EVENIMENT
Peste 37.000 de porci de la o fermă din județul Olt, eliminaţi din cauza PPA

Peste 37.000 de porci dintr-o exploataţie comercială din comuna Tufeni vor fi eliminaţi. Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confermat la fermă. De la începutul lunii august, este a patra exploataţie comercială de suine din Olt în care a fost declarat focar.
Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, focarul de la exploataţia comercială din Tufeni a fost confirmat în urma analizelor efectuate la laboratorul IDSA Bucureşti.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) a aprobat planul de măsuri. În exploataţia din Tufeni vor fi eliminați toți porcii. Este vorba despre un efectiv de 37.500 capete suine.
Totodată, carcasele porcilor morţi sau eliminaţi din focar şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale.
Au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană la exploataţii comerciale din localităţile Ipoteşti, Negreni şi Constantineşti
De la începutul lunii august şi până în prezent, au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană la exploataţii comerciale din localităţile Ipoteşti, Negreni şi Constantineşti (Scorniceşti).
Un focar de PPA a fost declarat pe 27 august la o fermă din Negreni (Scorniceşti). Aici au fost eliminaţi aproximativ 31.000 de porci.
În luna august au mai fost declarate focare de PPA la o fermă din comuna Ipoteşti (focar declarat pe 20 august), unde au fost eliminaţi aproximativ 30.000 de porci, precum şi la o exploataţie comercială din Constantineşti (Scorniceşti), de unde au fost eliminaţi aproximativ 1.650 de porci, după o decizie a CLCB din 12 august.
În urma confirmării focarelor de PPA în cele patru ferme de porci menţionate, de la începutul lunii august şi până în prezent au fost eliminaţi în judeţul Olt peste 100.000 de porci.
Sunt active opt focare de PPA
În gospodăriile populaţiei sunt active opt focare de PPA, în localităţile Topana, Leleasca, Cungrea, Verguleasa, Obârşia şi Fălcoiu. AGERPRES
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro