Connect with us

ACTUALITATE

Peste 4,5 milioane de euro din fonduri europene, pentru un centru cultural în cetatea din Odorheiu Secuiesc

Publicatodorhei
sursa foto: wikipedia

Peste 4,5 milioane de euro vor fi investiţi, din fonduri europene, pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii aferentă unei străzi din municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

“Este cel de-al cincilea contract de finanţare semnat în acest an, şi al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraş, prin care se alocă peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferentă străzii Lacului. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 13 Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România”, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin îmbunătăţirea serviciilor culturale şi de recreere.

“Activităţile culturale dintr-o localitate pot fi promotorul dezvoltării sociale, mai ales în rândul tinerilor, municipiul nostru fiind şi un centru educaţional. Cu toate că viaţa culturală a municipiului este diversificată, se constată şi unele lipsuri majore, dintre care enumăr infrastructura culturală subdezvoltată, spaţiile culturale interne dotate necorespunzător din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spaţiile culturale externe, din care rezultă că unele instituţii culturale funcţionează în condiţii necorespunzătoare. (…) Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spaţii culturale interne şi externe, este o necesitate primordială pentru localitate. Locaţia aleasă, monumentul Cetatea Székely Támadt, este una ideală pentru realizarea centrului cultural”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Árpád Gálfi.

Proiectul, care trebuie implementat până în decembrie 2022, are o valoare totală de 21,46 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de aproape 21 milioane de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4,5 milioane de euro).

Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic şi în incinta cetăţii. Investiţia prevede executarea de lucrări de consolidare şi reabilitare în zonele afectate, precum şi lucrări de restaurare a elementelor de piatră, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetăţii şi în zonele exterioare, până la cota iniţială de călcare – unde este posibil, vor fi executate lucrări de consolidare, restaurare şi reîntregirea volumului ruinelor bastionului estic, inclusiv şarpanta, poziţionarea unei structuri metalice în interiorul bastionului estic, cu planşee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele.

Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activităţi culturale.

Lucrările de intervenţii propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificaţiei cu cele patru bastioane.

În spaţiile interioare, pe cinci nivele, vor fi amenajate spaţii expoziţionale, birou, sală pentru proiecţii filme culturale, spaţiu pentru prezentare evenimente culturale.

Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetăţii se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate, iniţial parte integrantă a monumentului, fiind şanţul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. În lungime de peste 100 de metri, strada este într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistenţă va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal şi arhitectural potrivit ambientului, transmite ADR Centru. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

America solicită întreruperea vaccinării cu Johnson&Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un focar de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului pune în alertă două cartiere ale Londrei

Publicat

Două cartiere din sudul Londrei, Wandsworth şi Lambeth, care împreună au circa 650.000 de locuitori, le-au cerut marţi tuturor rezidenţilor cu vârste de peste 11 ani să-şi facă un test PCR pentru COVID-19 după ce în zonă a fost confirmat un focar cu 44 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Li se recomandă insistent să se testeze nu doar celor care locuiesc în zonă, ci şi celor care muncesc sau de deplasează pe acolo, indiferent dacă au sau nu simptome de infectare, potrivit unui comunicat emis de districtul Wandsworth.

Şi primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a cerut pe Twitter rezidenţilor din cele două cartiere să se testeze cât mai repede posibil.

La rândul său, directorul pentru sănătate publică din Wandsworth, Shannon Katiyo, a declarat că este esenţial să fie detectaţi asimptomaticii pentru a identifica toate cazurile şi a opri răspândirea variantei sud-africane a coronavirusului.

El a cerut populaţiei să respecte în continuare măsurile de prevenţie, respectiv ”limitarea contactelor, spălarea cu regularitate a mâinilor, păstrarea distanţei şi purtarea măştii”.

Oprirea acestei răspândiri este în mod special importantă pentru Marea Britanie, care, după ce şi-a vaccinat cel puţin cu prima doză peste jumătate din populaţia adultă şi a redus astfel cu peste 90% cazurile de COVID-19 faţă de vârful din luna ianuarie, a intrat luni într-o nouă etapă de relaxare a restricţiilor antiepidemice şi a redeschis centrele comerciale, frizeriile, terasele şi şcolile primare, printre altele.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul federal german aprobă o înăsprire a legislaţiei anti-COVID-19

Publicat

Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, prin măsuri care pot avea întâietate în faţa celor adoptate la nivelul landurilor, transmit AFP şi dpa.

Până acum, măsurile de combatere a pandemiei au fost decise prin colaborare între nivelul federal şi landuri, care sunt abilitate să ia decizii în materie sanitară, în virtutea sistemului federal german.

Acest proiect, care pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobat de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), prevede o incidenţă minimă de 100 noi infectări la 100.000 locuitori pe trei zile pentru ca autorităţile federale să poată decide măsuri precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor considerate neesenţiale.

În cazul în care rata incidenţei este cuprinsă între 100 şi 200 de noi infectări la 100.000 de locuitori, şcolile nu vor mai primi decât elevii testaţi de două ori pe săptămână. Şcolile vor trebui să rămână închise dacă rata incidenţei depăşeşte 200 la 100.000 de persoane.

Ar fi pentru prima dată când interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la scară naţională ar putea fi impusă în mod automat în încercarea de a stopa valul epidemic.

Celelalte măsuri confirmă restricţiile intrate deja în vigoare în Germania la finalul anului trecut.

Noul proiect legislativ constituie o victorie pentru Angela Merkel, adepta unei abordări mai dure pentru combaterea epidemiei de coronavirus. De altfel, Merkel a salutat decizia ”urgentă, importantă”, luată de cabinetul său, de a aproba noi măsuri naţionale anti-COVID-19.

Aşa-numita ”frână de urgenţă” va însemna că se va pune capăt neconcordanţelor dintre politicile celor 16 landuri federale, a spus ea. ”Situaţia este gravă şi trebuie să o tratăm serios”, a afirmat şefa executivului german într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, campania de vaccinare – care a fost criticată pentru lentoarea sa comparativ cu multe alte ţări – avansează ”mai bine în fiecare zi”.

Marţi, incidenţa pe o săptămână era de 140,9 la 100.000 pentru întregul teritoriu german, unde 10.810 noi cazuri de COVID-19 şi 294 decese au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). La începutul săptămânii, Germania a depăşit pragul de 3 milioane de infectări cu COVID-19. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tulcea: Vaccinare anti-COVID-19 fără programare la un centru din municipiul reşedinţă

Publicat

Un centru de vaccinare anti-COVID-19 din municipiul Tulcea a decis, marţi, să imunizeze populaţia fără programare, aceasta fiind prima situaţie de gen înregistrată în judeţ de la deschiderea centrelor de imunizare.

Decizia a fost luată de medicul coordonator al centrului care are sediul la Liceul Agricol “Nicolae Cornăţeanu”, Raluca Irimia, în contextul în care luni, în prima zi de funcţionare, medicii unităţii au imunizat doar şase persoane cu produsul AstraZeneca.

“Avem personal, avem doze de vaccin şi aşteptăm toate persoanele care doresc să se imunizeze. Vaccinarea în centrul nostru se va face fără programare”, a declarat, pentru AGERPRES, Irimia.

Ea a mai spus că vaccinul AstraZeneca are la bază acelaşi principiu ca vaccinurile pe care populaţia României le-a făcut în copilărie.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, marţi, la Sarichioi, s-a deschis un nou centru de vaccinare anti-COVID-19 care va avea două fluxuri şi va utiliza produsul Pfizer.

“Se vor înfiinţa suplimentar câte un flux de vaccinare (72 de persoane) cu vaccin Pfizer la Centrul de vaccinare Sala de sport ‘Iulian Daniel Pohariu’ din municipiul Tulcea şi la Centrul de vaccinare din oraşul Babadag”, se arată în comunicatul DSP.

Sursa amintită recomandă populaţiei să se programeze pentru vaccinare şi menţionează că imunizarea este gratuită, voluntară şi necondiţionată.

“DSP informează populaţia că programarea pentru vaccinare se face la numărul de telefon 021.414.44.25 şi accesând platforma vaccinare-covid.gov.ro – secţiunea Programare (suport pentru programare vaccinare COVID)”, se mai menţionează în comunicatul DSP Tulcea.

Ultimele date făcute publice de Prefectură arată că incidenţa în judeţ este de 2,4 cazuri la mia de locuitori şi că, de la începutul pandemiei, 28.967 de persoane s-au imunizat, 10.198 dintre acestea efectuând şi rapelul. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate