Connect with us

ACTUALITATE

Peste 7.500 de apeluri la Telefonul Vârstnicului, în prima jumătate a acestui an

Publicat

sursa foto pixabay

Linia de sprijin Telefonul Vârstnicului, serviciu social gratuit şi confidenţial dedicat seniorilor din România, a înregistrat în primele şase luni ale anului 7.549 de convorbiri telefonice, informează marţi Fundaţia Regală Margareta a României.

Conform sursei citate, în perioada ianuarie – iunie, 1.331 de seniori au găsit aici răspunsuri la întrebări şi soluţii la problemele cu care s-au confruntat, primind informaţii utile, sprijin emoţional sau material, ori consiliere psihologică din partea echipei specializate compuse din asistenţi sociali şi psihologi.

Pe primul loc în topul nevoilor seniorilor s-a aflat, în continuare, nevoia de informaţii practice exprimată de 464 dintre apelanţi.

Neadaptarea la noile tehnologii de comunicare, lipsa acestora sau izolarea socială conduc la accesul limitat al vârstnicilor la informaţii care le sunt atât de necesare, precum serviciile sociale disponibile în comunitate, contacte utile, informaţii medicale etc.

La Telefonul Vârstnicului, o echipă specializată de asistenţi sociali oferă informaţii punctuale, practice şi actualizate, dintr-o bază de date ce include peste 400 de instituţii şi furnizori sociali, publici şi privaţi.

În perioada raportată, 385 de seniori care trăiesc în condiţii dificile de viaţă şi chiar la limita sărăciei au solicitat prin intermediul liniei telefonice sprijin financiar şi material.

Pentru 274 de vârstnici, nevoia de îngrijire şi sprijin practic la domiciliu a fost cea care i-a determinat să apeleze linia telefonică.

În prima jumătate a anului, 77 de seniori au beneficiat de consiliere psihologică şi sprijin emoţional oferite gratuit de voluntari şi psihologi ai proiectului.

În cadrul serviciului de reapelare săptămânală, vârstnicii singuri găsesc un prieten de dialog, îşi împărtăşesc temerile, preocupările şi problemele. Convorbirile telefonice îi ajută să îşi gestioneze şi să depăşească stările de anxietate sau depresie cauzate, în mare parte, de singurătate.

Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel naţional. Apelurile se pot face la 0800 460 001, iar de luni până vineri, între orele 8,00 – 20,00, şi sâmbăta între 8,00 – 16,00 o echipă de specialişti răspunde celor în nevoie şi le oferă soluţii la problemele cu care se confruntă. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tabără de schi adaptat persoanelor cu dizabilități, pe pârtia Buscat din județul Cluj

Publicat

tabere de schi adaptat buscat cluj e1674712915799.jpeg

Între 29 ianuarie și 3 februarie, antrenorii și voluntarii Caiac SMile, alături de asistenți medicali și kinetoterapeuți vor fi pe pârtia Buscat Ski Resort, din județul Cluj, pentru cea de-a doua tabără de schi dedicată persoanelor cu dizabilități. Cei cinci beneficiari ai taberei vor fi îndrumați de monitorii de schi cu dizabilități și de voluntarii și antrenorii asociației din Satu Mare și, la finalul perioadei, vor putea schia independent, folosind monoschiul. 

Pe lângă cele cinci persoane înscrise în tabăra specială, vor putea schia și alți oameni cu dizabilități care au optat pentru o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medic clujean, voluntar al Policlinicii fără plată, PREMIAT de Academia Română pentru o lucrare ȘTIINȚIFICĂ

Publicat

isaia jeican medic.jpg

Medicul Isaia Jeican, specialist în ORL, care lucrează și ca voluntar la Policlinica fără plată din Cluj-Napoca, a primit premiul „Iuliu Hațieganu” din partea Acedemiei Române.

Dr. Isaia Jeican a primit prestigiosul premiu pentru lucrarea „Infarctul intestinal”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Academiei Române.

Medic clujean, voluntar al Policlinicii fără plată, premiat de Academia Română pentru o lucrare științifică

Premiul „Iuliu Hațieganu” recompensează cele mai valoroase creații științifice și artistice din anul 2020.

Dr. Isaia Jeican oferă consultații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Simona Radiș și David Popovici, SPORTIVII anului 2022. CFR Cluj e ECHIPA anului. Judoka Alex Bologa a ridicat și el trofeul

Publicat

alex bologa david popovici.jpg

Prima ediție a Galei Sportivul Anului și-a desemnat câștigătorii. Printre aceștia, judoka Alex Bologa, sportiv nevăzător legitimat la un club din Cluj-Napoca și CFR Cluj, desemnată echipa masculină a anului 2022.

Simona Radiș, dublă medaliată cu aur la canotaj la Campionatele Mondiale, a fost desemnată joi seara Sportiva anului 2022 în România.

simona radis


Marele campion și revelația anului 2022, David Popovici a fost desemnat sportivul anului 2022.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spania ar urma să renunţe la obligativitatea purtării măştii în mijloacele de transport

Publicat

masti medicale
Arhivă foto

Spania, una dintre ultimele ţări din Europa care cere în continuare populaţiei să poarte mască sanitară în transportul public pentru a preveni răspândirea de COVID-19, va ridica probabil această măsură pe data de 7 februarie, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, relatează Reuters.

Ea a afirmat că situaţia epidemiologică din ţară este stabilă şi că serviciile medicale de urgenţă au propus ridicarea acestei restricţii. Purtarea măştii va rămâne obligatorie în unităţile sanitare.

„Voi prezenta propunerea renunţării la obligativitatea purtării măştii în transportul public la şedinţa de guvern care va avea loc pe 7 februarie”, le-a declarat ea jurnaliştilor.

La trei ani de la depistarea primelor cazuri de COVID-19 în Europa, purtarea măştii sanitare a rămas obligatorie în toate sau unele mijloace de transport public în Spania, Germania, Austria şi Grecia.

Purtarea măştii sanitare în transportul public a devenit obligatorie în mai 2020.

Germania urmează să renunţe la această măsură, care se aplică în trenurile şi autobuzele de mare distanţă, pe 2 februarie. Măsura obligativităţii purtării măştii expiră în Grecia pe 30 ianuarie. Agerpres

Citește mai departe