EVENIMENT
Peste 5.900 de hectare de stuf au fost incendiate în Deltă de la începutul anului
Peste 5.900 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars de la începutul anului în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi, iar Corpul de control al guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) analizează în această perioadă de ce evenimentele de la finele săptămânii trecute au fost semnalate după 24 de ore de la declanşare.
Primul incendiu din acest an a fost înregistrat marţi, 4 ianuarie, pe braţul Sulina al Dunării, pe canalul Magearu, unde au ars 600 de hectare, aşa încât de la începutul anului, în 10 incendii înregistrate în RBDD au ars 5.974 de hectare de vegetaţie, din care doar patru hectare în competenţa districtului Tulcea, în timp ce toate celelalte au fost semnalate în Sulina.
Spre comparaţie, anul trecut, în zona Sulina, au fost înregistrate patru sinistre care au afectat 468 de hectare, în timp ce în anul 2020, în cele 29 de incendii au fost afectate 5.994 de hectare.
„Anul trecut, nu au fost decât 11 incendii, iar suprafaţa afectată a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a început cumva în forţă din punctul acesta de vedere şi total neaşteptat”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza.
Cele mai multe incendii în acest început de an s-au înregistrat la finele săptămânii trecute, când au ars 260 de hectare, sâmbătă, şi 5.050 de hectare, duminică.
„Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major”, a spus Groza.
Ea a menţionat că reprezentanţii Comisariatului RBDD din Sulina au sunat încă de sâmbătă la dispeceratul instituţiei pentru a anunţa incendiile, însă la numărul de telefon de serviciu alocat dispeceratului nu s-a răspuns, aşa încât sinistrele au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor duminică după-amiază.
„Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina”, a precizat guvernatoarea Rezervaţiei.
Potrivit sursei, niciunul din incendiile înregistrate anul trecut nu a avut un autor cunoscut, situaţia repetându-se şi în cazul evenimentelor semnalate de la începutul acestui an. AGERPRES
Sursă foto: ARBDD
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Alba Iulia: Focuri de artificii pe Ciuleandra, de Ziua Națională. Autoritățile au devansat ora, după reclamațiile de anii trecuți
De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, Alba Iulia devine scena unui spectacol unic ce aduce împreună tradiția și modernitatea, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Începând cu ora 20:30, Piața Cetății va găzdui un show de artificii inedit, acompaniat de o coloană sonoră ce îmbină magia folclorului românesc cu sunetele moderne.
Reprezentanții administrației locale au luat decizia ca focurile de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Ororile regimurilor totalitare din România, prezentate la Alba Iulia. Cum funcționa ”Tik-Tok-ul” din secolul XX
Într-o perioadă extrem de agitată pentru România, când milioane de locuitori privesc cu îngrijorare către alegerile din 1 și 8 decembrie, Muzeul de Istorie din Alba Iulia, prezintă o bucată de istorie. O bucată care trebuie să ne aducă aminte ce înseamnă dictatura. Ce înseamnă ororile din regimurile totalitaliste, unde libertatea de exprimare a fost interzisă, unde au oameni au fost închiși pentru păreri anti-sistem, unde oameni au fost executați pentru ca și-au permis să…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Românii vor putea călători în SUA fără vize, din 2025. Anunțul Ambasadei Românei la Washington
Românii vor putea călători în SUA fără vize, din 2025. Anunțul a fost făcut de Ambasada României la Washington: ”2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”.
”2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver” se arată în anunțul Departamentului de Stat citat de ambasada României în…
Citește mai mult pe Alba24.ro