Connect with us

ACTUALITATE

Peste 83 milioane lei din fonduri nerambursabile pentru modernizarea transportului din Sibiu

Publicat

sibiu

Primăria Sibiu continuă modernizarea transportului public cu fonduri europene nerambursabile, reuşind să obţină finanţare pentru o investiţie în valoare de 98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Contractul de finanţare a fost semnat joi, 5 martie, de către primarul Astrid Fodor şi directorul general ADR Centru Simion Creţu. Fondurile europene nerambursabile solicitate sunt alocate din bugetul POR 2014-2020, al Regiunii Centru, din Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1 ce vizează reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Data estimată de finalizare a proiectului este 31.08.2021.

”Prin acest proiect vom reuşi să modernizăm întreaga flotă de autobuze a Tursib-ului”

După achiziţia prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, după intrarea în uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 şi 13 şi a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul în centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a începe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor către şcoală. În primă fază, pentru a testa utilitatea unei astfel de măsuri, vom crea trasee către zona centrală, unde se concentrează mai multe unităţi de învăţământ” a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului este creşterea calităţii şi atractivităţii transportului public, oferind astfel sibienilor o alternativă viabilă de transport în oraş, mai puţin poluantă decât utilizarea autovehiculului propriu. De asemenea, prin achiziţia de noi autobuze se doreşte creşterea frecvenţei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri. Astfel, prin acest proiect, Primăria Sibiu va continua să implementeze măsurile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Sibiului, document strategic pentru creşterea mobilităţii în oraş.

Proiectul are următoarele componente:

1. Achiziţionarea a 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 şi 18 metri lungime, cu podea coborâtă, sisteme de climatizare, supraveghere video şi WI FI şi un sistem de numărare a călătorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de încărcare pe traseele de transport public

2. Achiziţia unui sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achiziţia tichetelor şi abonamente, plata fiind posibilă direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate în staţiile de autobuz.

3. Implementarea unui sistem de informare a călătorilor, atât în autobuze, cât şi în staţii. Prin intermediul unor ecrane, călătorii vor primi informaţii în timp real despre programul de circulaţie, legături cu alte trasee şi cu alte moduri de transport, dar şi despre incidente, devieri ale rutelor şi întârzieri faţă de programul de circulaţie

4. Realizarea unei aplicaţii mobile, un adevărat „asistent” de călătorie, care să ofere călătorilor direct pe telefonul mobil informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului, va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente

5. Implementarea unui sistem de management a flotei Tursib care va permite monitorizarea autobuzelor pe trasee, permiţând astfel societăţii de transport public să urmărească respectarea orarelor de circulaţie, să ajusteze frecvenţa sosirii în staţie şi să cunoască starea tehnică a autobuzelor în timp real, ceea ce va face ca mentenanţa acestora să fie mai eficientă

6. Realizarea unei staţii de încărcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasată în curtea Tursib.

Următorul pas în acest proiect este iniţierea procedurii de achiziţie pentru toate aceste elemente

Modernizarea străzii Podului este inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, fiind parte din traseele 2 şi 10 şi făcând legătura între oraş şi zona industrială est.

Reabilitarea străzii cu o lungime de 3,6 km va permite creşterea vitezei de deplasare a autobuzelor şi scăderea costurilor de mentenanţă a mijloacelor de transport care o tranzitează.

În cadrul acestui proiect se vor realiza următoarele lucrări, începând cu data de 15 martie:

– modernizarea iluminatului public, a canalizaţiei metropolitane, precum şi a canalizării pluviale (tronsonul dintre fabrica de cărămidă şi strada Ştefan cel Mare),

– modernizarea carosabilului, trotuarelor şi podeţelor,

– amenajarea de parcări,

– amenajarea spaţiilor verzi în suprafaţă de 10.000 mp,

– amenajarea de piste mai sigure pentru biciclete, în dublu sens, separate de carosabil fie prin borduri, fie prin delimitatoare, în funcţie de tronson şi lăţimea disponibilă.

„Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un foarte bun potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa, dar şi de numeroasele proiecte europene derulate de către Primăria Municipiului pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

În perioada 2007-2020, administraţia sibiană a semnat un număr de 40 de contracte de finanţare, din care 25 de proiecte se derulează în exerciţiul financiar 2014 -2020.

Prin toate aceste contracte se investesc peste 630 milioane lei în municipiul Sibiu, din care 586 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. Am completat acum lista de contracte cu acest proiect, ce va deservi infrastructura urbană care include peste 650 de străzi cu o lungime de peste 150 km. Modernizarea transportului public urban şi a infrastructurii rutiere susţin atât fluidizarea traficului, o mai bună informare a cetăţenilor, dar şi un mediu mai curat” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe