Connect with us

EVENIMENT

Peste 5.900 de hectare de stuf au fost incendiate în Deltă de la începutul anului

Publicat

271889008 2620632518081299 5317738318118066315 n

Peste 5.900 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars de la începutul anului în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi, iar Corpul de control al guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) analizează în această perioadă de ce evenimentele de la finele săptămânii trecute au fost semnalate după 24 de ore de la declanşare.

Primul incendiu din acest an a fost înregistrat marţi, 4 ianuarie, pe braţul Sulina al Dunării, pe canalul Magearu, unde au ars 600 de hectare, aşa încât de la începutul anului, în 10 incendii înregistrate în RBDD au ars 5.974 de hectare de vegetaţie, din care doar patru hectare în competenţa districtului Tulcea, în timp ce toate celelalte au fost semnalate în Sulina.

Spre comparaţie, anul trecut, în zona Sulina, au fost înregistrate patru sinistre care au afectat 468 de hectare, în timp ce în anul 2020, în cele 29 de incendii au fost afectate 5.994 de hectare.

„Anul trecut, nu au fost decât 11 incendii, iar suprafaţa afectată a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a început cumva în forţă din punctul acesta de vedere şi total neaşteptat”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza.

Cele mai multe incendii în acest început de an s-au înregistrat la finele săptămânii trecute, când au ars 260 de hectare, sâmbătă, şi 5.050 de hectare, duminică.

„Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major”, a spus Groza.

Ea a menţionat că reprezentanţii Comisariatului RBDD din Sulina au sunat încă de sâmbătă la dispeceratul instituţiei pentru a anunţa incendiile, însă la numărul de telefon de serviciu alocat dispeceratului nu s-a răspuns, aşa încât sinistrele au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor duminică după-amiază.

„Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina”, a precizat guvernatoarea Rezervaţiei.

Potrivit sursei, niciunul din incendiile înregistrate anul trecut nu a avut un autor cunoscut, situaţia repetându-se şi în cazul evenimentelor semnalate de la începutul acestui an. AGERPRES

Sursă foto: ARBDD

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Copil care trecea strada pe bicicletă, acroșat de o mașină de școală de șoferi

Publicat

video: accident la alba iulia. copil care trecea strada pe

Un accident petrecut la Alba Iulia a fost surprins în imagini de participanți la trafic. Evenimentul rutier s-a petrecut în zona intersecției dintre bd. 1 Decembrie 1918 și strada Vasile Goldiș.

În imagini se observă cum un copil aflat pe bicicletă intră cu viteză pe trecerea de pietoni, în fața unei mașini.

Autoturismul de școala de șoferi oprește brusc însă copilul este acroșat și cade de pe bicicletă.

Se ridică însă și continuă să traverseze strada, pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi drepturi pentru pacienți. Care sunt tratamentele de care vor beneficia persoanele asigurate. Lege la Senat

Publicat

noi drepturi pentru pacienți. care sunt tratamentele de care vor

Noi drepturi pentru pacienți. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel mai mare târg de carte din Transilvania, Gaudeamus, își deschide porțile la Cluj-Napoca

Publicat

gaudeamus scaled e1713759245958.jpg

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii, pentru ediția cu numărul 23.

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca se va desfăşura în perioada 24 – 28 aprilie în Piața Unirii, evenimentul fiind organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Târgul va fi deschis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Construirea unui nou cimitir la Alba Iulia. Ce capacitate va avea și cât va costa. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

construirea unui nou cimitir la alba iulia. ce capacitate va

Construirea unui nou cimitir la Alba Iulia. Reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia au solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru un proiect ce vizează înființarea unui nou cimitir municipal, pe un teren cu o suprafață de peste 4 hectare, aflat în zona cartierului Bărăbanț. Potrivit documentației, noul cimitir va avea o capacitate de peste 10.000 de locuri de înhumare. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe