Connect with us

ACTUALITATE

Peste 90% din pacienţii cu COVID-19 trataţi cu un nou medicament israelian, externaţi în 5 zile

Publicat

Aproximativ 93% din cei 90 de pacienţi cu COVID trataţi în mai multe spitale din Grecia cu un nou medicament dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv au fost externaţi în cinci zile sau mai puţin, scrie The Jerusalem Post.

Studiul de faza a 2-a a confirmat rezultatele fazei 1, care a fost efectuată în Israel iarna trecută şi a văzut 29 din 30 de pacienţi în stare moderată până la gravă recuperându-se în câteva zile.

„Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. Nadir Arber: „Până în prezent nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri”.

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienţi pacienţi relevanţi. Investigatorul principal a fost comisarul coronavirus al Greciei, prof. Sotiris Tsiodras.

Arber şi echipa sa, inclusiv dr. Shiran Shapira, au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani, numită CD24, care este prezentă în mod natural în organism.

„Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienţi cu COVID-19 nu au nevoie de terapie”, a spus Arber: „După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% din pacienţi încep să se deterioreze”.

Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută şi sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienţilor cu COVID-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni.

„Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a spus el.

CD24 este o mică proteină ancorată la membrana celulelor şi serveşte multe funcţii, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Arber a subliniat că tratamentul, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific, ajutând la regăsirea echilibrului său corect.

„Acesta este un medicament de precizie”, a spus el: „Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar. Echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism”.

Arber a menţionat că un alt element important al acestui tratament este administrarea acestuia: „Angajăm exosomi, vezicule foarte mici, derivate din membrana celulelor, care sunt responsabile pentru schimbul de informaţii între ele. Reuşind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare”.

Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.

Oricât de promiţătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până când rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienţilor care primesc un placebo, a spus el.

Aproximativ 155 de pacienţi cu coronavirus vor lua parte la studiu. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime placebo.

Studiul va fi realizat în Israel şi ar putea fi realizat şi în alte locuri dacă numărul pacienţilor din ţară nu va fi suficient.

„Sperăm să o finalizăm până la sfârşitul anului”, a spus Arber. Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul poate fi pus la dispoziţie relativ rapid şi la un cost redus.

În plus, un succes ar putea deschide valul pentru a trata multe alte boli, a încheiat el.MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe