Connect with us

ACTUALITATE

Peste 40 de producţii şi 80 de invitaţi, la ediţia aniversară a Festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată lui Florin Piersic

PublicatSursa foto: Serile Filmului Romanesc/facebook.com

Peste 40 de producţii cinematografice şi 50 de evenimente, în prezenţa a 80 de invitaţi, au fost pregătite pentru cea de-a zecea ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc, care se va desfăşura în perioada 12-16 iunie la Iaşi şi care va fi dedicată lui Florin Piersic.

„E o ediţie aniversară. (…) E o ediţie în care îl aniversăm pe marele nostru actor Florin Piersic – peste 60 de ani de activitate, 83 de ani de viaţă. Ne bucurăm că este printre noi şi o să-i dedicăm această ediţie cu numărul zece, o ediţie ce conţine şi o „Retrospectivă Florin Piersic”. Mă bucur că a ales chiar domnia sa cele şase filme pe care o să le vedem la Iaşi, în Piaţa Unirii, kilometrul zero al filmului românesc, în aer liber, în perioada 12-16 iunie, şi foarte puţină lume ştie că filmul lui de suflet este ‘Paraşutiştii’, în regia lui Dinu Cocea”, a declarat Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Retrospectiva Florin Piersic” include filmele „De-aş fi… Harap-Alb”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Elixirul tinereţii”, „Pintea”, „Colierul de turcoaze” şi pelicula „Paraşutiştii”, care va fi proiectată în deschiderea festivalului.

Filmele din ‘Retrospectiva Florin Piersic’ vor fi vizionate pe marele ecran din Piaţa Unirii din Iaşi în perioada 12-16 iunie, de la ora 21,00, cu excepţia Serii de Gală, care va începe la ora 20,30.

Andrei Giurgia a precizat că la ediţia aniversară vor fi prezentate, pe lângă filme în premieră, şi o serie de alte evenimente – expoziţie de fotografie cu Florin Piersic de când era copil până la această vârstă, un cineconcert dedicat marelui Dem Demetrescu, precum şi un concert cu Damian Drăghici & Brothers.

„Mă bucur că ediţia de anul acesta aduce şi câteva filme în premieră. Nici nu s-a încheiat TIFF-ul şi imediat la noi va fi a doua proiecţie a filmului ‘Parking’, cel mai nou film semnat de Tudor Giurgiu, într-o proiecţie de gală. O să avem şi câteva documentare în premieră – ‘Maria – inima României’, un film documentar extraordinar despre tot ceea ce a însemnat Regina Maria pentru noi, filmul ‘Cap şi pajură’ al lui Constantin Tănase, o să avem şi documentarul ‘Muzica rănilor de război’ şi multe alte noutăţi. Sunt şi filme pentru copii, pentru că nu-i uităm, avem şi primul film 3D documentar care s-a făcut în România – ‘Guvernul copiilor’, regizat de Ioana Mischie, despre cum văd tinerii, copiii cum poate fi condusă această ţară într-un mod mai plăcut şi mai bun. (…) O să avem şi o dezbatere despre situaţia monumentelor naţionale, o parte dintre ele uitate în paragină, o parte dintre ele reabilitate”, a mai spus Giurgia, amintind că la Iaşi va avea loc şi lansarea peliculei „Sunset”, cel mai nou film al lui Laszlo Nemeş.

Institutul Cultural Român îi va oferi actorului Florin Piersic un premiu pentru întreaga activitate, eveniment ce va avea loc în cadrul festivităţii de deschidere a festivalului.

Dora Morhan, manager general al Pleiada Boutique Hotel, a anunţat un alt eveniment în premieră care va avea loc la SFR – inaugurarea unui Wall of Fame, în care prima stea va fi dedicată lui Florin Piersic.

Pentru concertul Damian & Brothers, liderul formaţiei, Damian Drăghici, a declarat că a pregătit un repertoriu special dedicat aniversării celor zece ani de SFR.

Pe lângă expoziţia „Florin Piersic ‘Reverenţă'”, vor mai fi expoziţiile „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” şi expoziţia aniversară SFR „Un deceniu de film românesc la Iaşi”.

Filmele din cadrul celor şapte sesiuni ale SFR – „Retrospectiva Florin Piersic”, „Cele mai bune filme ale anului 2018/2019”, „Centenar”, „Premieră”, „Documentar”, „Filme cu cei mai mulţi spectatori” şi Scurtmetraj – „S’Curte şi la FIX” – vor fi proiectat în Piaţa Unirii, Ateneul din Iaşi, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenţilor, Tiki Village, „Pleiada SPA, „The Trumpets şi Hala FiX. AGERPRES

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Preţ-record al energiei pe bursă, pe fondul caniculei şi al închiderii unui reactor de la Cernavodă

Publicat

Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare cu livrare vineri are o medie-record de 645 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM.

Totodată, preţul maxim orar este de 885,7 lei pe MW, de asemenea unul istoric, între orele 20:00 şi 21:00.

Aceasta pe fondul temperaturilor extrem de ridicate din aceste zile, consumul atingând valori-record pentru perioada de vară.

În plus, Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional miercuri seara, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic, care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleară ale unităţii, a anunţat, joi, Nuclearelectrica.

„Deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii”, spun reprezentanţii societăţii.

Aceştia subliniază că deconectarea automată a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător.

Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă operează Unităţile 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW, aceste reactoare asigurând aproximativ 20% din necesarul de energie al României. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Explicaţiile lui Nicuşor Dan, după ce un şobolan a muşcat un tânăr: Numărul rozătoarelor nu a crescut în Capitală

Publicat

Nu există o creștere semnificativă a numărului de șobolani față de anii precedenți, spune primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El spune că Bucureștiul s-a confruntat și cu o conjuctură nefericită, cu gunoaie pe stradă, luni de zile, referindu-se la situația din Sectorul 1.

„La dezinsecție suntem la al cincilea tratament împotriva insectelor, în special a țânțarilor. În ceea ce privește deratizarea, suntem la capătul primului tratament pe care l-am făcut în ceea ce prevede planul de acțiune votat în CGMB, adică spații publice, subsoluri de blocuri, subsoluri de instituții, spitale, școli și parcuri ale municipalității. Am avut și o conjuctură nefericită cu gunoaie pe stradă luni de zile… Aici suntem”, a spus primarul general Nicușor Dan.

Dan a spus că „pe ceea ce înseamă rozătoare, mai mult decât ceea ce vedem noi toți, nu există”.

„În opinia mea, nu există o creștere a număruui de rozătoare semnificativă față de anii precedenți. Motivul pentru care fenomenul acesta, înainte să avem o informație exhaustivă a locurilor în care putem să îi găsim nu putem să-i cotrolăm în totalitate. Noi nu știm în momentul de față care sunt toate subsolurile de bloc. Nu știm nici măcar care sunt proprietățile municipalității, darămite să știm care sunt clădirile abandonate din București. Deci, pur și simplu, această informație nu există. Operatorii de deratizare se duc unde știu ei că trebuie să meargă”, a mai spus primarul Capitalei.

El a mai spus că este un caz izolat cel al tânărului mușcat de șobolan în Capitală. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare hidrologică: Judeţele Suceava şi Botoşani, sub cod portocaliu de INUNDAȚII

Publicat

arhiva foto

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, joi după-amiaza, o avertizare Cod portocaliu pentru râuri din judeţele Suceava şi Botoşani, valabilă până la ora 22:00.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte Acumularea Bucecea, Suceava – bazin amonte S.H. Ţibeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ţibeni – amonte S.H. Iţcani, judeţele Suceava şi Botoşani.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic: Suceava – bazin amonte S.H. Ţibeni, precizează INHGA. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bitdefender: Peste 400.000 de e-mailuri de şantaj în România. Hackerii cer recompense de 1.250 de dolari

Publicat

Un val masiv de e-mail-uri de şantaj, prin care hackerii cer câte 1.250 de dolari ca să nu publice imagini compromiţătoare cu victimele, a fost identificat în România de către experţii Bitdefender.

Atacul este răspândit la scară globală. Cele mai mari volume, de peste 400.000 de e-mail-uri, sunt trimise către România, urmată de Italia şi Olanda.

„Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud. Sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional. Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare. Speră că vor păcăli naivii să le cadă în plasă. Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor. Susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”, susţin specialiştii.

Similar cu alte campanii de şantaj identificate de cercetătorii Bitdefender, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin. Cei şantajaţi sunt sfătuiţi de către atacatori să nu răspundă mesajului primit şi să evite să contacteze poliţia sau vreun furnizor de soluţii de securitate informatică.

O analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de către atacatori arată că aceştia folosesc multiple conturi pentru a primi bani. Fac astfel încât să fie dificil de calculat câţi utilizatori au şi plătit sumele solicitate.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT. Fondată în anul 2001, compania are clienţi în 170 de ţări şi birouri pe toate continentele. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate