ACTUALITATE
Peste 4,5 milioane de euro din fonduri europene, pentru un centru cultural în cetatea din Odorheiu Secuiesc
Peste 4,5 milioane de euro vor fi investiţi, din fonduri europene, pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii aferentă unei străzi din municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
„Este cel de-al cincilea contract de finanţare semnat în acest an, şi al nouălea pe POR 2014-2020 pentru acest oraş, prin care se alocă peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferentă străzii Lacului. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 13 Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România”, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin îmbunătăţirea serviciilor culturale şi de recreere.
„Activităţile culturale dintr-o localitate pot fi promotorul dezvoltării sociale, mai ales în rândul tinerilor, municipiul nostru fiind şi un centru educaţional. Cu toate că viaţa culturală a municipiului este diversificată, se constată şi unele lipsuri majore, dintre care enumăr infrastructura culturală subdezvoltată, spaţiile culturale interne dotate necorespunzător din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spaţiile culturale externe, din care rezultă că unele instituţii culturale funcţionează în condiţii necorespunzătoare. (…) Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spaţii culturale interne şi externe, este o necesitate primordială pentru localitate. Locaţia aleasă, monumentul Cetatea Székely Támadt, este una ideală pentru realizarea centrului cultural”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Árpád Gálfi.
Proiectul, care trebuie implementat până în decembrie 2022, are o valoare totală de 21,46 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de aproape 21 milioane de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 4,5 milioane de euro).
Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ în interiorul bastionului estic şi în incinta cetăţii. Investiţia prevede executarea de lucrări de consolidare şi reabilitare în zonele afectate, precum şi lucrări de restaurare a elementelor de piatră, lucrări de amenajări exterioare sub supravegherea arheologilor. În incinta cetăţii şi în zonele exterioare, până la cota iniţială de călcare – unde este posibil, vor fi executate lucrări de consolidare, restaurare şi reîntregirea volumului ruinelor bastionului estic, inclusiv şarpanta, poziţionarea unei structuri metalice în interiorul bastionului estic, cu planşee din metal care delimitează clădirea pe 5 nivele.
Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără deteriorarea zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activităţi culturale.
Lucrările de intervenţii propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificaţiei cu cele patru bastioane.
În spaţiile interioare, pe cinci nivele, vor fi amenajate spaţii expoziţionale, birou, sală pentru proiecţii filme culturale, spaţiu pentru prezentare evenimente culturale.
Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetăţii se referă la strada Lacului, care se află în imediata vecinătate, iniţial parte integrantă a monumentului, fiind şanţul de apărare umplut cu apă din râul Târnava. În lungime de peste 100 de metri, strada este într-o stare avansată de degradare. Aleea va fi reabilitată ca alee pietonală, care asigură accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistenţă va fi realizată cu pavaj de piatră naturală, va fi realizat iluminatul stradal şi arhitectural potrivit ambientului, transmite ADR Centru. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro