Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2.000 de copii din Mureș vor primi cărţi în programul-pilot ‘Fiecare copil merită o poveste’

Publicat

Peste 2.000 de copii din mediul rural din judeţ vor primi „Prima Carte” pentru acasă, iar în alte 15 grădiniţe din zone defavorizate vor fi amenajate biblioteci pentru încurajarea cititului, în cadrul programului pilot „Fiecare copil merită o poveste”, derulat de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş.

Potrivit şefului ISJ Mureş, Ioan Macarie, programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” va consta, pe lângă aducerea de cărţi în grădiniţe, şi în formarea de profesori pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţ.

„Programul ‘Fiecare copil merită o poveste’ este reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acţiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creşterii accesului la educaţie timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate. Programul va fi lansat la Târgu Mureş în perioada 27-28 martie 2019”, a arătat conducerea ISJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe întâlniri, între care şi o sesiune de formare cu profesorii din învăţământul preşcolar – metodişti şi responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toţi cei 1.150 de profesori de învăţământ preşcolar din judeţ.

De asemenea, va fi organizată o sesiune de informare cu directorii unităţilor şcolare care au în subordine învăţământul preşcolar din judeţ, pe tema importanţei facilitării accesului la cărţi potrivite vârstei şi la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate. Va mai fi organizat un training centrat pe literaţie cu profesorii de învăţământ preşcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziţie de asociaţia parteneră, şi întâlniri cu profesorii debutanţi şi cu bibliotecarii din judeţ.

La nivel naţional, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” Asociaţia OvidiuRo va implementa 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare, va forma 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi va distribui 80.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.

Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 judeţe, cu un total aproximativ de 20.000 de preşcolari care au primit o carte pentru acasă şi peste 100 de grădiniţe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

„După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor judeţeni şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondator Asociaţia OvidiuRo. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe