EVENIMENT
Peste 388.000 de oameni au murit după zece ani de război în Siria

Războiul din Siria, care intră în al 11-lea an al său, s-a soldat până acum cu cel puţin 388.652 de morţi, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) într-un nou bilanţ, informează AFP.
Potrivit ONG-ului cu sediul la Londra, aproape 117.388 de civili, dintre care peste 22.000 de copii, au murit de la declanşarea conflictului, în 2011. Organizaţia precizează că atacurile regimului sirian şi ale miliţiilor aliate sunt responsabile de majoritatea morţilor în rândul civililor.
Bilanţul precedent al OSDO, dat publicităţii în decembrie 2020, se ridica la peste 387.000 de morţi de la începutul războiului. Potrivit directorului organizaţiei, este vorba de cea mai mică creştere anuală a numărului de morţi înregistrată de la începutul luptelor.
Luptele au scăzut în intensitate în 2020 în contextul unui armistiţiu în nord-vestul Siriei şi al pandemiei de coronavirus, împotriva căreia s-au concentrat eforturile.
Declanşat în martie 2011 după reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie de către Damasc, războiul din Siria, care implică la ora actuală o multitudine de beligeranţi şi puteri străine, intră luni în al 11-lea an.
OSDO a documentat de asemenea cel puţin 16.000 de decese în închisorile guvernamentale şi centrele de detenţie din Siria. Cu toate acestea, bilanţul este subestimat, potrivit OSDO, care precizează că nu a inclus cei circa 88.000 de deţinuţi care ar fi murit de pe urma torturilor în închisorile regimului.
La ora actuală, regimul de la Damasc controlează peste 60% din teritoriul sirian, după o serie de victorii înregistrate începând cu 2015 de forţele regimului, susţinute de Rusia, contra jihadiştilor şi insurgenţilor.
Printre regiunile care continuă să se sustragă controlului său se numără ultima enclavă a rebelilor Idlib în nord-vest, zonele controlate de Turcia de-a lungul frontierei de nord şi părţile din nord-estul ţării aflate sub controlul forţelor kurde.
De asemenea, războiul a constrâns la exod mai mult de jumătate din populaţia de dinainte de război, iar circa 200.000 de persoane au dispărut, aminteşte OSDO.AGERPRES
EVENIMENT
Mesaje de Paște pentru angajați. Urări și felicitări care îi fac mai productivi, bune de trimis pe grupul de WhatsApp

Mesaje de Paște pentru angajați. Sărbătoarea Paștelui nu este doar un prilej de liniște și reflecție, ci și un moment în care liderii și managerii aleg să-și arate aprecierea față de eforturile echipelor lor.
Într-un context profesional tot mai dinamic și plin de provocări, recunoașterea muncii și susținerea colectivului capătă o semnificație aparte.
Indiferent de domeniul în care activează, tot mai mulți angajatori aleg să transmită mesaje de suflet, care să…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.
„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesaje de Paște pentru părinți. Gânduri din inimă pentru cei care ne-au oferit totul, fără să aștepte nimic

Mesaje de Paște pentru părinți. Gânduri din inimă pentru cei care ne-au oferit totul, fără să aștepte nimic altceva decât să fim fericiți.
Sărbătoarea Învierii Domnului este, poate, cel mai emoționant prilej de a ne întoarce cu sufletul spre cei care ne-au fost mereu alături, indiferent de vremuri – părinții.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
În agitația cotidiană, uităm…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în culoarul 4,976 – 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.
Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecute, asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro