Connect with us

ACTUALITATE

Peste 83 milioane lei din fonduri nerambursabile pentru modernizarea transportului din Sibiu

Publicatsibiu

Primăria Sibiu continuă modernizarea transportului public cu fonduri europene nerambursabile, reuşind să obţină finanţare pentru o investiţie în valoare de 98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Contractul de finanţare a fost semnat joi, 5 martie, de către primarul Astrid Fodor şi directorul general ADR Centru Simion Creţu. Fondurile europene nerambursabile solicitate sunt alocate din bugetul POR 2014-2020, al Regiunii Centru, din Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1 ce vizează reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Data estimată de finalizare a proiectului este 31.08.2021.

”Prin acest proiect vom reuşi să modernizăm întreaga flotă de autobuze a Tursib-ului”

După achiziţia prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, după intrarea în uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 şi 13 şi a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul în centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a începe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor către şcoală. În primă fază, pentru a testa utilitatea unei astfel de măsuri, vom crea trasee către zona centrală, unde se concentrează mai multe unităţi de învăţământ” a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului este creşterea calităţii şi atractivităţii transportului public, oferind astfel sibienilor o alternativă viabilă de transport în oraş, mai puţin poluantă decât utilizarea autovehiculului propriu. De asemenea, prin achiziţia de noi autobuze se doreşte creşterea frecvenţei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri. Astfel, prin acest proiect, Primăria Sibiu va continua să implementeze măsurile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Sibiului, document strategic pentru creşterea mobilităţii în oraş.

Proiectul are următoarele componente:

1. Achiziţionarea a 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 şi 18 metri lungime, cu podea coborâtă, sisteme de climatizare, supraveghere video şi WI FI şi un sistem de numărare a călătorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de încărcare pe traseele de transport public

2. Achiziţia unui sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achiziţia tichetelor şi abonamente, plata fiind posibilă direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate în staţiile de autobuz.

3. Implementarea unui sistem de informare a călătorilor, atât în autobuze, cât şi în staţii. Prin intermediul unor ecrane, călătorii vor primi informaţii în timp real despre programul de circulaţie, legături cu alte trasee şi cu alte moduri de transport, dar şi despre incidente, devieri ale rutelor şi întârzieri faţă de programul de circulaţie

4. Realizarea unei aplicaţii mobile, un adevărat “asistent” de călătorie, care să ofere călătorilor direct pe telefonul mobil informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului, va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente

5. Implementarea unui sistem de management a flotei Tursib care va permite monitorizarea autobuzelor pe trasee, permiţând astfel societăţii de transport public să urmărească respectarea orarelor de circulaţie, să ajusteze frecvenţa sosirii în staţie şi să cunoască starea tehnică a autobuzelor în timp real, ceea ce va face ca mentenanţa acestora să fie mai eficientă

6. Realizarea unei staţii de încărcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasată în curtea Tursib.

Următorul pas în acest proiect este iniţierea procedurii de achiziţie pentru toate aceste elemente

Modernizarea străzii Podului este inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, fiind parte din traseele 2 şi 10 şi făcând legătura între oraş şi zona industrială est.

Reabilitarea străzii cu o lungime de 3,6 km va permite creşterea vitezei de deplasare a autobuzelor şi scăderea costurilor de mentenanţă a mijloacelor de transport care o tranzitează.

În cadrul acestui proiect se vor realiza următoarele lucrări, începând cu data de 15 martie:

– modernizarea iluminatului public, a canalizaţiei metropolitane, precum şi a canalizării pluviale (tronsonul dintre fabrica de cărămidă şi strada Ştefan cel Mare),

– modernizarea carosabilului, trotuarelor şi podeţelor,

– amenajarea de parcări,

– amenajarea spaţiilor verzi în suprafaţă de 10.000 mp,

– amenajarea de piste mai sigure pentru biciclete, în dublu sens, separate de carosabil fie prin borduri, fie prin delimitatoare, în funcţie de tronson şi lăţimea disponibilă.

“Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un foarte bun potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa, dar şi de numeroasele proiecte europene derulate de către Primăria Municipiului pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

În perioada 2007-2020, administraţia sibiană a semnat un număr de 40 de contracte de finanţare, din care 25 de proiecte se derulează în exerciţiul financiar 2014 -2020.

Prin toate aceste contracte se investesc peste 630 milioane lei în municipiul Sibiu, din care 586 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. Am completat acum lista de contracte cu acest proiect, ce va deservi infrastructura urbană care include peste 650 de străzi cu o lungime de peste 150 km. Modernizarea transportului public urban şi a infrastructurii rutiere susţin atât fluidizarea traficului, o mai bună informare a cetăţenilor, dar şi un mediu mai curat” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Alarmant în Rusia: 6.065 noi cazuri de coronavirus

Publicat

Rusia a raportat sâmbătă 6.065 de noi cazuri de coronavirus, fiind pentru prima dată când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6.000 în ultimele două luni, transmite Reuters.

Numărul total al cazurilor de infectare de la începutul pandemiei a ajuns la 1.097.251.

Conform autorităţilor ruse, 144 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor puse pe seama noului coronavirus a ajuns la 19.339, la o populaţie de peste 144 de milioane de locuitori. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prima piaţă agroalimentară cu produse exclusiv româneşti certificate se deschide sâmbătă în Capitală

Publicat

Bucureştenii pot cumpăra, începând de sâmbătă, alimente bio şi produse tradiţionale din Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

„Suntem bucuroşi că Asociaţia Bio-România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Româneşti sunt invitate în prima piaţă românească, pentru români, cu producători români. Din păcate, în multe pieţe agroalimentare sunt produse nealimentare, iar la produsele alimentare găsim foarte multă marfă din import, marcată sau nemarcată. În această piaţă se vor comercializa exclusiv produse de calitate româneşti, că sunt bio, că sunt tradiţionale, doar produse de calitate, nu de larg consum cu foarte multe E-uri sau chimicale. Produsele tradiţionale sunt atestate de Ministerul Agriculturii, iar cele ecologice sunt certificate de către firme autorizate de Ministerul Agriculturii, deci statul român garantează calitatatea produselor din această piaţă. Este prima iniţiativă pe care o cunosc şi sunt în domeniu de foarte mulţi ani. Felicitări tuturor celor care au gândit şi au realizat acest proiect şi ni-l oferă nouă spre gestionare şi implementare”, a transmis preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România, Marian Cioceanu, într-un mesaj video, pe Facebook.

Deschiderea are loc sâmbătă dimineață.

România deţine în prezent în jur de 364.000 de hectare în agricultura ecologică şi circa 10.000 de beneficiari înregistraţi în acest sistem. Piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, în 2018, înregistrând o creştere anuală de circa 30%. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Principalul focar de coronavirus din Australia a înregistrat cele mai puţine cazuri din iunie

Publicat

Statul Victoria, rămas principalul focar de coronavirus din Australia, a raportat sâmbătă cel mai mic număr de noi infectări din ultimele trei luni, îndreptându-se spre relaxarea măsurilor draconice de închidere şi izolare aplicate de autorităţi, transmite Reuters.

Conform autorităţilor australiene, dacă această tendinţă de scădere a numărului de infectări se va menţine, statul Victoria se va deschide la sfârşitul acestei luni.

Victoria, al doilea cel mai populat stat australian cu 25 de milioane de locuitori, a înregistrat doar 21 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, cu mai mult de jumătate mai puţin decât numărul de cazuri înregistrat cu o zi înainte şi, totodată, cel mai mic număr de noi infectări înregistrate din data de 24 iunie şi până în prezent.

“Aceste numere ne spun o poveste cu un mesaj puternic despre ce se poate obţine atunci când urmăm cursul stabilit şi nu ne lăsăm distraşi nici măcar de cele mai puternice voci (care contestă aceste măsuri n.r), despre care înţeleg că suferă şi doresc cât mai rapid deschiderea”, a comentat premierul acestui stat, Daniel Andrews, într-o conferinţă de presă.

“Cu toţii ne dorim să ne redeschidem cât mai repede cu putinţă, însă nu am rămâne deschişi pentru prea mult timp dacă nu menţinem aceste numere cât mai mici cu putinţă”, a adăugat el.

New South Wales, cel mai mare stat australian, cu capitala la Sydney, a raportat doar 3 noi cazuri. Celelalte 6 state şi teritorii australiene nu au raportat noile date sâmbătă, însă în ultima perioadă au înregistrat creşteri de ordinul câtorva cazuri pe zi şi au fost şi zile fără nicio nouă infectare.

Statul Victoria a raportat 7 noi decese puse pe seama COVID-19, ajungând la un număr de 844 de decese la nivelul întregului stat de la începutul pandemiei (acest stat a înregistrat 90% din totalul victimelor puse pe seama coronavirusului în Australia).

Australia a raportat cu puţin sub 26.900 de infectări, dar apariţia celui de-al doilea val de infectări în Victoria a pus autorităţile în stare de alertă şi majoritatea statelor australiene şi-au închis frontierele interne.

Capitala statului Victoria, Melbourne, a aplicat măsuri drastice de închidere şi izolare, autorităţile statale interzicând chiar părăsirea locuinţelor pe timpul nopţii. Aceleaşi autorităţi au anunţat însă că vor permite redeschiderea unor zone de activitate începând cu 28 septembrie, în situaţia în care media zilnică de noi infectări coboară sub 50 de cazuri. Astfel, primele domenii unde se va relua activitatea sunt şantierele de construcţii, în fabrici şi uzine, depozite, creşe şi grădiniţe.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

China anunţă represalii împotriva Washingtonului, în contextul interzicerii aplicaţiilor TikTok şi WeChat în SUA

Publicat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor străine, o măsură văzută în mare parte ca represalii împotriva SUA, relatează AFP.

Anunţul Ministerului Comerţului, făcut în plin scandal între Beijing şi Washington, nu vizează o companie străină în mod special.

Însă decizia menţionează la modul general o serie de acţiuni prin care companiile care vor figura pe o viitoare “listă de entităţi non-fiabile” devin pasibile de amenzi şi riscă să li se restricţioneze activităţile sau aducerea de materiale şi personal în China.

Lista va cuprinde companii ale căror activităţi “aduc atingere suveranităţii naţionale a Chinei şi intereselor sale în materie de securitate şi dezvoltare” sau care încalcă “regulile economice şi comerciale internaţional acceptate”, conform ministerului.

Anunţul survine în contextul în care SUA interzic începând de duminică descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat deţinute de giganţii chinezi ByteDance şi Tencent.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Comerţului a acuzat sâmbătă Washingtonul că practică “intimidarea”. “Dacă SUA persistă în acţiunile lor unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, a ameninţat Beijingul.

Tensiunile dintre SUA şi China sunt în creştere din luna august, când preşedintele Donald Trump, în plină campanie pentru al doilea amandat, a dat un ultimatum aplicaţiei TikTok, pe care o acuză de spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a oferi totuşi public probe tangibile.

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei este de asemenea pe o listă neagră a SUA pentru a fi împiedicat să achiziţioneze tehnologii ‘made in USA’ indispensabile pentru telefoanele sale. SUA pun de asemenea presiune asupra statelor europene pentru a exclude Huawei de la participarea la viitoarele lor reţele 5G.

Între timp, în SUA, compania ByteDance, care deţine TikTok, a înaintat vineri o plângere la un tribunal federal din Washington pentru a obţine suspendarea deciziei administraţiei Trump de a interzice descărcarea aplicaţiei, relatează Bloomberg News, potrivit Reuters.AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate