EVENIMENT
Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an

Poliţiştii structurilor de investigaţii criminale au rezolvat, în ultimul an, 7.572 de sesizări privind dispariţiile de copii, fiind desfăşurate peste 4.000 de activităţi în cadrul campaniilor de prevenire a dispariţiilor de minori.
Potrivit unui comunicat remis miercuri, în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliţiei Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.
Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 minori mai mari de 14 ani.
Poliţia menţionează că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruţi, deoarece acelaşi copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.
Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.
Totodată, de la declanşarea războiului în Ucraina, Asociaţia Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe şi de organizaţia neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariţia unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliţia Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entităţi, iar cei trei copii au fost identificaţi pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranţă.
Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: 4.000 de activități preventive
De asemenea, prin structurile de cercetare şi prevenire a criminalităţii au fost desfăşurate peste 4.000 de activităţi preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a dispariţiilor de copii, la nivel naţional.
„Mami, tu ştii unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie şi Împreună pentru siguranţa copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora poliţiştii specializaţi în prevenirea criminalităţii s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari şi 50.000 de adulţi (părinţi, bunici, tutori legali sau cadre didactice).
Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conştientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire şi informarea părinţilor şi tutorilor legali despre necesitatea menţinerii unei relaţii strânse cu copiii şi a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergenţelor şi problemelor specifice vârstei lor.
De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a fost realizat Studiul privind dispariţiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcţiei de Investigarea a Criminalităţii, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte.
În acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentanţii tuturor actorilor instituţionali implicaţi în cazuistică: poliţişti, lucrători din centrele de ocrotire şi protecţie, respectiv DGASPC (psihologi, asistenţi maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurenţă în ceea ce priveşte părăsirea acestor centre.
Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: Principalele cauze care duc la dispariții
Conform studiului menţionat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea dispariţiilor, se regăsesc: lipsa de atenţie sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriţi sau ignoraţi; lipsa de control a situaţiei şcolare a copiilor, în ceea ce priveşte frecvenţa la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de convieţuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncţionale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerşetoriei, lipsa de organizare a vieţii, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcţiei de educaţie a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, spiritul de aventură etc.
În pandemie, prevenirea părăsirii voluntare a domiciliului de către minori a reprezentant un procentaj semnificativ pentru situaţiile de consiliere psihologică şi juridică oferite de Asociaţia Telefonul Copilului.
Peste 7.500 de sesizări privind dispariţiile de copii, rezolvate de Poliția Română, într-un an: ce au menționat 31,25% dintre copii
Astfel, 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică şi juridică oferite de Asociaţia Telefonul Copilului au menţionat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluţie pentru evadarea din situaţiile de neînţelegere cu părinţii, iar 19,9% au menţionat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor.
În România funcţionează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruţi – 116.000, gestionat de Asociaţia Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizaţii europene, reprezintă Federaţia Europeană pentru copiii dispăruţi şi exploataţi sexual Missing Children Europe.
Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariţiei unui copil de orice cetăţean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Agerpres
sursa foto: Facebook / Poliția Română

Sâmbătă, 24 mai 2025, a avut loc deschiderea oficială a Napoca Dog Show, ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul are loc în acest weekend, la Jucu Arena, și reunește sute de câini din rase diverse, însoțiți de stăpânii lor dedicați și pasionați.
Pe parcursul a două zile, vizitatorii sunt invitați să admire eleganța, dresajul și frumusețea celor mai buni prieteni ai omului, alături de cei care îi antrenează și îi îngrijesc cu devotament. Programul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO ȘTIREA TA: Bărbat din Alba Iulia, surprins de o cameră video în timp ce fura embleme de pe mașini. S-a ales cu dosar penal

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din Alba Iulia s-a ales cu un dosar penal pentru furt calificat, după ce a sustras de pe mai multe autoturisme parcate emblemele auto.
Faptele s-au petrecut în noaptea de vineri 23 mai, iar un moment din activitatea bărbatului a fost surprins de o cameră video montată în zonă. Pe materialul video se poate observa că momentul se petrece în jurul orei 3.00 noaptea.


În video se poate…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lecții de trafic, gustări sănătoase și distracție pe două roți, la Parada Micilor Bicicliști din Cluj

Zâmbete, joacă și pedale care zburdă pe asfalt. Vineri, 24 mai 2025, Platoul Horia Demian din Cluj-Napoca a devenit locul în care cei mai curajoși și veseli bicicliști, cu vârste între 2 și 18 ani, s-au adunat pentru Parada Micilor Bicicliști – un eveniment dedicat energiei, curiozității și spiritului de aventură.
Organizat de Asociația GO4FUN, aflată sub coordonarea președintelui Mihai Deneș, evenimentul a adus împreună sute de copii și părinți, uniți de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Pompierii din Alba, alături de colegi din mai multe județe trimit ajutoare înspre Galați. Inspectoratele din țară, în alertă

Din cauza condițiilor meteo nevfavorabile din ultimele ore, toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară au fost puse în alertă. Pompierii din Alba vor trimite ajutoare către județul Galați, pentru ca pompierii de acolo să aibă efective mărite.
Sunt vizate în special județele din zona Moldovei, zonă pentru care meteorologii au emis o avertizare de tipul Cod Portocaliu de vreme rea.
Mai exact, în județele Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău vor fi averse…
Citește mai mult pe Alba24.ro