Connect with us

ACTUALITATE

Peste 200 de animale din județul Tulcea au fost sacrificate, de la începutul anului, din cauza unor boli

Publicat

bovine

Peste 200 de cabaline şi bovine au fost sacrificate, de la începutul anului, din cauza anemiei infecţioase ecvine (AIE) şi a leucozei enzootice bovine (LEB) care au apărut la animalele din zona de terasă a judeţului Tulcea şi în Delta Dunării.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă, a declarat, pentru AGERPRES, că răspândirea celor două boli este favorizată atât de sistemul de creştere a animalelor în stare de semi-libertate, practicat în Deltă, cât şi de numărul mare al insectelor hematofage, căpuşe, ţânţari şi tăuni.

„Programul naţional strategic multi-anual pentru LEB consideră zona de Deltă ca fiind infectată. Animalele pot pleca de aici doar în anumite condiţii, cu recoltare de sânge şi buletine de analiză. Dacă probele sunt pozitive, animalul este transportat la abator, iar dacă animalul este sănătos, el poate fi vândut. Pentru AIE se întâmplă acelaşi lucru”, a menţionat Tuchilă.

De la începutul anului, 10 cabaline şi 210 bovine au fost depistate cu cele două boli, potrivit sursei.

„În ceea ce priveşte AIE, animalele au fost extrase, eutanasiate şi s-au făcut dezinfecţiile. Pentru LEB, lucrurile sunt un pic mai dificile, pentru că avem un număr destul de mare de animale cu LEB, dar suntem în perioada în care căutăm să extragem animalele bolnave, să le ducem la abator şi să avem această zonă de Deltă liberă de LEB în viitorul apropiat”, a mai spus directorul DSVSA.

Numărul insuficient al personalului este o altă problemă cu care se confruntă instituţia.

„Fără un număr optim de medici veterinari nu ne putem atinge dezideratele pe care ni le-am propus. Deficitul este de cel puţin 15 de medici”, a mai menţionat Mitică Tuchilă.

Anual, câteva zeci de cai şi câteva sute de bovine sunt sacrificate, din cauza celor două boli, iar statul acordă despăgubiri proprietarilor care deţin documente legale pentru animale. În anul 2016, de exemplu, potrivit DSVSA, de la bugetul statului s-au plătit despăgubiri de peste 550.000 de lei pentru animalele bolnave. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe