Connect with us

ACTUALITATE

Peste 50 de piloţi participă la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul în Hunedoara

Publicat

Peste 50 de piloţi din 13 ţări ale lumii participă, în perioada 18-27 iulie, la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul care va avea loc pe Aerodromul Deva, deschiderea oficială fiind programată miercuri după amiază cu o paradă la care vor lua parte concurenţii înscrişi în concurs.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română. România este pentru prima oară gazdă a unui asemenea concurs care se desfăşoară pe două clase – Unlimited, care se află la ediţia a 27-a, şi Advanced, la ediţia a 10-a.

„Pentru noi este un concurs foarte important, pentru că sunt piloţi din 13 ţări, 53 de concurenţi care au rămas impresionaţi de aeroclubul nostru de la Deva şi de activitatea aerocluburilor României din toată ţara. Avem aşteptări mari de la piloţii români, mai ales că evoluează cu un planor nou, achiziţionat anul acesta, un planor foarte performant – se numeşte FOX. Sunt pregătiţi. O să vedem săptămâna viitoare, la sfârşit, unde ne clasăm. Anul trecut au fost pe podium, ca echipă, pe locul trei. Sperăm să se păstreze măcar această poziţie”, a declarat preşedintele Federaţiei Aeronautice Române şi directorul general al Aeroclubului României, pilotul George Rotaru.

În concurs vor evolua piloţi din România, Italia, Austria, Cehia, Franţa, Suedia, Rusia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, SUA şi Japonia. Aceştia vor realiza un program de figuri acrobatice prestabilit, care se execută la verticala unui pătrat marcat pe sol cu panouri albe, cu latura de un kilometru. Pătratul se proiectează imaginar, pe verticală, rezultând un cub.

Arbitrii notează fiecare figură acrobatică şi program. În timpul notării contează foarte mult păstrarea direcţiei, segmentele fiecărei figuri, răsucirile. Per total, fiecare figură este notată, chiar dacă este alcătuită din mai multe elemente.

Potrivit directorului Aeroclubului României, acrobaţia cu planorul este un sport complex, începând chiar cu procesul de învăţare. Planorul trebuie tractat cu avionul până la o înălţime de minimum 1.200 de metri, după care zborul acrobatic durează 4-5 minute.

„Vă daţi seama, sunt necesare multe zboruri. Tot timpul sportivii sunt selectaţi din toate aerocluburile noastre – cei mai buni participă la competiţiile naţionale şi pe urmă ajung în echipa naţională şi reprezintă România”, a menţionat George Rotaru.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul se va încheia pe 27 iulie cu premierea câştigătorilor şi un miting aviatic în care vor evolua Lotul naţional al României de acrobaţie cu motor „Hawks of Romania”, lotul naţional de acrobaţie cu planorul „White Wings” şi lotul naţional de paraşutism. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe