Connect with us

ACTUALITATE

Peste 3.000 de persoane care au practicat pariuri sportive și jocuri de noroc au fost consiliate psihologic în 2020

Publicat

Peste 3.000 de practicanţi de pariuri sportive şi de jocuri de noroc au fost consiliaţi psihologic în 2020 prin intermediul unui serviciu online, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Joc responsabil, remis AGERPRES.

„Serviciile Asociaţiei Joc Responsabil de consiliere psihologică gratuită destinate persoanelor cu potenţiale probleme legate de practicarea în exces a jocurilor de noroc au fost accesate anul trecut de către 4.290 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 76 de ani.

Dintre acestea, 719 au fost persoane aflate în linia întâi în lupta cu SARS-Cov-2 sau afectate psiho-emoţional de pandemie şi care au beneficiat de suport psihologic printr-o extensie a serviciului de Consiliere psihologică online creată special pentru perioada stării de urgenţă.

Sesiunile de consiliere s-au desfăşurat, atât live ori prin videoconferinţă, cât şi prin intermediul unui serviciu unic în România de consiliere psihologică online, Consiliere 24/7”, precizează sursa citată.

În 2020, 2.891 de persoane au apelat la serviciile de consiliere psihologică online din cadrul programului Consiliere 24/7. Dintre acestea, 741 au fost clasificate sub cod verde, 646 de cazuri sub cod galben, 949 în cod portocaliu şi 336 de cazuri în cod roşu, însemnând că puteau recurge la gesturi care ar fi putut deveni extreme. Cele patru coduri au fost create urmând modelul procedurii de triaj din practica medicală cu scopul de stabili prioritatea şi nivelul de asistenţă necesară. În funcţie de gradul de severitate, apelanţii serviciului sunt încadraţi în unul din cele patru coduri.

În paralel, prin programul Joc Responsabil, 707 persoane au beneficiat anul trecut, live (352) sau prin videoconferinţă (355, +114% faţă de 2019), de cinci şedinţe de evaluare şi terapie gratuite oferite la cele şase cabinete din Bucureşti (2), Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa.

Vârful a fost atins în lunile aprilie şi mai 2020, atunci când 77 de persoane, respectiv 63 de persoane au solicitat ajutorul psihologilor din programul Joc Responsabil. Majoritatea beneficiarilor este alcătuită din bărbaţi (614) cu vârste cuprinse între 25-45 de ani. În plus faţă de cele cinci şedinţe de consiliere psihologică, programul Joc Responsabil pune la dispoziţie şi o linie telefonică de tip Telverde, 0800.800.099, la capătul căreia se află un psiholog şi la care au apelat telefonic pentru a se programa la şedinţe sau a solicita informaţii, 1.995 de persoane, cu 385 mai multe decât în 2019, se mai arată în comunicat.

Durata medie a unei conversaţii online dintre un psiholog şi un beneficiar al programului a fost anul trecut de 21 de minute şi 52 de secunde, iar timpul de răspuns din partea unui psiholog a fost de mai puţin de un minut, respectiv între 21 şi 41 de secunde. Vârful de accesări a fost în lunile februarie (390 persoane consiliate online), martie (297), aprilie (244) şi mai (319).

Din echipa de psihologi a Asociaţiei Joc Responsabil fac parte 20 psihoterapeuţi specializaţi în problematica adicţiei, precum şi doctorul Cristian Andrei, psihiatru, expert în problematica jocurilor de noroc şi ambasador al Asociaţiei Joc Responsabil.

„Cei aproape 3.600 de beneficiari ai acestor servicii nu pot fi consideraţi dependenţi de jocuri de noroc, în unele cazuri, persoanele cer informaţii despre program, cred că au o problemă şi solicită îndrumare. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt acelea de simple probleme de joc şi se pot rezolva prin consiliere psihologică pe termen scurt.

Cazurile pe care le numim noi mai complicate sunt, de fapt, mai puţin răspândite şi sunt doar un efect. Efectul problemelor emoţionale deja existente şi neabordate pe care persoana le manifestă în viaţa de zi cu zi. În multe dintre cazuri, vorbim despre persoane inteligente, cu un grad destul de bun de educaţie, dar aflate sub presiune sau în depresie şi care au nevoie de ajutor.

De aceea, este important ca persoana care sesizează că are probleme cu jocurile de noroc să discute cu cineva chiar în acel moment şi să înceapă un proces de control al jocului. Putem interveni eficient în momentul producerii problemelor, fără a mai aştepta o programare la consultaţie. Li se creează posibilitatea de a se ţine de cuvânt faţă de ei înşişi şi de a iniţia rezolvarea problemelor fără a se răzgândi”, a declarat doctorul Cristian Andrei.
Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Dosar penal pentru un șofer din Botoșani, prins cu autorizația de circulație provizorie expirată

Publicat

razie politisti trafic 1 1000x600.jpeg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Șoseaua Iașului, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea avea expirată autorizația de circulație provizorie, pe data de 2 decembrie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Urmărit internațional pentru furt, depistat de polițiștii de frontieră la Stânca

Publicat

whatsapp image 2024 12 11 at 09.19.57 1000x600.jpeg

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie R. Moldova, căutat internațional pentru săvârşirea  infracțiunii de furt.

 

În data de 10 decembrie a.c., în jurul orei 23.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, pasager într-un microbuz înmatriculat în R. Moldova, un cetățean al R. Moldova, în vârstă de 36 de ani.

La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului este emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare emis…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Așa a vrut Dumnezeu: “Stâlpii” din jurul noului “Mesia” se prăbușesc. Șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, audiat la Poliție

Publicat

horatiu potra 1000x600.jpg

Publicitate

De mai bine de 8 ore, Horațiu Potra, susținător activ a lui Călin Georgescu și fost membru al Legiunii Străine, este audiat duminică 8 decembrie de polițiști din România, după ce într-o acțiune nocturnă a trupelor speciale, în nopatea de sâmbătă spre duminică, mai multe autoturisme ale apropiaților săi au fost descoperite arme albe, anunță surse G4Media.

Din câte se pare, Potra ar fi șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, susțin reporterii de la libertatea.ro.

Potrivit jurnaliștilor de la G4media, polițiștii au interceptat în trafic, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București, mai multe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 36 de ani, din Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat. A fost reținut

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corlăteni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 30 noiembrie a.c. ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, creând un prejudiciu de peste 1.000 de lei.

La data de 6 decembrie 2024, au fost puse în executare trei mandate de percheziție domiciliară, la imobile aparținând persoanei bănuită de comiterea faptei sau folosite de aceasta.

Ulterior,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe