EVENIMENT
Peste 5.900 de hectare de stuf au fost incendiate în Deltă de la începutul anului

Peste 5.900 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars de la începutul anului în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi, iar Corpul de control al guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) analizează în această perioadă de ce evenimentele de la finele săptămânii trecute au fost semnalate după 24 de ore de la declanşare.
Primul incendiu din acest an a fost înregistrat marţi, 4 ianuarie, pe braţul Sulina al Dunării, pe canalul Magearu, unde au ars 600 de hectare, aşa încât de la începutul anului, în 10 incendii înregistrate în RBDD au ars 5.974 de hectare de vegetaţie, din care doar patru hectare în competenţa districtului Tulcea, în timp ce toate celelalte au fost semnalate în Sulina.
Spre comparaţie, anul trecut, în zona Sulina, au fost înregistrate patru sinistre care au afectat 468 de hectare, în timp ce în anul 2020, în cele 29 de incendii au fost afectate 5.994 de hectare.
„Anul trecut, nu au fost decât 11 incendii, iar suprafaţa afectată a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a început cumva în forţă din punctul acesta de vedere şi total neaşteptat”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza.
Cele mai multe incendii în acest început de an s-au înregistrat la finele săptămânii trecute, când au ars 260 de hectare, sâmbătă, şi 5.050 de hectare, duminică.
„Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major”, a spus Groza.
Ea a menţionat că reprezentanţii Comisariatului RBDD din Sulina au sunat încă de sâmbătă la dispeceratul instituţiei pentru a anunţa incendiile, însă la numărul de telefon de serviciu alocat dispeceratului nu s-a răspuns, aşa încât sinistrele au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor duminică după-amiază.
„Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina”, a precizat guvernatoarea Rezervaţiei.
Potrivit sursei, niciunul din incendiile înregistrate anul trecut nu a avut un autor cunoscut, situaţia repetându-se şi în cazul evenimentelor semnalate de la începutul acestui an. AGERPRES
Sursă foto: ARBDD
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.
Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ungaria desfășoară soldați la granița cu Slovacia și Austria pentru a limita focarul de febră aftoasă

Ungaria a desfășurat soldați și a lansat noi măsuri pentru a ajuta la stăpânirea unui focar de febră aftoasă într-o zonă de nord-vest la granița cu Slovacia și Austria, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, citat de Reuters.
Ungaria a raportat primul său caz în peste 50 de ani de boală, care duce adesea la restricții comerciale, într-o fermă de vite la începutul lunii trecute.
De atunci, Slovacia vecină a detectat focare în cinci locații, după ce a raportat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
”Afacerea Nicoale Stanciu”: Câți bani a luat pe jucător Unirea Alba Iulia în 2011 și care e suma totală a transferurilor sale

”Afacerea Nicoale Stanciu”: Clubul de fotbal Unirea Alba Iulia l-a vândut în 2011, iar valoarea sa a crescut rapid încă din primii doi ani, ajungând în total la o sumă totală a transferurilor impresionantă pentru un jucător român.
FC Vaslui a plătit 240.000 de euro pentru transferul său de la Unirea Alba Iulia, în 2011.
FCSB l-a cumpărat pe Nicolae Stanciu cu 1.000.000 de euro în 2013, Anderlecht cu 9,7 milioane de euro în 2016, iar Sparta Praga cu 3,75 milioane de…
Citește mai mult pe Alba24.ro