EVENIMENT
Peste 300 de copii sunt aşteptaţi în Salina Praid, la ”Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei”

Peste 300 de copii – membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiuni istorice din România – sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă şi duminică, în Salina Praid, la un festival interetnic şi multicultural, de promovare a bunei convieţuiri.
„Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid” se desfăşoară sub genericul „Convieţuire prin joc”, se află la a treia ediţie şi are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.
Potrivit programului, evenimentul va începe sâmbătă, în faţa Casei de Cultură din Praid, acolo unde copiii, îmbrăcaţi în port popular, vor fi salutaţi de organizatori şi autorităţile locale, după care se vor deplasa la intrarea în salină, acompaniaţi de Fanfara din Praid şi vor fi preluaţi de autobuze, care îi vor transporta în subteran.
Pe o scenă amenajată la 120 de metri în subteran, membrii grupurilor folclorice îşi vor prezenta programele artistice, dar vor fi antrenaţi şi în diverse jocuri şi vor fi invitaţi să participe la ateliere meşteşugăreşti, pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a lega prietenii.
Copiii vor avea parte şi de un moment special, oferit de actorul Pavel Bartoş, originar din Miercurea Ciuc.
Duminică, participanţii sunt invitaţi din nou la diverse concursuri şi jocuri interactive, care vor avea loc în salină, festivalul urmând să se încheie după-amiază.
Iniţiatorul evenimentului este directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, care consideră că generaţia tânără poate să dea adulţilor un exemplu de bună convieţuire.
„Interesul pentru acest eveniment s-a dovedit a fi tot mai mare, în fiecare an, şi este o bucurie să văd cum copiii mei, pentru că pe toţi îi consider copiii mei, pot convieţui frumos şi pot lega prietenii, care să reziste peste ani. Am convingerea că ei vor fi, atunci când vor deveni adulţi, un exemplu pentru cei din jur şi îi vor învăţa pe proprii lor copii că putem convieţui armonios, indiferent ce naţionalitate, religie sau etnie avem. De asemenea, consider că aceşti copii pot da şi adulţilor un exemplu de bună convieţuire. Speranţa noastră este ca festivalul ‘Convieţuiri prin joc’ să devină unul tradiţional, în care copiii sunt cei mai importanţi, se simt foarte bine, leagă prietenii şi îşi vor dori să revină cu plăcere aici”, a declarat, pentru AGERPRES, Seprodi Zoltan. AGERPRES
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro