Connect with us

EVENIMENT

Peste 30 de milioane de călători au trecut prin punctele de frontieră în prima jumătate a anului

Publicat

frontiera
Arhivă foto

În prima jumătate a anului curent, peste 30,2 milioane de persoane, cetățeni români și străini (14,7 milioane pe sensul de intrare și 15,5 milioane pe sensul de ieșire), au trecut prin punctele de trecere a frontierei, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) într-un comunicat joi. Aceasta reprezintă o creștere de peste 18% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În anul 2023 se înregistrează creşteri semnificative ale traficului prin punctele de trecere la nivelul tuturor segmentelor de frontieră (aproximativ 48% la frontiera cu Serbia, 34,8% la frontiera cu Ucraina şi 28,1% la cea aeroportuară), precizează IGPF într-un comunicat transmis AGERPRES.

Valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei, în perioada analizată, au fost de aproximativ opt milioane de autovehicule, fiind constatată o creştere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului 2022 (7,1 milioane mijloace de transport).

În ceea ce priveşte actele ilegale, în perioada analizată, poliţiştii frontierişti au constatat 5.604 infracţiuni, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (2.167), dreptul de proprietate intelectuală (629), fals şi uz de fals (598), trafic de migranţi (357), contrabandă şi fraudă vamală (236), precum şi braconaj piscicol (439), potrivit sursei citate.

Totodată, au fost aplicate amenzi contravenţionale pentru 5.267 de persoane în valoare de 4.881.659 lei, cele mai multe fiind aplicate la frontiera cu Republica Moldova (30% din numărul total).

În acelaşi interval de timp, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 3.675 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară, unul din principalele motive pentru care s-a luat această măsură fiind acela că nu aveau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere.

În perioada de referinţă, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat 1.296 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 2.134 astfel de cazuri.

Peste 30 de milioane de călători au trecut prin punctele de frontieră în prima jumătate a anului. Peste 30 de milioane de călători au trecut prin punctele de frontieră în prima jumătate a anului

Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.950 cetăţeni străini (cei mai mulţi provin din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India, Egipt, Afganistan etc) care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria (6.754), de peste trei ori mai mult decât în prima jumătate a anului 2022.

Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi şi sunt persoane intrate legal în ţara noastră, cu vize de muncă sau de studii.

Cât priveşte combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în acelaşi interval de timp, au fost constatate 236 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală şi 57 infracţiuni de natură economico-financiară, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 209,2 milioane lei.

Poliţiştii de frontieră au confiscat peste 2.621.518 pachete ţigări cu o valoare de 46.894.520 lei, aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea.

În comparaţie cu perioada similară 2022 se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute, persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provenind din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România.

De asemenea, au fost descoperite bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, fiind constatate 629 de asemenea fapte, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.

Peste 30 de milioane de călători au trecut prin punctele de frontieră în prima jumătate a anului.

Pe linia traficului cu autoturisme furate, poliţiştii frontierişti au descoperit 120 mijloace de transport (103 autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci), cu aproximativ 52% mai mult comparativ cu perioada similară 2022. Persoanele implicate în furturi sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni.

Legat de traficul ilegal cu armament şi muniţie, în perioada de referinţă, au fos descoperite 1.221 arme (1.202 pistoale cu gaze, patru puşti de vânătoare, un pistol militar, şapte arme cu aer comprimat şi şapte alte arme), 2.034 cartuşe, 35.632 materiale pirotehnice, 9,6 kg materiale explozive, o grenadă şi 55 componente pentru arme.

Persoanele care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiei provin din Ucraina, Belgia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Franţa, Israel, Italia, Moldova, Norvegia, Portugalia, Spania, SUA şi România.

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise – au descoperit 5,26 kg cocaină, 3,5 kg heroină, 1,63 kg canabis, precum şi alte stupefiante, anabolizante şi medicamente psihotrope.

Peste 30 de milioane de călători au trecut prin punctele de frontieră în prima jumătate a anului.

Referitor la combaterea braconajului piscicol, poliţiştii frontierişti au constatat, în primul semestru al anului în curs, 439 infracţiuni şi aplicat 553 contravenţii în valoare de 183.200 lei, fiind reţinute 32 ambarcaţiuni, 25 motoare de barcă, 12.620 m plase monofilament, 18.382 m plase fir textile şi nylon, 6.357 kg peşte, din care 25,8 kg sturion.

Cu privire la transportul ilegal al deşeurilor, Poliţia de Frontieră Română a intervenit punctual sau în cadrul unor acţiuni de amploare, desfăşurate în colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor, context în care au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 2.773 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, sticlă, plastic, carton şi hârtie, mobilier, acumulatori, componente auto etc. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

STUDIU: Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la ACCIDENTE

Publicat

bmw.jpg

Un studiu efectuat arată că mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente. Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele. Cu toate acestea, vehiculele puternice au sisteme de frânare mai avansate și o manevrabilitate mai bună, ceea ce le face mai ușor de condus.

„carVertical, o companie de date auto, a efectuat cercetări pe baza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Directivă europeană cu obligații pentru producători

Publicat

produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori a fost adoptat de Parlamentul European. Legislația prevede obligații pentru producători, în relația cu clienții.

Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile. Acestea încurajează consumatorii să prelungească ciclul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente și terenuri. A lansat o platformă imobiliară

Publicat

poșta română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, spații pentru birouri, apartamente și terenuri. Acestea nu au mai fost utilizate de mai mulți ani. Compania a lansat miercuri un portal imobiliar prin intermediul căruia va închiria aceste proprietăți.

„Poşta are cam 2.000 de proprietăţi. Din cele 2.000, 1.000 sunt în circuit poştal, deci nu ne atingem de ele. Restul de 1.000 sunt valorificate spre închiriere.

Din cele 1.000 care sunt deschise spre închiriere,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident grav în comuna Sânpaul. Trei bărbați răniți, duși la spital de echipajele SMURD și SAJ

Publicat

accident 1 1 e1714007298381.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și a Gărzii Aghireșu au intervenit miercuri seară la un grav accident rutier petrecut pe E 81, pe raza localității Șardu, comuna Sânpaul.

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj SAJ, unde au găsit un autoturism și două autoutilitare avariate.

Într-unul dintre vehicule se afla încarcerat un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ce prezenta…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe