Connect with us

ACTUALITATE

Peste 4,5 milioane de euro din fonduri europene, pentru un centru cultural în cetatea din Odorheiu Secuiesc

Publicat

odorhei
sursa foto: wikipedia

Peste 4,5 milioane de euro vor fi investiţi, din fonduri europene, pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii aferentă unei străzi din municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Este cel de-al cincilea contract de finanţare semnat în acest an, şi al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraş, prin care se alocă peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferentă străzii Lacului. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 13 Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România”, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin îmbunătăţirea serviciilor culturale şi de recreere.

„Activităţile culturale dintr-o localitate pot fi promotorul dezvoltării sociale, mai ales în rândul tinerilor, municipiul nostru fiind şi un centru educaţional. Cu toate că viaţa culturală a municipiului este diversificată, se constată şi unele lipsuri majore, dintre care enumăr infrastructura culturală subdezvoltată, spaţiile culturale interne dotate necorespunzător din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spaţiile culturale externe, din care rezultă că unele instituţii culturale funcţionează în condiţii necorespunzătoare. (…) Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spaţii culturale interne şi externe, este o necesitate primordială pentru localitate. Locaţia aleasă, monumentul Cetatea Székely Támadt, este una ideală pentru realizarea centrului cultural”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Árpád Gálfi.

Proiectul, care trebuie implementat până în decembrie 2022, are o valoare totală de 21,46 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de aproape 21 milioane de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4,5 milioane de euro).

Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic şi în incinta cetăţii. Investiţia prevede executarea de lucrări de consolidare şi reabilitare în zonele afectate, precum şi lucrări de restaurare a elementelor de piatră, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetăţii şi în zonele exterioare, până la cota iniţială de călcare – unde este posibil, vor fi executate lucrări de consolidare, restaurare şi reîntregirea volumului ruinelor bastionului estic, inclusiv şarpanta, poziţionarea unei structuri metalice în interiorul bastionului estic, cu planşee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele.

Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activităţi culturale.

Lucrările de intervenţii propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificaţiei cu cele patru bastioane.

În spaţiile interioare, pe cinci nivele, vor fi amenajate spaţii expoziţionale, birou, sală pentru proiecţii filme culturale, spaţiu pentru prezentare evenimente culturale.

Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetăţii se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate, iniţial parte integrantă a monumentului, fiind şanţul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. În lungime de peste 100 de metri, strada este într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistenţă va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal şi arhitectural potrivit ambientului, transmite ADR Centru. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe