Connect with us

EVENIMENT

UPDATE/ VIDEO: Peste 3.000 de români, blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Oamenii vor să se întoarcă în România

Publicat

Peste 3.000 de români care vin din Germania au rămas blocați, încă de luni noaptea, la granița cu Ungaria și Austria, după ce Ungaria a decis să închidă granițele țării și să nu mai lase nicio persoană să intre, în afara cetățenilor maghiari.

Românii sunt blocați între două țări și au cerut ajutor autorităților din România.

Ungaria a închis granițele pentru traficul de persoane, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe, ”ministrul Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.

În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus.

Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin”, se mai arată în comunicatul de presă al MAE.

 

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Primul spectacol al Ansamblului Folcloric „Valea Târnavelor”, alcătuit din copii din Blaj, Valea Lungă și Micăsasa

Publicat

foto video: primul spectacol al ansamblului folcloric „valea târnavelor”, alcătuit din

Copiii din cadrul Ansamblului Folcloric „Valea Târnavelor” au susținut primul lor spectacol sâmbătă, 23 martie, în cadrul evenimentului “Sărbătoarea Mierii” de la Blaj. 

Ansamblul Folcloric „Valea Târnavelor” s-a înființat în urmă cu trei luni, la Blaj.

Acesta are în componență copii din municipiu dar și din comunele Valea Lungă (județul Alba) și Micăsasa (județul Sibiu).

Sâmbătă, pe 23 martie, cu mari emoții și multă bucurie, copiii au debutat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

praf saharian unsplash.jpg

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC și-a nuanțat declarația: Furajele care dau culoare nu sunt toxice

Publicat

alba – neagra cu puii galbeni. Șeful anpc și a nuanțat

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC s-a răzgândit: Furajele care dau culoare nu sunt toxice. Cu doar câteva ore înainte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertizase că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Galda de Jos amenință CJ Alba cu rezilierea în instanță a contractului pentru centrul de management al deșeurilor

Publicat

primăria galda de jos amenință cj alba cu rezilierea în

Primăria Galda de Jos, pe teritoriul căreia se află centrul integrat de management al deșeurilor din județ, acuză Consiliul Județean Alba că nu și-a îndeplinit promisiunile de la momentul în care a acceptat amplasararea centrului și amenință că va cere rezilierea contractului în instanță. 

Este vorba despre o serie de promisiuni care nu ar fi fost respectate de CJ Alba.

Spre exemplu, transmit reprezentanții instituției într-o postare pe Facebook, ar fi vorba despre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe