Connect with us

ACTUALITATE

Peste 3.000 de persoane care au practicat pariuri sportive și jocuri de noroc au fost consiliate psihologic în 2020

Publicat

Peste 3.000 de practicanţi de pariuri sportive şi de jocuri de noroc au fost consiliaţi psihologic în 2020 prin intermediul unui serviciu online, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Joc responsabil, remis AGERPRES.

„Serviciile Asociaţiei Joc Responsabil de consiliere psihologică gratuită destinate persoanelor cu potenţiale probleme legate de practicarea în exces a jocurilor de noroc au fost accesate anul trecut de către 4.290 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 76 de ani.

Dintre acestea, 719 au fost persoane aflate în linia întâi în lupta cu SARS-Cov-2 sau afectate psiho-emoţional de pandemie şi care au beneficiat de suport psihologic printr-o extensie a serviciului de Consiliere psihologică online creată special pentru perioada stării de urgenţă.

Sesiunile de consiliere s-au desfăşurat, atât live ori prin videoconferinţă, cât şi prin intermediul unui serviciu unic în România de consiliere psihologică online, Consiliere 24/7”, precizează sursa citată.

În 2020, 2.891 de persoane au apelat la serviciile de consiliere psihologică online din cadrul programului Consiliere 24/7. Dintre acestea, 741 au fost clasificate sub cod verde, 646 de cazuri sub cod galben, 949 în cod portocaliu şi 336 de cazuri în cod roşu, însemnând că puteau recurge la gesturi care ar fi putut deveni extreme. Cele patru coduri au fost create urmând modelul procedurii de triaj din practica medicală cu scopul de stabili prioritatea şi nivelul de asistenţă necesară. În funcţie de gradul de severitate, apelanţii serviciului sunt încadraţi în unul din cele patru coduri.

În paralel, prin programul Joc Responsabil, 707 persoane au beneficiat anul trecut, live (352) sau prin videoconferinţă (355, +114% faţă de 2019), de cinci şedinţe de evaluare şi terapie gratuite oferite la cele şase cabinete din Bucureşti (2), Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa.

Vârful a fost atins în lunile aprilie şi mai 2020, atunci când 77 de persoane, respectiv 63 de persoane au solicitat ajutorul psihologilor din programul Joc Responsabil. Majoritatea beneficiarilor este alcătuită din bărbaţi (614) cu vârste cuprinse între 25-45 de ani. În plus faţă de cele cinci şedinţe de consiliere psihologică, programul Joc Responsabil pune la dispoziţie şi o linie telefonică de tip Telverde, 0800.800.099, la capătul căreia se află un psiholog şi la care au apelat telefonic pentru a se programa la şedinţe sau a solicita informaţii, 1.995 de persoane, cu 385 mai multe decât în 2019, se mai arată în comunicat.

Durata medie a unei conversaţii online dintre un psiholog şi un beneficiar al programului a fost anul trecut de 21 de minute şi 52 de secunde, iar timpul de răspuns din partea unui psiholog a fost de mai puţin de un minut, respectiv între 21 şi 41 de secunde. Vârful de accesări a fost în lunile februarie (390 persoane consiliate online), martie (297), aprilie (244) şi mai (319).

Din echipa de psihologi a Asociaţiei Joc Responsabil fac parte 20 psihoterapeuţi specializaţi în problematica adicţiei, precum şi doctorul Cristian Andrei, psihiatru, expert în problematica jocurilor de noroc şi ambasador al Asociaţiei Joc Responsabil.

„Cei aproape 3.600 de beneficiari ai acestor servicii nu pot fi consideraţi dependenţi de jocuri de noroc, în unele cazuri, persoanele cer informaţii despre program, cred că au o problemă şi solicită îndrumare. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt acelea de simple probleme de joc şi se pot rezolva prin consiliere psihologică pe termen scurt.

Cazurile pe care le numim noi mai complicate sunt, de fapt, mai puţin răspândite şi sunt doar un efect. Efectul problemelor emoţionale deja existente şi neabordate pe care persoana le manifestă în viaţa de zi cu zi. În multe dintre cazuri, vorbim despre persoane inteligente, cu un grad destul de bun de educaţie, dar aflate sub presiune sau în depresie şi care au nevoie de ajutor.

De aceea, este important ca persoana care sesizează că are probleme cu jocurile de noroc să discute cu cineva chiar în acel moment şi să înceapă un proces de control al jocului. Putem interveni eficient în momentul producerii problemelor, fără a mai aştepta o programare la consultaţie. Li se creează posibilitatea de a se ţine de cuvânt faţă de ei înşişi şi de a iniţia rezolvarea problemelor fără a se răzgândi”, a declarat doctorul Cristian Andrei.
Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO PERCHEZIȚII de amploare în Alba și alte 17 județe din țară: Grupare care făcea contrabandă cu aur destructurată de DIICOT

Publicat

diicot aur 1000x600.jpg

Peste 200 de percheziții în 19 județe din țară, printre care și în județul Alba, au efectuat procurorii DIICOT alături de trupele speciale. Perchezițiile vizează destructurarea unei grupări care se ocupa cu contrabanda de bijuterii din aur. 

Mai exact, în cauză s-a reținut că începând cu luna iulie 2021 a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

La data de 25.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din Dorohoi, reținut pentru tâlhărie

Publicat

inchisoare.jpg

Marți, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 28 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie.

În urma probatoriului adminsitrat s-a stabilit faptul că la data de 24 mai 2022, acesta, în timp ce se afla pe strada 1 Decembrie, din municipiul Dorohoi, ar fi deposedat, victima, un minor de 16 ani, prin folosirea violenței, de telefonul mobil, pe care aceasta îl avea asupra sa.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat și restituit victimei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. O mașină a luat FOC pe strada Observatorului din Cluj. Pompierii au intervenit rapid. Autoturismul, grav avariat

Publicat

masina in flacari.jpg

O mașină a luat foc în timp ce rula pe strada Observatorului din Cluj-Napoca.

Pompierii au intervenit rapid cu o atospecială cu apă și spumă.

Mașină în flăcări pe strada Observatorului

Potrivit pompierilor, a luat foc capota unei mașini. Din fericire nu sunt victime.

Intervenția a fost una de scurtă durată, pompierii reușind să stingă flăcările rapid.

Mașina a fost serios avariată.

 

 

 

 

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Povestea Încoronării, prezentată la Abrud, Câmpeni, Avram Iancu și Albac. Lecții de istorie vie în Apuseni

Publicat

i1 1000x600.jpg

Povestea Încoronării va fi prezentată sub formă de reprezentație de reconstituire istorică, în această săptămână, în patru localități din Apuseni. Este vorba despre o inițiativă a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, de promovare a actului de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

De joi, 26 mai, până duminică, 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale Historia Renascita din Pitești, vor fi prezenți la Abrud, Câmpeni, Avram Iancu și Albac, unde vor ține o adevărată lecție de istorie vie, ”Povestea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe