Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2.000 de copii din Mureș vor primi cărţi în programul-pilot ‘Fiecare copil merită o poveste’

Publicat

Peste 2.000 de copii din mediul rural din judeţ vor primi „Prima Carte” pentru acasă, iar în alte 15 grădiniţe din zone defavorizate vor fi amenajate biblioteci pentru încurajarea cititului, în cadrul programului pilot „Fiecare copil merită o poveste”, derulat de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş.

Potrivit şefului ISJ Mureş, Ioan Macarie, programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” va consta, pe lângă aducerea de cărţi în grădiniţe, şi în formarea de profesori pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţ.

„Programul ‘Fiecare copil merită o poveste’ este reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acţiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creşterii accesului la educaţie timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate. Programul va fi lansat la Târgu Mureş în perioada 27-28 martie 2019”, a arătat conducerea ISJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe întâlniri, între care şi o sesiune de formare cu profesorii din învăţământul preşcolar – metodişti şi responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toţi cei 1.150 de profesori de învăţământ preşcolar din judeţ.

De asemenea, va fi organizată o sesiune de informare cu directorii unităţilor şcolare care au în subordine învăţământul preşcolar din judeţ, pe tema importanţei facilitării accesului la cărţi potrivite vârstei şi la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate. Va mai fi organizat un training centrat pe literaţie cu profesorii de învăţământ preşcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziţie de asociaţia parteneră, şi întâlniri cu profesorii debutanţi şi cu bibliotecarii din judeţ.

La nivel naţional, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” Asociaţia OvidiuRo va implementa 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare, va forma 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi va distribui 80.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.

Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 judeţe, cu un total aproximativ de 20.000 de preşcolari care au primit o carte pentru acasă şi peste 100 de grădiniţe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

„După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor judeţeni şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondator Asociaţia OvidiuRo. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Restricții de trafic pe șosele din cauza unui transport agabaritic

Publicat

1659605480 politia noaptea e1608912223558.jpg
Arhivă foto

Poliția Română anunță că duminică seară, începând cu ora 22.00, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în data de 14 august 2022, începând cu ora 22.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: PTF Giurgiu – DN5 – DN 5B – Ghimpați – DN6 – București – DNCB – A1 – Pitești – DN 65B – Găneasa – DN 64 – Râmnicu-Vâlcea – DN 67 – DN 7 – DN1 – Brașov – DN 13 – DN 1S – Hoghiz (Brașov).

Transportul este format dintr-un camion cu lățimea de 5,2 metri, urmând a fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj al  poliției rutiere.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ați văzut-o? Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de acasă. Mama ei a anunțat Poliția

Publicat

plecata de acasa e1660499151166 900x600.jpg

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie din comuna Sântimbru, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 august, fiica sa, Mircea Mădălina Denisa, de 17 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR a luat-o în Bot(oşani). Clujenii au pierdut cu 1-0 pe teren propriu cu FC Botoşani

Publicat

cfr 1.jpg

FC Botoşani s-a impus surprinzător pe terenul campioanei en titre CFR Cluj, scor 1-0, într-un meci disputat duminică în etapa a cincea a Superligii de fotbal.

După această primă victorie în Gruia în faţa lui CFR Cluj, FC Botoşani a urcat provizoriu pe prima poziţie a clasamentului, cu 11 puncte, devansând-o chiar pe CFR Cluj, care a rămas cu 9 puncte.

CFR, cu multe schimbări în unsprezecele de start faţă de meciurile precedente, a avut o evoluţie neconvingătoare, dar şi destulă neşansă.

Echipa antrenată de Mihai Teja a înscris la prima sa ocazie, pe contraatac în minutul 31, prin Sekou…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

15.000 de pelerini la Mănăstirea Nicula. 30 de jandarmi au condus un convoi de 1.500 de pelerini

Publicat

whatsapp image 2022 08 14 at 15.44.24 1.jpeg

La Mănăstirea Nicula se aflau, duminică seară, aproximativ 15.000 de pelerini, potrivit jandarmilor clujeni.

VEZI ŞI:

Programul PELERINAJULUI de la Mănăstirea Nicula la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

„30 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca alături de polițiști și pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul deplasării celor aproximativ 1.500 de pelerini dinspre Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Gherla înspre Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Nicula, judeţul Cluj, pentru desfășurarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe