Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2.000 de copii din Mureș vor primi cărţi în programul-pilot ‘Fiecare copil merită o poveste’

Publicat

Peste 2.000 de copii din mediul rural din judeţ vor primi „Prima Carte” pentru acasă, iar în alte 15 grădiniţe din zone defavorizate vor fi amenajate biblioteci pentru încurajarea cititului, în cadrul programului pilot „Fiecare copil merită o poveste”, derulat de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş.

Potrivit şefului ISJ Mureş, Ioan Macarie, programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” va consta, pe lângă aducerea de cărţi în grădiniţe, şi în formarea de profesori pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţ.

„Programul ‘Fiecare copil merită o poveste’ este reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acţiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creşterii accesului la educaţie timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate. Programul va fi lansat la Târgu Mureş în perioada 27-28 martie 2019”, a arătat conducerea ISJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe întâlniri, între care şi o sesiune de formare cu profesorii din învăţământul preşcolar – metodişti şi responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toţi cei 1.150 de profesori de învăţământ preşcolar din judeţ.

De asemenea, va fi organizată o sesiune de informare cu directorii unităţilor şcolare care au în subordine învăţământul preşcolar din judeţ, pe tema importanţei facilitării accesului la cărţi potrivite vârstei şi la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate. Va mai fi organizat un training centrat pe literaţie cu profesorii de învăţământ preşcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziţie de asociaţia parteneră, şi întâlniri cu profesorii debutanţi şi cu bibliotecarii din judeţ.

La nivel naţional, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” Asociaţia OvidiuRo va implementa 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare, va forma 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi va distribui 80.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.

Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 judeţe, cu un total aproximativ de 20.000 de preşcolari care au primit o carte pentru acasă şi peste 100 de grădiniţe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

„După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor judeţeni şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondator Asociaţia OvidiuRo. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Poveste cu săbii și scandal într-un bar din centrul municipiului Botoșani. Doi tineri au fost trimiși în judecată pentru „tentativă la omor”

Publicat

un bărbat de 63 de ani, din vorniceni, a fost

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– B.D., în vârstă de 23 de ani, din mun./jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”;

– M.C.S., în vârstă de 19 ani, și P.D., în vârstă de 42 de ani, ambii din mun./jud….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația

Publicat

eliminarea avizului tehnic de racordare, pe masa anre. autoritățile anunță

Publicitate

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE: Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare la rețelele electrice și de gaze, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, scrie alba24.ro.

Avizul Tehnic de Racordare (ATR) constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Echipele CSS Botoșani, în drum spre finalele de MINIVOLEI. Profesor Constantin Nacu: „Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa”

Publicat

echipele css botoșani, în drum spre finalele de minivolei. profesor constantin

Publicitate

Iubitorii de sport din Botoșani sunt așteptați, în acest weekend, în sala Liceului cu Program Sportiv, pentru a susține echipele de Minivolei fete și băieți vor participa la Turneul semifinal de Minivolei după cum urmează:

  • la Botoșani, în sala de sport ”Olimpia”a Liceului cu Program Sportiv va avea loc semifinala Campionatului Național de Minivolei fete, echipă antrenata de doamna profesoară Aluculesei Ana Maria.
  • la Buzău se va desfășura…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

botoșani: cinci note de 10 la matematică la simularea probelor

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe