luptă, pentru simularea atacului asupra ţărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile de virtuozitate militară au continuat cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronave de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon au jucat rolul unui adversar ce a atacat gruparea de forţe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig au deschis o canonadă cu care au respins atacul aerian, fiind utilizate, conform planificării, aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm.

În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ a fost informat de echipajul unui avion american de cercetare P8 Poseidon că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei şi imediat un elicopter Puma Naval a lansat o geamandură radio-hidro-acustică pentru localizarea poziţiei submarinului. Apoi, o corvetă a atacat inamicul cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor au fost lansate torpile uşoare.

Exerciţiul a continuat cu secvenţa de respingere a desantului maritim în care zece ambarcaţiuni de asalt s-au îndreptat către faleză, unde au executat foc cu muniţie de manevră, atacul forţelor ostile fiind respins de pe mare de trei vedete blindate fluviale, din aer de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de transportoare auto blindate şi de infanterişti marini.

Pe mare, echipajul fregatei Regele Ferdinand a executat apuntarea unui elicopter Puma Naval, deschizând astfel parada navală, la care au participat toate navele şi aeronavele care au fost implicate în exerciţiile derulate în faţa falezei Comandamentului Flotei.

În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare a încheiat Exerciţiul demonstrativ FNR 19, după amiază urmând a se desfăşura tradiţionalele jocuri şi concursuri marinăreşti, concerte şi spectacole stradale, până la ora 22.00, când Ziua Marinei Române se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor, pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanţa) – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi retur.

După ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane, iar în Portul Tomis va fi lansat pe cer un spectacol pirotehnic, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii

Publicat

foto: elevii liceului teoretic „dr. mihai ciucă” săveni s au întâlnit

Publicitate

Activităţile în spațiul public prilejuite de aniversarea, în ziua de 3 aprilie, a celor 175 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, au debutat ieri dimineață la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Jandarmii le-au prezentat elevilor autospecialele din dotare, mijloacele de intervenție și, nu în ultimul rând, câinii de serviciu, care au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină și intervenție.
De asemenea,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reglementări mai clare privind parcările publice și private. Propunere pentru modificarea Codului Rutier

Publicat

reglementări mai clare privind parcările publice și private. propunere pentru

Publicitate

O nouă inițiativă legislativă depusă la Senat propune modificarea Codului Rutier pentru a introduce reglementări mai clare privind parcările publice și private. Proiectul de lege urmărește să stabilească norme stricte privind utilizarea, amenajarea și gestionarea locurilor de parcare, atât în spațiile publice, cât și în cele private cu acces public, relatează alba24.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4)…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: 21 de percheziții într-un dosar privind introducerea ilegală în țară a unor arme de vânătoare, la Suceava

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava efectuează, miercuri, 21 de percheziții domiciliare la persoane din mai multe localități din mediul rural cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit IPJ, perchezițiile se desfășoară într-un dosar complex, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, privind arme de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Constructor desemnat pentru Linia Electrică Aeriană de 400 KV care va traversa sudul județului

Publicat

botoșani: constructor desemnat pentru linia electrică aeriană de 400 kv

Publicitate

Proiectul construirii Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului nostru, a intrat în linie dreaptă. După trei luni de la stabilirea ofertei câștigătoare, comisia de achiziție din cadrul CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare a sistemului energetic național cu cel din Republica Moldova.

„Realizarea LEA 400 kV Suceava – Bălți,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe