Connect with us

ACTUALITATE

Peste 83 milioane lei din fonduri nerambursabile pentru modernizarea transportului din Sibiu

Publicatsibiu

Primăria Sibiu continuă modernizarea transportului public cu fonduri europene nerambursabile, reuşind să obţină finanţare pentru o investiţie în valoare de 98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Contractul de finanţare a fost semnat joi, 5 martie, de către primarul Astrid Fodor şi directorul general ADR Centru Simion Creţu. Fondurile europene nerambursabile solicitate sunt alocate din bugetul POR 2014-2020, al Regiunii Centru, din Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1 ce vizează reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Data estimată de finalizare a proiectului este 31.08.2021.

”Prin acest proiect vom reuşi să modernizăm întreaga flotă de autobuze a Tursib-ului”

După achiziţia prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, după intrarea în uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 şi 13 şi a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul în centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a începe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor către şcoală. În primă fază, pentru a testa utilitatea unei astfel de măsuri, vom crea trasee către zona centrală, unde se concentrează mai multe unităţi de învăţământ” a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului este creşterea calităţii şi atractivităţii transportului public, oferind astfel sibienilor o alternativă viabilă de transport în oraş, mai puţin poluantă decât utilizarea autovehiculului propriu. De asemenea, prin achiziţia de noi autobuze se doreşte creşterea frecvenţei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri. Astfel, prin acest proiect, Primăria Sibiu va continua să implementeze măsurile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Sibiului, document strategic pentru creşterea mobilităţii în oraş.

Proiectul are următoarele componente:

1. Achiziţionarea a 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 şi 18 metri lungime, cu podea coborâtă, sisteme de climatizare, supraveghere video şi WI FI şi un sistem de numărare a călătorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de încărcare pe traseele de transport public

2. Achiziţia unui sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achiziţia tichetelor şi abonamente, plata fiind posibilă direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate în staţiile de autobuz.

3. Implementarea unui sistem de informare a călătorilor, atât în autobuze, cât şi în staţii. Prin intermediul unor ecrane, călătorii vor primi informaţii în timp real despre programul de circulaţie, legături cu alte trasee şi cu alte moduri de transport, dar şi despre incidente, devieri ale rutelor şi întârzieri faţă de programul de circulaţie

4. Realizarea unei aplicaţii mobile, un adevărat “asistent” de călătorie, care să ofere călătorilor direct pe telefonul mobil informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului, va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente

5. Implementarea unui sistem de management a flotei Tursib care va permite monitorizarea autobuzelor pe trasee, permiţând astfel societăţii de transport public să urmărească respectarea orarelor de circulaţie, să ajusteze frecvenţa sosirii în staţie şi să cunoască starea tehnică a autobuzelor în timp real, ceea ce va face ca mentenanţa acestora să fie mai eficientă

6. Realizarea unei staţii de încărcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasată în curtea Tursib.

Următorul pas în acest proiect este iniţierea procedurii de achiziţie pentru toate aceste elemente

Modernizarea străzii Podului este inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, fiind parte din traseele 2 şi 10 şi făcând legătura între oraş şi zona industrială est.

Reabilitarea străzii cu o lungime de 3,6 km va permite creşterea vitezei de deplasare a autobuzelor şi scăderea costurilor de mentenanţă a mijloacelor de transport care o tranzitează.

În cadrul acestui proiect se vor realiza următoarele lucrări, începând cu data de 15 martie:

– modernizarea iluminatului public, a canalizaţiei metropolitane, precum şi a canalizării pluviale (tronsonul dintre fabrica de cărămidă şi strada Ştefan cel Mare),

– modernizarea carosabilului, trotuarelor şi podeţelor,

– amenajarea de parcări,

– amenajarea spaţiilor verzi în suprafaţă de 10.000 mp,

– amenajarea de piste mai sigure pentru biciclete, în dublu sens, separate de carosabil fie prin borduri, fie prin delimitatoare, în funcţie de tronson şi lăţimea disponibilă.

“Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un foarte bun potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa, dar şi de numeroasele proiecte europene derulate de către Primăria Municipiului pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

În perioada 2007-2020, administraţia sibiană a semnat un număr de 40 de contracte de finanţare, din care 25 de proiecte se derulează în exerciţiul financiar 2014 -2020.

Prin toate aceste contracte se investesc peste 630 milioane lei în municipiul Sibiu, din care 586 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. Am completat acum lista de contracte cu acest proiect, ce va deservi infrastructura urbană care include peste 650 de străzi cu o lungime de peste 150 km. Modernizarea transportului public urban şi a infrastructurii rutiere susţin atât fluidizarea traficului, o mai bună informare a cetăţenilor, dar şi un mediu mai curat” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O zonă din Spania va fi IZOLATĂ, din cauza creşterii numărului de noi cazuri de COVID-19

Publicat

O zonă din nord-vestul Spaniei va fi izolată ca urmare a creşterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, la o zi după intrarea în carantină a întregului oraş Lleida (vestul Cataloniei), transmite dpa.

Districtul A Marina, situat în provincia Lugo din comunitatea autonomă Galicia, urmează să intre în carantină pentru cinci zile, până vineri, pentru a limita răspândirea COVID-19, au anunţat autorităţile galiciene.

De această măsură vor fi vizate puţin peste 70.000 de persoane. Spania este una dintre cele mai afectate ţări europene de pandemia de COVID-19, cu 28.300 de decese şi 250.000 de cazuri confirmate de infectare.

Duminică în districtul A Marina s-au înregistrat 106 de noi cazuri de COVID-19.

Şeful executivului regional Alberto Nunez Feijoo a afirmat că noul focar îşi are originea în ”două sau trei baruri”. Programul de funcţionare al barurilor din zona în carantină va fi scurtat, iar adunările cu număr mare de persoane vor fi interzise până vineri.

În acelaşi timp, aproximativ 200.000 de oameni din regiunea catalană Segria, unde este situat oraşul Lleida, au revenit sâmbătă la măsurile de izolare, localnicii putând trece de punctele de control ale poliţiei numai pentru a merge la serviciu.

Potrivit presei locale, în Segria majoritatea noilor cazuri au provenit din ferme, aziluri şi o zonă rezidenţială.

Măsurile de izolare introduse la nivel naţional în Spania pentru a limita răspândirea COVID-19 au fost ridicate la 21 iunie, permiţând intrarea în ţară a turiştilor străini. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bulgaria va înăspri controalele, după înmulţirea cazurilor de coronavirus. S-au înregistrat peste 1.000 de cazuri numai în ultima săptămână

Publicat

bulgaria

Bulgaria va sancţiona strict persoanele care nu respectă distanţarea socială obligatorie în spaţiile publice sau nu poartă mască de protecţie în interior, în contextul înmulţirii noilor cazuri de coronavirus, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev, potrivit Reuters.

Ţară cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat 5.740 de cazuri de infectare şi 246 de decese. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat în total 1.049 de cazuri.

Ananiev a spus că va extinde starea de urgenţă epidemiologică din ţară până la sfârşitul lunii iulie pentru a-i permite să fie mai flexibil şi să emită ordine speciale dacă va fi nevoie.

El le-a cerut autorităţilor să garanteze respectarea măsurilor împotriva infectărilor şi să limiteze evenimentele publice mari. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de distanţare şi a altor măsuri vor fi impuse strict.

Luni, oficiali sanitari din oraşul Veliko Târnovo din centrul ţării au informat că 23 din 42 de persoane care au participat la sfârşitul lunii iunie la un bal de absolvire şcolar au fost testate pozitiv cu COVID-19.

Ananiev a declarat presei că 20 de jucători şi oficiali de la două cluburi de fotbal din prima divizie au fost testaţi pozitiv şi a atras atenţia că Bulgaria ar putea interzice prezenţa spectatorilor la meciurile de fotbal.

Bulgaria a ridicat majoritatea restricţiilor legate de coronavirus, deschizând barurile şi restaurantele şi permiţând deplasările pentru a ajuta economia să se recupereze şi nu intenţionează să înăsprească măsurile pentru moment.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 300 de cetăţeni români, repatriați din Olanda şi Spania, cu trei curse TAROM

Publicat

avion-pasageri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că 281 de cetăţeni români – 216 din Spania şi 65 din Regatul Ţărilor de Jos – au revenit în ţară, sâmbătă şi duminică, urmare a demersurilor întreprinse pentru facilitarea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.

Printre cetăţenii români care au revenit în ţară se regăsesc persoane care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul statelor respective şi repatrierea a fost asigurată cu trei curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe rutele Bucureşti – Amsterdam – Bucureşti, Bucureşti – Madrid – Bucureşti şi Bucureşti – Barcelona – Bucureşti, mai arată MAE.

Demersurile autorităţilor române au permis şi revenirea unor cetăţeni străini rezidenţi în România – patru cetăţeni bulgari, treisprezece cetăţeni spanioli, un cetăţean olandez şi un cetăţean peruan.

Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Legea privind carantina sau izolarea, adoptată de Guvern. Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Publicat

Guvernul a adoptat, luni, legea privind carantina și izolarea, iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat într-o conferință de presă care a avut loc după ședința Executivului că, potrivit noului proiect de lege, termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, în timp ce termenul ”carantină” se va referi la persoane sănătoase.

Arafat a mai spus că, dacă e depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.

CITEȘTE ȘI VIDEO: Proiectul de lege privind carantina și izolarea în cazul persoanelor infectate cu coronavirus, aprobat de Guvern

”Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a explicat Arafat.

Așadar, ”carantina” se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubație.

”Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului (…) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a mai spus șeful DSU.

Potrivit lui Arafat, carantinarea bagajelor e obligatorie.

”Nu vorbim doar de COVID-19, ci de mai multe probleme, nu doar COVID, ci și alte evenimente epidemiologice”, a mai spus șeful DSU.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Raed Arafat a precizat că nu toți acești pacienți care au plecat din spital pe propria răspundere erau asimptomatici. Șeful DSU a vorbit despre cazul unui pacient care a necesitat ventilaţie, a refuzat spitalizarea și a plecat acasă pe declaraţie pe proprie răspundere, deși era simptomatic.

CCR a decis că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Sursa: stiriletvr

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate