ACTUALITATE
Peste 52.000 de copii se aflau, la finalul lunii martie, în sistemul de protecţie specială
Un număr de 52.608 copii se aflau la finalul lunii martie în sistemul de protecţie specială, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.
Dintre aceştia, 16.961 de copii (32,24%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care 13.437 de copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, iar 3.524 de copii în servicii de tip rezidenţial private.
Restul de 35.647 de copii (67,76%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, din care 17.916 copii se aflau la asistenţi maternali, 12.970 de copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv, iar 4.761 de copii erau la alte familii sau persoane.
Reducerea intrării copiilor în sistemul de protecţie specială nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de părinţi (centre de zi, centre de recuperare, centre de consiliere etc.), notează Ministerul Muncii. Începând cu 1 ianuarie 2005, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul consiliilor locale sunt principalele responsabile cu dezvoltarea acestora, ajungând la 31 martie 2019 să ofere servicii pentru 44,54% din copiii beneficiari de astfel de servicii, pentru 24,12% din aceşti copii oferind organismele private acreditate, iar 31,34% din copii sunt beneficiari ai serviciilor de prevenire oferite de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
La 31 martie 2019 existau 1.118 servicii de tip rezidenţial publice şi 323 servicii de tip rezidenţial ale organismelor private acreditate. Aceste servicii includ: centre de plasament clasice sau modulate, apartamente, case de tip familial, centre maternale, centre de primire în regim de urgenţă, alte servicii (serviciul pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, adăpost de zi şi de noapte).
Din totalul celor 1.441 de servicii de tip rezidenţial, un număr de 300 de servicii de tip rezidenţial (284 servicii de tip rezidenţial publice şi respectiv 16 servicii de tip rezidenţial private) erau destinate copiilor cu dizabilităţi.
Numărul copiilor care beneficiau de măsură de protecţie specială în aceste servicii destinate copiilor cu dizabilităţi era de 5.012 la data de 31 martie 2019, înregistrându-se o scădere cu 333 de copii faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.
În cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor/sectoarelor municipiului Bucureşti, în departamentul „Protecţia Copilului” erau angajate la finalul lunii martie 32.408 persoane, cu 525 persoane mai puţin faţă de finalul lui martie 2018 şi cu 111 persoane mai mult faţă de 31 decembrie 2018, notează Ministerul Muncii.
Din totalul celor 32.408 angajaţi, 4.612 (14,23%) erau angajaţi în aparatul propriu al DGASPC-urilor, 11.218 (34,61%) erau asistenţi maternali profesionişti, iar 12.461 (38,46%) erau angajaţi în serviciile de tip rezidenţial, în timp ce 4.117 (12,70%) erau angajaţi în servicii de îngrijire de zi. AGERPRES/
ACTUALITATE
Număr record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a UBB Cluj-Napoca în 2022

Peste 232.500 de vizitatori au trecut pragul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” în anul 2022, un număr record de turiști, ce depășește chiar și valorile înregistrate în anii anteriori declanșării pandemiei COVID-19.
„În 2022 am avut o creștere cu aproape 40% a numărului de vizitatori față de anul precedent. Aproape 78.000 de vizitatori au fost doar în lunile aprilie și mai, atrași în special de colecțiile remarcabile de bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.). În această perioadă am avut și peste 5.000 vizitatori pe zi.
O creștere spectaculoasă a celor care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

Foto: Mihai Bacalu

Foto: Mihai Bacalu
„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
VIDEO. Impresionant. Aproape 1.000 de persoane i-au cântat „LA MULŢI ANI” lui Florin Piersic

Momente impresionante la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. O sală plină s-a ridicat în picioare şi i-a cântat „La mulţi ani” lui Florin Piersic, vineri seară, de ziua sa de naştere. Printre alţii, în sală au fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.
Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi. El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Vineri seară, în cadrul etapei a 23-a din Superligă, „U” Cluj a primit vizita celor de la Rapid. Pe o suprafață de joc complicată, cele două echipe au încheiat partida cu o remiză albă. Astfel, după a treia întâlnire din acest sezon, Universitatea rămâne fără victorie în fața giuleștenilor.
Echipele de start:
„U” CLUJ: Iliev-Ilie, Miron, Simion-Vlădoiu, Bic, Remacle, Oancea-Chipciu, Stoica, Fulop
REZERVE: Gorcea-Pițian, Ispas, Pires, Trif, Filip, Haită, Gomes, Bălan
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
Citește mai mult pe Cluj24.ro