Connect with us

EVENIMENT

Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an

Publicat

copii disparuti sursa foto politia romana facebook
sursa foto: Facebook / Poliția Română

Poliţiştii structurilor de investigaţii criminale au rezolvat, în ultimul an, 7.572 de sesizări privind dispariţiile de copii, fiind desfăşurate peste 4.000 de activităţi în cadrul campaniilor de prevenire a dispariţiilor de minori.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliţiei Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 minori mai mari de 14 ani.

Poliţia menţionează că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruţi, deoarece acelaşi copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

Totodată, de la declanşarea războiului în Ucraina, Asociaţia Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe şi de organizaţia neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariţia unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliţia Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entităţi, iar cei trei copii au fost identificaţi pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranţă.

Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: 4.000 de activități preventive

De asemenea, prin structurile de cercetare şi prevenire a criminalităţii au fost desfăşurate peste 4.000 de activităţi preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a dispariţiilor de copii, la nivel naţional.

„Mami, tu ştii unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie şi Împreună pentru siguranţa copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora poliţiştii specializaţi în prevenirea criminalităţii s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari şi 50.000 de adulţi (părinţi, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conştientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire şi informarea părinţilor şi tutorilor legali despre necesitatea menţinerii unei relaţii strânse cu copiii şi a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergenţelor şi problemelor specifice vârstei lor.

De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a fost realizat Studiul privind dispariţiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcţiei de Investigarea a Criminalităţii, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte.

În acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentanţii tuturor actorilor instituţionali implicaţi în cazuistică: poliţişti, lucrători din centrele de ocrotire şi protecţie, respectiv DGASPC (psihologi, asistenţi maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurenţă în ceea ce priveşte părăsirea acestor centre.

Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: Principalele cauze care duc la dispariții

Conform studiului menţionat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea dispariţiilor, se regăsesc: lipsa de atenţie sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriţi sau ignoraţi; lipsa de control a situaţiei şcolare a copiilor, în ceea ce priveşte frecvenţa la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de convieţuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncţionale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerşetoriei, lipsa de organizare a vieţii, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcţiei de educaţie a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, spiritul de aventură etc.

În pandemie, prevenirea părăsirii voluntare a domiciliului de către minori a reprezentant un procentaj semnificativ pentru situaţiile de consiliere psihologică şi juridică oferite de Asociaţia Telefonul Copilului.

copii disparuti sursa foto politia romana facebook

Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: ce au menționat 31,25% dintre copii

Astfel, 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică şi juridică oferite de Asociaţia Telefonul Copilului au menţionat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluţie pentru evadarea din situaţiile de neînţelegere cu părinţii, iar 19,9% au menţionat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor.

În România funcţionează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruţi – 116.000, gestionat de Asociaţia Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizaţii europene, reprezintă Federaţia Europeană pentru copiii dispăruţi şi exploataţi sexual Missing Children Europe.

Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariţiei unui copil de orice cetăţean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Agerpres

sursa foto: Facebook / Poliția Română

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ursul care s-a ascuns într-un tufiș, în cartierul Oarda, a fost eutanasiat. Era grav rănit după ce a fost lovit de un TIR

Publicat

ursul care s a ascuns într un tufiș, în cartierul oarda, a

Ursul de la Oarda a fost eutanasiat, în jurul orei 14.20, au anunțat reprezentații Jandarmeriei din Alba. 

Reamintim că un urs rănit a pus pe jar toate autoritățile din Alba Iulia. În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case. 

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zeci de elevi, părinți și profesori la Marșul Bicicliștilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”  

Publicat

bicic 4.jpg

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj-Napoca a organizat ,,Marșul Bicicliștilor”, care a avut loc în cadrul programului Săptămana Verde. Astfel, aproximativ 120 de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au pornit pe traseu într-o plimbare care a durat peste 2 ore. 

Traseul parcurs a început în curtea unității de învățământ și a continuat pe str. Primăverii- str. Plopilor- Parcul Rozelor- pista de biciclete de pe malul drept al Someșului- str….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferi și pietoni sancționați de polițiști la Alba Iulia și în satele apropiate. Amenzi de peste 8000 de lei și permise reținute

Publicat

Șoferi și pietoni sancționați de polițiști la alba iulia și

Zeci de șoferi și mai mulți pietoni au fost amendați de polițiști, la Alba Iulia și în satele apropiate. A fost organizată o acțiune pentru siguranță rutieră.

Potrivit IPJ Alba, după acțiunea derulată miercuri, 24 aprilie, au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.430 lei.

Dintre acestea, 9 au fost pentru pietoni care s-au angajat în traversări neregulamentare.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Un urs mare, rănit, a pus pe jar autoritățile din Alba. Situație periculoasă, la 250 de metri de un cartier de case

Publicat

video: un urs mare, rănit, a pus pe jar autoritățile

Un urs rănit a pus pe jar toate autoritățile din Alba Iulia. În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case. 

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate interveni în forță, decât dacă animalul atacă și viața cuiva este pusă în pericol. 

S-a întâmplat joi, 25 aprilie, la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe