Connect with us

ACTUALITATE

Peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost generate la nivel global, în 2021

Publicat

calculator

Consumatorii obişnuiesc să înlocuiască computerele sau telefoanele mobile deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani, context în care, în 2021, peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) au fost generate la nivel mondial, arată o analiză a Asociaţiei Respo DEEE.

„Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalţi şi pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulţi dintre noi deţin atât calculatoare cât şi laptopuri, acasă şi la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicaţii şi softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulţi dintre noi vor să ţină pasul cu tehnologia şi îşi cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producţia de noi echipamente creşte în pas cu tehnologia, însă nu toţi consumatorii ştiu ce se ascunde în spatele acestei producţii în masă.

Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă

Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanţe chimice şi apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Şi să ţinem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător”, a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei.

Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone.

„Odată ce nu le mai folosim, deşeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri. Doar acolo ele sunt dezasamblate corect şi sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susţinând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele şi laptopurile ieşite din uz ajung să fie arse şi să polueze aerul şi solul cu substanţe chimice periculoase.

Peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an

Trebuie să conştientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare”, a menţionat Pocol.

Analiza Respo DEEE relevă faptul că, anual, se produc peste 300 de milioane de calculatoare şi laptopuri, respectiv un miliard de telefoane mobile, iar consumatorii obişnuiesc să înlocuiască modelele deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani.

„Din păcate, produsele vechi nu sunt oferite altor consumatori pentru a fi utilizate în continuare şi ajung, de multe ori, abandonate în mediul înconjurător ori aruncate la gunoiul menajer, în loc să fie colectate şi oferite spre reciclare (…) dacă am fi mai cumpătaţi în a cumpăra atât de des noi produse IT&C şi dacă le-am oferi spre utilizare ori reciclare pe cele ieşite din uz, am contribui într-un mod semnificativ la diminuarea poluării mediului înconjurător.

Asta, deoarece fabricarea de noi astfel de produse necesită milioane de tone de apă, tone de substanţe chimice sau combustibili fosili, precum şi noi resurse de componente rare ce sunt din ce în ce mai greu de găsit şi exploatat”, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.

Materialele folosite în fabricarea computerelor şi echipamentelor electronice

În ceea ce priveşte materialele folosite în fabricarea computerelor şi echipamentelor electronice, acestea sunt mai multe tipuri de plastic, metal, sticlă şi metale preţioase.

Astfel, de exemplu, placa de bază este fabricată, în mare măsură, din metale preţioase precum cuprul, argintul şi aurul. De asemenea, cablurile care conectează diferitele componente ale laptopului sau computerului sunt fabricate din materiale conductoare (cupru), un material uşor reciclabil, dar o resursă finită, „ceea ce înseamnă că este esenţial să îl reciclăm cât mai mult posibil”.

Totodată, până la 7% din aurul lumii este conţinut, în prezent, în deşeurile electronice, cu o sută de ori mai mult aur într-o tonă de deşeuri electronice decât într-o tonă de minereu de aur. Cu doar 17,4% din deşeurile electronice reciclate în 2021, multe metale preţioase, cum ar fi aurul, argintul, cuprul şi platina, au fost aruncate sau arse în loc să fie colectate şi refolosite.

Statisticile Asociaţiei Respo DEEE arată că mai mult de 50% din amprenta totală de carbon a computerului/laptopului este generată în procesul de fabricaţie.

Reciclarea unui milion de laptopuri poate economisi suficientă energie pentru a alimenta 3.500 de case/an

Pe de altă parte, reciclarea unui milion de laptopuri poate economisi suficientă energie pentru a alimenta 3.500 de case/an şi se pot crea 296 de locuri de muncă în plus/an pentru fiecare 10.000 de tone de deşeuri de computere procesate.

Asociaţia Respo DEEE precizează că, în România, cei care vor să se recicleze computerele şi laptopurile ieşite din uz, le pot preda gratuit spre centrele de reciclare echipamente electrice şi electronice.

Persoanele interesate pot suna la numărul verde 0800 800 219 sau online pe www.respo.ro şi vor fi ghidate spre cel mai apropiat centru de reciclare a DEEE sau un colector va sosi la adresa menţionată pentru a ridica gratuit produsele ce urmează a fi predate spre centrele de reciclare. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Publicat

fisura bresa baraj taul mare 1 1000x600.jpeg

Fisura semnalată sâmbătă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului. 

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.

Monitorizăm de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultate ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2022: LISTELE cu candidații admiși și notele pe facultăți

Publicat

academia de politie.jpg

Au fost afișate listele cu rezultate finale pentru candidații de la Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri, după examinarea medicală, probele sportivă și scrisă, relatează alba24.ro

Media finală de admitere este calculată în pondere de 50% nota la proba sportivă și 50% nota la proba scrisă, iar examinarea medicală este obligatorie.

Rezultate Admitere la Academia de Poliție 2022 – examinarea medicală

LISTA finală Admitere Facultatea de Poliție 2022 – candidați admiși

LISTA finală Admitere Facultatea de Pompieri 2022 – candidați admiși

Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Locurile rămase neocupate precum și locurile rămase libere în urma…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rusia interzice circulația în țară a camioanelor înmatriculate în statele membre UE

Publicat

rusia steag sursa foto pixabay

Rusia interzice circulația în țară a camioanelor înmatriculate în statele membre UE. Interdicția va intra în vigoare începând cu data de 10 octombrie 2022.

Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu zece octombrie, a anunţat sâmbătă Moscova, o reacţie la interdicţia UE privind camioanelor ruseşti intrată în vigoare în urmă cu mai multe luni, transmite dpa.

Interdicţia priveşte camioanele prin care se realizează schimburi comerciale bilaterale între ţările UE şi Rusia, precum şi tranzitul sau intrarea camioanelor din ţări terţe.

Hotărârea priveşte, de asemenea, camioanele provenind din Marea Britanie, Norvegia şi Ucraina.

Interdicţia va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2022.

Ţările europene au interzis ieşirea camioanelor din Belarus şi Rusia pe 8 aprilie.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Octombrie, luna SENIORULUI la Cluj. Dans, costume PARTY și un REGAL folcloric, pregătite pentru clujenii de vârsta a treia

Publicat

310043730 409695568010353 5693148739453028949 n.jpg

Vârstinicii clujeni nu vor avea timp să se plictisească în luna octombrie. Ziua internațională a persoanelor vârstnice se sărbătorește la Cluj-Napoca o lună întreagă.

Ziua internațională a vârstnicului se celebrtează la 1 octombrie, dar seniorii clujeni vor avea parte de o grămadă de activități pregătite special pentru ei întreaga lună.

Luna Seniorului la Cluj

La Cluj-Napoca luna octombrie va fi luna seniorului, iar persoanele în vârstă din oraș vor avea partea lor de distracție.

310037151 409695791343664 1328409120718866741 n


Câteva dintre activitățile care se desfășoară în Luna Seniorului:

  • 6 octombrie, de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe