Connect with us

ACTUALITATE

Peste 4,5 milioane de euro din fonduri europene, pentru un centru cultural în cetatea din Odorheiu Secuiesc

Publicat

odorhei
sursa foto: wikipedia

Peste 4,5 milioane de euro vor fi investiţi, din fonduri europene, pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii aferentă unei străzi din municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Este cel de-al cincilea contract de finanţare semnat în acest an, şi al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraş, prin care se alocă peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferentă străzii Lacului. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 13 Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România”, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin îmbunătăţirea serviciilor culturale şi de recreere.

„Activităţile culturale dintr-o localitate pot fi promotorul dezvoltării sociale, mai ales în rândul tinerilor, municipiul nostru fiind şi un centru educaţional. Cu toate că viaţa culturală a municipiului este diversificată, se constată şi unele lipsuri majore, dintre care enumăr infrastructura culturală subdezvoltată, spaţiile culturale interne dotate necorespunzător din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spaţiile culturale externe, din care rezultă că unele instituţii culturale funcţionează în condiţii necorespunzătoare. (…) Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spaţii culturale interne şi externe, este o necesitate primordială pentru localitate. Locaţia aleasă, monumentul Cetatea Székely Támadt, este una ideală pentru realizarea centrului cultural”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Árpád Gálfi.

Proiectul, care trebuie implementat până în decembrie 2022, are o valoare totală de 21,46 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de aproape 21 milioane de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4,5 milioane de euro).

Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic şi în incinta cetăţii. Investiţia prevede executarea de lucrări de consolidare şi reabilitare în zonele afectate, precum şi lucrări de restaurare a elementelor de piatră, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetăţii şi în zonele exterioare, până la cota iniţială de călcare – unde este posibil, vor fi executate lucrări de consolidare, restaurare şi reîntregirea volumului ruinelor bastionului estic, inclusiv şarpanta, poziţionarea unei structuri metalice în interiorul bastionului estic, cu planşee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele.

Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activităţi culturale.

Lucrările de intervenţii propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificaţiei cu cele patru bastioane.

În spaţiile interioare, pe cinci nivele, vor fi amenajate spaţii expoziţionale, birou, sală pentru proiecţii filme culturale, spaţiu pentru prezentare evenimente culturale.

Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetăţii se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate, iniţial parte integrantă a monumentului, fiind şanţul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. În lungime de peste 100 de metri, strada este într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistenţă va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal şi arhitectural potrivit ambientului, transmite ADR Centru. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

9 milioane de lei pentru Spitalul Clujana. Bani europeni pentru combaterea INFECȚIILOR nosocomiale

Publicat

spital clujana.jpg

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat vineri un proiect depus de conducerea Spitalului Municipal,  care are ca scop reducerea infecțiilor intraspitalicești.

Spitalul, care este în subordinea Primăriei și Consiluilui Local Cluj raportează tot mai multe infecții nozocomiale de la an la an.

9 milioane de lei pentru Spitalul Clujana

Proiectul va fi depus spre finanțare prin PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Reducerea riscului de infecții înseamnă salvarea de vieți. Din această perspectivă, orice investiție este extrem de bine venită”, a spus primarul Emil Boc.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un șofer din Alba Iulia s-a urcat beat la volan și a intrat cu mașina în gardul unei case. Ce alcoolemie avea

Publicat

politie noaptea e1536398014696.jpg

Un bărbat din Alba Iulia s-a urcat beat la volan, apoi a început să conducă pe străzile din oraș. La un moment dat a pierdut controlul mașinii și a intrat în gardul unui imobil. Fapta s-a petrecut joi, 24 noiembrie, iar după ce a provocat accidentul rutier a fost testat cu etilotestul. 

Fapta și modul în care s-a petrecut accidentul rutuier au fost detalitate de reprezentații IPJ Alba într-un comunicat de presă. Potrivit IPJ Alba, în data de 24 noiembrie 2022, în jurul orei 21,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au intervenit pe b-dul Republicii din Alba Iulia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Peste 12 tone de produse second-hand oprite de la vânzare de Protecția Consumatorului Alba. Nereguli constatate și amenzi

Publicat

haine second hand protectia consumatorului.jpg

Peste 12 tone de haine și alte produse second-hand au fost oprite de la comercializare de comisarii de la Protecția Consumatorului Alba în urma unor controale la zeci de magazine din județ. Articolele de îmbrăcăminte erau fie uzate, neigienizate ori pentru acestea nu existau acte de proveniență, dar au fost descoperite și alte nereguli. În noiembrie, au fost date amezi de aproape 200.000 de lei la firme cu activitate în domeniu. 

În luna noiembrie 2022, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Alba a derulat acțiuni de verificare a respectării…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reabilitat acum 15 ani, podul Grant intră din nou în lucrări

Publicat

pod

Podul Grant intră în reabilitare și consolidare, anunță primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Podul, finalizat în 1982, a mai fost reabilitat în urmă cu 15 ani. Lucrările vor viza, printre altele, structura de rezistență, reabilitarea liniei de tramvai și a căii rutiere.

„Procedura pentru reluarea lucrărilor de reabilitare și consolidare a Podului Grant a fost lansată în SEAP de Administrația Străzilor București (ASB). Invit operatorii economici interesați să depună oferte până pe 3 ianuarie 2023”, transmite Nicușor Dan.

El precizează că lucrările vor fi demarate anul viitor, după realizarea proiectului tehnic.

„Finalizarea acestui proiect reprezintă o prioritate pentru Municipalitate în condiţiile în care obiectivul a fost finalizat în anul 1982 şi reabilitat în urmă cu 15 ani. Lucrările ce urmează a fi executate vizează structura de rezistență a pasajului, reabilitarea liniei de tramvai, a căii rutiere, dar și refacerea celor 6 bretele și a trotuarului pietonal. Valoarea estimată a lucrărilor este de 57.820.005,09 lei, iar durata de execuţie este de 24 de luni”, încheie edilul. Mediafax

Citește mai departe