Connect with us

EVENIMENT

Peste 40 de milioane de țigări și 19 de tone de tutun, confiscate de polițiști în primele 9 luni ale anului

PublicatÎn primele 9 luni ale acestui an, polițiștii au indisponibilizat peste 40 de milioane de țigarete și aproape 19 tone de tutun vrac (echivalentul a aproape 27 de milioane de țigarete), în urma acțiunilor pentru combaterea contrabandei.

Activitățile constante din acest domeniu desfășurate de Poliția Română au avut ca rezultat faptul că, în prezent, consumul de țigarete de contrabandă este la cel mai mic nivel de când se fac studii pe această temă.

În anul 2020, Poliţia Română acţionat cu prioritare pentru prevenirea și combaterea infracționalității săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și a altor produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, eliminării concurenței neloiale și protecției sănătății populației.

Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2020, polițiștii au constatat 1.425 de infracţiuni în acest domeniu, dintre care 1.200 de infracțiuni prevăzute de Codul vamal, 195 de infracțiuni prevăzute de Codul fiscal și 30 de infracţiuni de evaziune fiscală.

De asemenea, au fost înregistrate 1.287 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.612 persoane, fiind indisponibilizate 41.972.965 de țigarete și 18.805 kg. de tutun vrac (echivalentul a 26.864.285 de țigarete).

Totodată, au fost aplicate 1.581 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 3.567.850 de lei.

Față de perioadă similară a anului precedent, se observă o ușoară creștere a capturilor de țigarete, ceea ce reflectă prioritizarea acestei activități la nivelul Poliției Române, în contextul actual al măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei cu noul corononavirus COVID-19.

În ceea ce privește evoluția pieței negre a țigaretelor, ultimul studiu Novel, publicat în septembrie 2020, estimează un nivel de 8,5%, în scădere cu două procente față de aceeași perioadă a anului precedent.

Este al doilea trimestru consecutiv când piața neagră a țigaretelor înregistrează o cotă de sub 10%, nivel sub care nu s-a mai coborât în perioada derulării studiului Novel, început în anul 2008.

La acțiunile de combatere a contrabandei au participat atât polițiști din structurile de investigare a criminalităţii economice, cât și din cele de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi combatere a criminalităţii organizate.

Contrabanda cu produse accizabile şi alte operaţiuni ilicite în domeniu constituie riscuri şi vulnerabilităţi identificate la nivel național, abordate în Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015-2020.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Impact între două autoutilitare pe DN 11 în județul Covasna. O persoană a fost rănită

Publicat

arhiva foto

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs miercuri pe DN 1, Brașov – Târgu Secuiesc, în județul Covasna.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, accidentul s-a produs pe DN 11 Brașov – Târgu Secuiesc, în zona localității Sântionlunca, județul Covasna.

Din primele informații, două autoutilitare s-au ciocnit, iar în urma impactului o persoană a fost rănită.

În urma accidentului rutier, circulația se desfășoară dirijat, alternativ.

Poliția efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit încă un pacient din cei şase transferaţi de la Piatra-Neamţ. A rămas în viaţă unul singur

Publicat

Şeful terapiei intensive de la spitalul mobil Leţcani, Florin Roşu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că a murit încă unul dintre cei şase pacienţi cu COVID-19 transferaţi de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, în urma incendiului care a avut loc la secţia ATI.

Astfel numărul deceselor ajunge la cinci în decursul unei săptămâni.

“Este un pacient în vârstă de 68 de ani, care avea multe comorbidităţi”, a declarat dr. Florin Roşu, coordonatorul terapiei intensive de la spitalul mobil din Leţcani.

Acesta a spus că starea pacientului transferat de la Neamţ şi care trăieşte este “destul de bună”.

Reamintim că în urma incendiului produs într-un salon de la secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, şase pacienţi au fost transferaţi la spitalul mobil din Leţcani. În incendiu şi-au pierdut viaţa 10 pacienţi, iar un medic şi o asistentă care au încercat salveze pacienţii din flăcări au fost răniţi. Medicul a fost transportat în stare gravă la un spital din Belgia. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima parcare subterană din Suceava va fi construită în locul a zeci de garaje care urmează să fie demolate

Publicat

masini
arhivă

Câteva zeci de garaje vor fi demolate pentru a se construi prima parcare supraterană din municipiu, a anunţat primarul într-o conferinţă de presă miercuri, 25 noiembrie, primarul Sucevei, Ion Lungu.

Potrivit lui Lungu, s-a renunţat la proiectul parcării supraterane din proximitatea Primăriei Suceava, pentru că era dificil să se încadreze în urbanismul zonal, dar şi pentru că nu se mai modernizează actualul stadion Areni.

Primarul a precizat că municipalitatea este proprietar al terenului pe care sunt construite cele 51 de garaje ce vor fi demolate, de pe strada ”Ştefan Tomşa”, iar oamenii ”vor fi despăgubiţi cu un loc de parcare gratuit”.

Lungu a spus că va demara procedurile pentru construirea acestei parcări supraterane ce ar urma să aibă două sute de locuri, iar anul viitor să înceapă şi lucrările, pentru că este o zonă foarte aglomerată.

“Ne dorim ca în acest mandat să amenajăm parcări supraterane, am identificat zece locaţii pentru parcări supraterane, din care iniţial una lângă Primăria Suceava, între sediu şi Stadion.

Nu se mai încadrează să facem acea parcare lângă Primărie, este o zonă destul de aglomerată, ar incomoda şi activitatea celor de la ISU, plus că prin realizarea unui nou stadion, nu se mai impune să sprijinim tribuna la cel vechi. Am abandonat acel proiect şi ne-am mutat în spatele Primăriei, pe strada Ştefan Tomşa.

Acolo sunt două bare de garaje, una cu 36 şi alta cu 15 astfel de construcţii, în total 51, în locul cărora vrem să facem o parcare supraterană cu aproximativ 200 de locuri, amenajată pe două niveluri (…) Va trebui să demolăm acele garaje, acolo este domeniu public, primăria este intabulată pe teren, vom notifica cetăţenii care au garaje acolo şi îi vom despăgubi cu un loc de parcare gratuit”, a spus Lungu.

El a spus că, în perioada următoare, va demara procedurile pentru PUZ, în paralel cu discuţiile cu proprietarii de garaje, pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede şi să se descongestioneze aceste zone foarte aglomerate. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr de 24 de ani din Săcele, județul Brașov, reţinut în cazul femeii găsită decedată în scara unui bloc din municipiu

Publicat

Un tânăr de 24 de ani, din municipiul Săcele, a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind bănuit că ar fi ucis-o pe femeia de 65 de ani, găsită decedată duminică, în scara unui bloc, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Braşov.

“În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate de către poliţişti din cadrul IPJ Braşov-Serviciul de Investigaţii Criminale, sub delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, împreună cu Biroul Investigaţii Criminale Braşov, Poliţia municipiului Săcele, Serviciul Criminalistic Braşov şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor la data de 24 noiembrie a fost identificat autorul infracţiunii de omor săvârşită pe raza municipiului Săcele”, se arată într-o informare transmisă de IPJ Braşov.

Iniţial, după primele cercetări, în cazul femeii a fost deschis un dosar pentru “ucidere din culpă”, însă, după efectuarea autopsiei, poliţiştii au schimbat încadrarea faptei în “omor”, constatându-se că decesul persoanei s-a produs din cauze violente. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate