Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2,5 milioane de acţiuni de control, efectuate de inspectorii ANPC în ultimii 30 de ani

Publicat

supermarket
Arhivă foto

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat, în ultimii 30 de ani, un număr de peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale, a declarat, marţi, directorul general al instituţiei, Paul Anghel, într-o conferinţă ce a marcat împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea ANPC.

„Au fost efectuate peste 2,5 milioane de acţiuni de control, care au cuprins peste 1.000 de tematici naţionale. Au fost primite peste 1,3 milioane de sesizări. A fost asigurată consilierea gratuită a peste 7.000 de operatori economici. A fost dispusă interzicerea de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman ale unor produse neconforme în valoare de 145 de milioane de lei noi”, a afirmat Paul Anghel.

Directorul general al ANPC a menţionat că valoarea amenzilor aplicate în această perioadă de instituţie a atins suma de 1,8 miliarde de lei.

„Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,8 miliarde de lei noi. În fiecare an am desfăşurat, chiar dacă în condiţii mai vitrege câteodată, cu bugete reduse, Comandamentul Litoral, Comandamentul Delta Dunării şi în perioadele de iarnă, în zonele unde există un dever mare de consumatori, am desfăşurat comandamentele de iarnă, fie că vorbim de Rânca-Novaci, fie că vorbim de Cluj – Băile Felix, fie că vorbim de zona montană, de Bran – Moieciu – Braşov – Poiana Braşov sau de Valea Prahovei. De asemenea, ori de câte ori au existat evenimente gen Untold, Neversea, colegii noştri comisari au consiliat operatorii economici şi au efectuat acţiuni de control acolo unde au existat zone aglomerate de consumatori pentru o anumită perioadă. Trebuie subliniat că suntem instituţia care a marcat pionieratul în domeniul etichetării produselor alimentare din România, prin elaborarea primului act normativ, respectiv HG 784/1996”, a precizat Paul Anghel.

ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare

Directorul general al ANPC a subliniat că ultimul raport al Comisiei Europene arată că ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu Comisia Europeană şi cu celelalte state membre.

„Conform celui mai recent raport de evaluare al Comisiei Europene, din decembrie 2021, ANPC şi-a îmbunătăţit constant modul de cooperare cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană prin intermediul sistemului de informare a pieţei interne, iar colegii de la Comisia Europeană spuneau că modulul CPC s-a evidenţiat prin rezultate excelente înregistrate în utilizarea platformei”, a adăugat Paul Anghel.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a menţionat că în prezent instituţia lucrează la modificarea unor acte normative care să permită ANPC autofinanţarea.

Elaborarea sau modificarea unor acte normative

„Lucrăm la proiectul evaluării activităţii, pentru că ne dorim aliniere din punct de vedere al dotărilor al fiecăruia dintre comisariate. Lucrăm la acest moment la elaborarea sau modificarea unor acte normative, pentru că aşa cum alte autorităţi pot obţine venituri din consiliere, din sfaturi, din avizare, şi această autoritatea trebuie să aibă dreptul de a se autofinanţa pentru anumite segmente. Suntem într-o avansată discuţie cu colegii de la Metale Preţioase, o sursă importantă de venit atât pentru Guvern, dar ne dorim s-o facem sursă importantă de venit şi pentru autoritatea noastră.

Încercăm la acest moment să punem pe masa Guvernului faptul că şi noi contăm din punct de vedere al încasărilor, pentru a putea obţine acordul dânşilor pentru a gestiona măcar parte dintre venituri şi să avem un orizont de timp mai mult decât rezonabil până la care vom putea asigura toate cele necesare. Sunt multe proiectele la care se lucrează, dar le-am spus pe cele care sunt deja avansate, care sunt în procedură de atribuire sau în procedură de evaluare a colegilor de la Juridic, pentru a putea fi puse pe masa Guvernului”, a declarat Horia Constantinescu. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe