Connect with us

ACTUALITATE

Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara din cauza războiului

Publicat

refugiati ucraina gara1

Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia comandată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un raport publicat marţi, informează AFP.

Potrivit UNHCR, numărul refugiaţilor ucraineni a ajuns marţi la 4.615.830, fiind cu 68.095 mai mare decât cel precizat în raportul de luni.

Noii refugiaţi ucraineni „se află într-o stare mai vulnerabilă, dispun de mai puţine mijloace financiare şi sunt, de asemenea, mai puţin pregătiţi în ceea ce priveşte locurile în care vor să meargă” în raport cu ucrainenii care şi-au părăsit deja ţara în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferinţă de presă organizată de ONU la Geneva.

Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiaţi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei şi copii

Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei şi copii, în contextul în care autorităţile ucrainene nu permit ieşirea din ţară a bărbaţilor cu vârste care le permit să lupte pe front.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 210.000 de cetăţeni non-ucraineni au părăsit la rândul lor Ucraina, întâmpinând uneori dificultăţi în a ajunge în ţările lor de origine.

Totodată, ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de OIM pe 5 aprilie.

În total, aproape 12 milioane de persoane – reprezentând mai mult de un sfert din populaţia Ucrainei – şi-au părăsit locuinţele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în ţările limitrofe, fie găsindu-şi refugiu în alte regiuni din Ucraina.

Înaintea conflictului militar, Ucraina era populată cu peste 37 de milioane de persoane în teritoriile controlate de Kiev – care nu includ Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, nici zonele din estul ţării, aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi începând din acelaşi an.

Polonia

Polonia este ţara care a primit, de departe, cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni.

Din 24 februarie, 2.645.877 de refugiaţi ucraineni au intrat în Polonia până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR. Vameşii polonezi au numărat 2.681.000 de refugiaţi.

Mulţi dintre ei au mers apoi în alte ţări europene.

Înaintea războiului, în Polonia trăiau 1,5 milioane de muncitori ucraineni.

România

Potrivit UNHCR, 701.741 de ucraineni s-au refugiat în România până la data de 11 aprilie, cei mai mulţi dintre ei venind prin Republica Moldova înainte de a-şi continua călătoria spre alte ţări europene.

Republica Moldova

Conform UNHCR, 413.374 de ucraineni au intrat în Republica Moldova, un stat cu 2,6 milioane de locuitori şi considerat unul dintre cele mai sărace din Europa, care este în acelaşi timp cel mai apropiat de portul ucrainean Odesa.

Comisia Europeană îi încurajează pe refugiaţii ucraineni să îşi continue călătoria pentru a se instala într-o ţară din Uniunea Europeană care poate să suporte mai uşor povara financiară asociată acestei migraţii.

Ungaria

Ungaria a primit 428.954 de refugiaţi ucraineni până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR.

Slovacia

Un total de 320.246 de persoane au venit din Ucraina de la începutul războiului, conform cifrelor anunţate de UNHCR pe 11 aprilie.

Rusia

Numărul ucrainenilor care s-au refugiat în Rusia era de 433.083 în data de 9 aprilie.

De asemenea, UNHCR notează că, între 21 şi 23 februarie, 113.000 de persoane au plecat din teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk (din estul Ucrainei) şi s-au refugiat în Rusia.

Belarus

Până pe 11 aprilie, Belarus a primit 21.292 de refugiaţi ucraineni.

Metodologie

UNHCR precizează că pentru ţările frontaliere Ucrainei care fac parte din spaţiul Schengen (Ungaria, Polonia, Slovacia), statisticile prezentate se referă la persoanele care au trecut graniţa şi au intrat în ţările menţionate. Reprezentanţii UNHCR estimează că „un număr mare de persoane şi-au continuat călătoria spre alte ţări”.

De asemenea, această agenţie din cadrul ONU a precizat că nu le-a luat în calcul pe persoanele originare din ţările limitrofe Ucrainei care au părăsit Ucraina pentru a se întoarce în ţările lor de origine. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să călătorești GRATUIT cu trenul prin Europa. Aproape 1.500 de tineri români pot obține un loc în program

Publicat

cum să călătorești gratuit cu trenul prin europa. aproape 1.500

Publicitate

DiscoverEU 2025: 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul. Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie, scrie alba24.ro.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

COMUNA DÂNGENI – ANUNȚ DE INTERES PUBLIC: Licitație publică

Publicat

comuna dÂngeni – anunȚ de interes public: licitație publică

Publicitate

Unitatea administrativ-teritorială Dângeni, județul Botoșani organizează în data de 16.04.2025 ora 10:00 licitație publică pentru închirierea pe o durată de 10 ani a unui spațiu care poate fi folosit ca și cabinet stomatologic cu o suprafață de 59,68 mp la care se mai adaugă o suprafață de 39,55 mp care este folosit ca și spațiu comun.

Documentele necesare se pot ridica de la sediul Primăriei Comunei Dângeni începând cu data de 7.04.2025,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe