Connect with us

ACTUALITATE

Peste 24.000 de persoane au urmat cursuri de formare profesională, în primele 11 luni

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În primele 11 luni ale acestui an, peste 24.000 de persoane au luat parte la programele de formare profesională, desfășurate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din totalul celor 24.647 participanţi la cursuri, 22.324 sunt şomeri iar 1.818 persoane fac parte din categoria celor care nu beneficiază de gratuitate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

371 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite, altele decât şomerii, 56 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite de evaluare a competenţelor, iar alte 78 persoane beneficiază de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.

În perioada de referinţă au fost organizate 1.431 programe de formare profesională gratuite dintre care 960 programe de calificare/recalificare, 325 programe de iniţiere, perfecţionare sau specializare, precum şi 146 programe de competenţe cheie/transversale.

Potrivit sursei citate, ca nivel de studii, dintre cei 22.324 de şomeri participanţi la cursuri, 60,84% erau de nivel profesional, liceal sau postliceal, 26,11% aveau studii gimnaziale, 7,70% studii superioare, iar 5,35% aveau mai puţin de opt clase.

Pe categorii de vârstă, şomerii sub 25 de ani reprezentau 38,13% din total, cei între 25 şi 30 de ani – 14,39%, între 30 şi 35 de ani – 6,41%, între 35 şi 45 de ani – 15,20%, iar peste 45 de ani – 25,87%.

Principalele meserii/ocupaţii, în funcţie de numărul de participanţi, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în perioada ianuarie -noiembrie 2023, sunt: lucrător comercial – 4.347; competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere – 1.444; ajutor bucătar – 1.172; agent de securitate – 1.125; operator introducere, prelucrare, validare date – 1.058; îngrijitor spaţii verzi – 912; frizer – 905; inspector/Referent resurse umane – 840; competenţe de comunicare în limba română – 648; manichiurist – 637. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, candidat PSD

Publicat

cosmin andrei 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Intrat în cursa pentru câștigarea unui nou mandat la Primăria Municipiului Botoșani din partea Partidului Social Democrat, Cosmin Andrei a vorbit despre ceea ce a însemnat ultimii patru ani la conducerea municipiului Botoșani, despre realizările și investițiile făcute în municipiu.
Cosmin Andrei a vorbit și despre contracandidații săi pentru această funcție, într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

flutur 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

index 2 1000x600.webp.webp

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe