Connect with us

ACTUALITATE

Datele personale se vând cu 50 de cenţi. Informaţiile medicale personale şi selfie-uri cu acte, mai scumpe

Publicat

internet

Peste o treime (37%) dintre reprezentanţii generaţiei Millenials (cu vârste între 24 şi 39 de ani) se consideră prea plictisitori pentru a fi victimele criminalităţii cibernetice, însă specialiştii atrag atenţia asupra faptului că lucrurile nu sunt chiar aşa, reiese din rezultatele unui studiu Kaspersky, publicat miercuri, 2 decembrie.

Experţii în securitate cibernetică au analizat două consecinţe majore ale schimbului de date personale, furnizate public cu sau fără voie, botezat doxing – care este dezanonimizarea publică a unei persoane online şi vânzarea de date personale pe site-urile web rău intenţionate.

Conform cercetărilor, accesarea datelor importante, precum istoricul medical sau informaţiile de identificare, poate costa mai puţin decât o ceaşcă de cafea.

„În timp ce nivelul de informare a oamenilor cu privire la problemele de confidenţialitate este în creştere, cei mai mulţi dintre noi încă au doar o înţelegere generală a motivului pentru care aceasta contează, 37% dintre mileniali considerând că sunt prea plictisitori pentru a fi victimele criminalităţii cibernetice. Dar asta chiar nu este aşa.

De exemplu, doxing-ul, care, într-un fel, este o metodă de intimidare cibernetică, poate afecta orice utilizator care este vocal online sau care nu se conformează standardelor subiective ale altor utilizatori”, se menţionează în studiu.

Potrivit sursei citate, doxing-ul apare atunci când o persoană împărtăşeşte informaţii private despre o altă persoană fără consimţământul acesteia, cu scopul de a stânjeni, răni emoţional sau de a pune ţinta în pericol.

Cercetările Kaspersky au analizat ofertele active pe zece forumuri şi pieţe internaţionale neautorizate, iar concluziile au fost că accesul la datele personale poate avea preţuri începând cu 50 de cenţi (USD) pentru un ID, în funcţie profunzimea şi amploarea datelor oferite.

De asemenea, unele informaţii personale rămân la fel de solicitate ca în urmă cu aproape un deceniu şi se referă, în principal, la date despre cardul de credit, acces bancar şi servicii de plată electronică.

Pe de altă parte, au apărut noi tipuri de date, precum informaţii medicale personale şi selfie-uri cu documente de identificare personală, care costă până la 40 de dolari.

„Consecinţele abuzului asupra altor tipuri de date cu caracter personal sunt, de asemenea, semnificative. Datele vândute pe piaţa neagră pot fi utilizate pentru extorcare, executare de înşelătorii şi scheme de phishing şi furturi directe de bani.

Anumite tipuri de date, cum ar fi accesul la conturi personale sau baze de date cu parolă, pot fi abuzate nu numai pentru câştiguri financiare, ci şi pentru prejudicii reputaţionale şi alte tipuri de daune sociale, inclusiv doxing”, explică specialiştii Kaspersky.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu, prin care protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe