Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2,5 milioane de acţiuni de control, efectuate de inspectorii ANPC în ultimii 30 de ani

Publicat

supermarket
Arhivă foto

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat, în ultimii 30 de ani, un număr de peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale, a declarat, marţi, directorul general al instituţiei, Paul Anghel, într-o conferinţă ce a marcat împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea ANPC.

„Au fost efectuate peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale. Au fost primite peste 1,3 milioane de sesizări. A fost asigurată consilierea gratuită a peste 7.000 de operatori economici. A fost dispusă interzicerea de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman ale unor produse neconforme în valoare de 145 de milioane de lei noi”, a afirmat Paul Anghel.

Directorul general al ANPC a menţionat că valoarea amenzilor aplicate în această perioadă de instituţie a atins suma de 1,8 miliarde de lei.

„Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,8 miliarde de lei noi. În fiecare an am desfăşurat, chiar dacă în condiţii mai vitrege câteodată, cu bugete reduse, Comandamentul Litoral, Comandamentul Delta Dunării şi în perioadele de iarnă, în zonele unde există un dever mare de consumatori, am desfăşurat comandamentele de iarnă, fie că vorbim de Rânca-Novaci, fie că vorbim de Cluj – Băile Felix, fie că vorbim de zona montană, de Bran – Moieciu – Braşov – Poiana Braşov sau de Valea Prahovei. De asemenea, ori de câte ori au existat evenimente gen Untold, Neversea, colegii noştri comisari au consiliat operatorii economici şi au efectuat acţiuni de control acolo unde au existat zone aglomerate de consumatori pentru o anumită perioadă. Trebuie subliniat că suntem instituţia care a marcat pionieratul în domeniul etichetării produselor alimentare din România, prin elaborarea primului act normativ, respectiv HG 784/1996”, a precizat Paul Anghel.

ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare

Directorul general al ANPC a subliniat că ultimul raport al Comisiei Europene arată că ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu Comisia Europeană şi cu celelalte state membre.

„Conform celui mai recent raport de evaluare al Comisiei Europene, din decembrie 2021, ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană prin intermediul sistemului de informare a pieţei interne, iar colegii de la Comisia Europeană spuneau că modulul CPC s-a evidenţiat prin rezultate excelente înregistrate în utilizarea platformei”, a adăugat Paul Anghel.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a menţionat că în prezent instituţia lucrează la modificarea unor acte normative care să permită ANPC autofinanţarea.

Elaborarea sau modificarea unor acte normative

„Lucrăm la proiectul evaluării activităţii, pentru că ne dorim aliniere din punct de vedere al dotărilor al fiecăruia dintre comisariate. Lucrăm la acest moment la elaborarea sau modificarea unor acte normative, pentru că aşa cum alte autorităţi pot obţine venituri din consiliere, din sfaturi, din avizare, şi această autoritatea trebuie să aibă dreptul de a se autofinanţa pentru anumite segmente. Suntem într-o avansată discuţie cu colegii de la Metale Preţioase, o sursă importantă de venit atât pentru Guvern, dar ne dorim s-o facem sursă importantă de venit şi pentru autoritatea noastră.

Încercăm la acest moment să punem pe masa Guvernului faptul că şi noi contăm din punct de vedere al încasărilor, pentru a putea obţine acordul dânşilor pentru a gestiona măcar parte dintre venituri şi să avem un orizont de timp mai mult decât rezonabil până la care vom putea asigura toate cele necesare. Sunt multe proiectele la care se lucrează, dar le-am spus pe cele care sunt deja avansate, care sunt în procedură de atribuire sau în procedură de evaluare a colegilor de la Juridic, pentru a putea fi puse pe masa Guvernului”, a declarat Horia Constantinescu. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Surprizele lui Bolojan: Ce prețuri ar putea avea motorina și benzina la pompă, de la 1 august

Publicat

surprizele lui bolojan: ce prețuri ar putea avea motorina și

Publicitate

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, după ce prețurile medii la pompă de marți, 8 iulie 2025, sunt de 7,10 lei/litru pentru benzină și 7,40 lei/litru pentru motorină, relatează alba24.ro.

Așadar, prețul combustibilului va crește începând cu 1 august, ca urmare a majorării accizei cu 10%. Măsura face parte dintr-un pachet de creșteri fiscale adoptat de guvernul Bolojan, care include și majorarea TVA-ului de la 19% la 21%,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grav accident rutier la Dorobanți: Trei persoane, printre care un adolescent, transportate la spital

Publicat

grav accident rutier la dorobanți: trei persoane, printre care un

Publicitate

Salvatorii botoșăneni au intervenit în această după-amiază la un accident rutier produs în localitatea Dorobanți, în care au fost implicate două autovehicule. 

La fața locului au fost mobilizați pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de descarcerare și una de stingere, un echipaj SMURD de prim ajutor, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

Patru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Caravana Faptelor Bune pornește spre comuna Românești pentru a ajuta familii aflate în dificultate

Publicat

caravana faptelor bune pornește spre comuna românești pentru a ajuta

Publicitate

Daniel Cășlariu și voluntarii din Caravana Faptelor Bune de la Asociația Grup Civic Botoșani pregătesc o nouă acțiune umanitară. Sâmbătă, aceștia vor pleca spre comuna Românești, unde vor ajunge la mai multe familii numeroase aflate într-o situație materială dificilă.

Organizatorii fac un apel la solidaritate și îi îndeamnă pe toți cei care pot să doneze jucării în stare bună, curate și complete, dulciuri ambalate și alimente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adio programul „Usturoiul”. Schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru 2026. Și la cartof la fel

Publicat

adio programul „usturoiul”. schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru

Publicitate

Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi reprogramate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de agerpres.ro.

‘Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe