Connect with us

ACTUALITATE

Peste 200 de radioamatori din România şi Ungaria s-au întâlnit în Arad, la un targ și o expoziție de echipamente

Publicat

Sursa foto: Facebook

Radioamatori din România şi Ungaria şi-au dat întâlnire, sâmbătă, în oraşul arădean Pecica, unde au organizat un târg şi o expoziţie de echipamente şi accesorii pentru al XVI-lea an consecutiv.

Peste 200 de pasionaţi ai domeniului, o treime dintre ei venind din Ungaria, s-au adunat în Sala Sporturilor din oraş. Cel mai aşteptat moment a fost târgul radioamatorilor, unde cei prezenţi au avut ocazia să facă schimburi de piese pentru a-şi completa colecţiile.

„Tehnologia nu a reuşit să omoare radioamatorismul. Comunicaţiile radio sunt singurele posibile în caz de dezastru, pentru că internetul depinde de provideri, de reţele. De aceea, acest domeniu nu va dispărea curând”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori din judeţul Arad, George Poncu.

Întâlnirea a fost o ocazie pentru mulţi dintre participanţi de a cunoaşte oameni pe care doar i-au auzit, prin intermediul frecvenţelor radio.

„Am făcut schimb între vechiturile noastre de hobby, dar în primul rând a contat relaţia interpersonală directă între radioamatori, fiind cunoscut că noi avem prieteni pe toate continentele, pe unii nu-i vom vedea niciodată”, a spus un participant.

Cel mai mare colecţionar de aparate radio din Arad, Francisc Visky (71 de ani), a expus echipamente civile şi de provenienţă militară, unele având o vechime de un secol. El a prezentat şi aparate de telefon de epocă, care au fost atracţia vizitatorilor.

„Primul aparat de radio, unul cu lămpi, mi l-am construit singur, la vârsta de 12 ani, din piese recuperate sau primite. Pe atunci, eu şi familia mea eram deportaţi de comunişti într-un sat din Bărăgan. Acel radio a fost contactul nostru cu lumea”, a spus Francisc Visky.

Evenimentul de la Pecica a marcat şi împlinirea a 90 de ani de activitate radioamatoricească neîntreruptă în Arad, unde a fost înfiinţată, în 1929, prima asociaţie de profil din România.

Manifestarea a fost organizată de Radioclubul YO2KBB, Asociaţia Teritorială de Acţiune Civică Arad şi Primăria Pecica. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Noi posturi scoase la CONCURS de Spitalul de Urgență Cluj. Caută personal MEDICAL, auxilar și TESA, pe perioadă determinată

Publicat

spital urgenta facebook.jpg

După ce a scos la concurs zeci de posturi pe perioadă nedeterminată, Spitalul Județean de Urgență Cluj anunță concurs și pentru mai multe posturi vacante temporar.

Astfel, spitalul organizează concurs pentru ocuparea de posturi de personal medical, personal auxiliar și TESA.

Posturi scoase la concurs de Spitalul de Urgență Cluj

Înscrierile se fac în perioada 29 iunie – 5 iulie, iar concursul va fi organizat pentru posturi vacante temporar.

  • asistent medical generalist principal – 8 posturi – diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, grad principal, 5 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bani pentru profesori și elevi la Alba Iulia, din bugetul local. Cum se acordă granturile pentru stimularea performanței școlare

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg

Consiliul Local Alba Iulia are de aprobat, în ședința din iunie, metodologia prin care profesori din municipiu și elevi cu rezultate deosebite vor primi bani, ca stimulent pentru performanță școlară și în procesul educațional.

Inițiatorii proiectului precizează că în municipiu ”există un număr relativ important de unități de învățământ preuniversitar care au nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a garanta un serviciu public de învățământ de calitate”.

Prin urmare, sunt stabilite criterii de acordare a unor granturi pentru unitățile de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF vine din nou la Oradea. Când va avea loc festivalul

Publicat

tiff cluj 28062022.jpg

După încheierea unei noi ediții, cea de-a 21-a, a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Cluj-Napoca, organizatorii au anunțat că s-a înregistrat un record în istoria evenimentului, mai precis au fost 102.000 de plătitori de bilete. De asemenea, aceștia au precizat că filmele TIFF vor ajunge și-n alte orașe din țară, printre care și Oradea.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe