Connect with us

ACTUALITATE

Peste 250 de artişti din patru ţări, aşteptaţi la Festivalul Sighişoara Medievală

Publicat

Peste 250 de artişti din România, Ungaria, Ucraina şi Italia sunt aşteptaţi să facă spectacol, de vineri până duminică, la Festivalul Sighişoara Medievală, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

„Cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viaţa civilă şi militară a secolelor XIII – XVII, îşi deschide porţile în perioada 26 – 28 iulie 2019. Tema festivalului de anul acesta este ‘Misterul medieval’ făcând referire la formele teatrale apărute în evul mediu cu acceptul bisericii şi care promovau moralităţi religioase, tablouri biblice, ce aveau ca scop educarea poporului, dar şi la înţelesul enigmatic al acestei perioade”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Potrivit sursei citate, publicul va avea ocazia să vadă concerte pe scenă şi stradale, demonstraţii militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre şi ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell’Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie şi ateliere artistice şi de mânuire a armelor medievale.

Toate acestea se vor desfăşura în cinci tabere (Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianţilor din Piaţa Răţuştelor, Tabăra Meşteşugarilor din jurul primăriei, Arena Cavalerilor din Piaţa Sigma), două spaţii interioare (Turnul Fierarilor – un Turn al Artelor, Sala Sander), plus Piaţa Mare a Cetăţii, unde se găseşte şi scena principală.

„Printre artiştii participanţi vor fi actorii Eugenia Şerban, Cosmin Şofron, Gabriel Apostol, Trupele de muzică SPIRITUAL SEASONS din Ucraina, ANNO MUSICA din Ungaria, SPECIMEN TEATRO din Italia, CIMPOIERII de Transilvania şi TRUVERII din Romania, dintre cei mai importanţi lăutişti din ţară: Caius Hera, Cristi Lazar, Nicolae Szekely, Companii teatrale precum Skepsis din Alba Iulia, Studio 24 din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, ordine militare din Mediaş, Cluj Napoca, Braşov, Bucureşti, Artgotica din Sibiu cu jonglerii cu steaguri şi Nosa din Bistriţa cu dansuri medievale. Dar să nu uităm de proiecţia video de pe Turnul cu ceas, ce va închide această ediţie”, se precizează în comunicat.

Festivalul, ajuns la a 26-a ediţie, este organizat de municipiul Sighişoara, fiind coordonat artistic de către Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, Sub Înaltul Patronaj al principesei Margareta, Custodele Coroanei României. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Zilele Artei BIZANTINE, la Cluj și Alba Iulia. Vezi programul

Publicat

catedrala avram iancu e1664377336415.jpg

În perioada 06-09 Octombrie 2022, va avea loc a XVIII-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine”, eveniment ideat și materializat sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.

arta bizantina

„Prima zi a evenimentului, 06 Octombrie, va fi marcată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8:00. De la ora 11:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe str. Episcop Nicolae Ivan FN, va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Alba Iulia, prin ochii unor vloggeri celebri. Drumul de la Rimetea și cafeaua servită amabil într-un birt de la țară

Publicat

volggeri alba iulia scaled e1664450300351 1000x600.jpg

Suntem Steve și Ivana, care împreună sunt Jetlag Warriors, vloggeri celebri dedicați turismului și călătoriilor, au vizitat județul Alba și s-au oprit la Alba Iulia.

Primul loc vizitat a fost Rimetea și Cetatea Colțești, iar în drumul spre Alba Iulia s-au oprit la o cafea, la un magazin sătesc, pe marginea drumului, unde au întâlnit o vânzătoare extrem de prietenoasă și amabilă, care a încercat să vorbească cu ei.

I-a întrebat de unde sunt, dacă le place în România și chiar dacă mașina lor este proprietate personală sau închiriată. Totul în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adevărul despre COLECTAREA selectivă a DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. Șurubaru, city manager: Se face în proporție de 2% la blocuri

Publicat

centre de selectie e1608292936874.jpg

Cluj-Napoca este „pionier” în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor pe fracții. În zonele de case, clujenii primesc saci pentru a colecta separat hartia, plasticul și metalul, sticla și deșeurile menajere. La blocuri există, de asemenea, tomberoane „colorate”, fiecare pentru o categorie de deșeuri, dar aici lucrurile merg anevoios, potrivit lui Gheorghe Șurubaru, city managerul orașului.

Cluj-Napoca a implementat un proiect pilot în ceea ce privește colectare selectivă a deșeurilor. Aceasta merge, însă, greu, în special în zona de blocuri, spune Gheorghe Șurubaru.

Asta pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concordia Chiajna-„U” Cluj, 0-2. Clujenii merg mai departe în Cupa României

Publicat

1664475109 cupa romaniei semifinale.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit, joi seara în deplasare, pe Concordia Chiajna într-un meci din play-off-ul Cupei României. După un meci bun făcut de clujeni, aceștia câștigă cu 2-0, prin golurile marcate de Thiam (min.18) și Fulop (min.59) și merg mai departe în Cupa României.

Concordia Chiajna: Chudy – R. Simion, Palmeș (cpt.), Stănică, Bușu, Codrea, Pațurcă, Ad. Voicu, Ndiaye, Llullaku, Rusescu
Rezerve: Chesneau – Călințaru, Maric, Leo. Alexandrescu, Skytte, Vl. Mihalcea, E. Oancea, Mustacă, Alb. Voinea
Antrenor: Eugen Trică

U Cluj: Iliev – Șt. Vlădoiu, Fl. Ilie, Nowak, Chipciu (cpt.),…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe