Connect with us

ACTUALITATE

Datele personale se vând cu 50 de cenţi. Informaţiile medicale personale şi selfie-uri cu acte, mai scumpe

Publicat

internet

Peste o treime (37%) dintre reprezentanţii generaţiei Millenials (cu vârste între 24 şi 39 de ani) se consideră prea plictisitori pentru a fi victimele criminalităţii cibernetice, însă specialiştii atrag atenţia asupra faptului că lucrurile nu sunt chiar aşa, reiese din rezultatele unui studiu Kaspersky, publicat miercuri, 2 decembrie.

Experţii în securitate cibernetică au analizat două consecinţe majore ale schimbului de date personale, furnizate public cu sau fără voie, botezat doxing – care este dezanonimizarea publică a unei persoane online şi vânzarea de date personale pe site-urile web rău intenţionate.

Conform cercetărilor, accesarea datelor importante, precum istoricul medical sau informaţiile de identificare, poate costa mai puţin decât o ceaşcă de cafea.

„În timp ce nivelul de informare a oamenilor cu privire la problemele de confidenţialitate este în creştere, cei mai mulţi dintre noi încă au doar o înţelegere generală a motivului pentru care aceasta contează, 37% dintre mileniali considerând că sunt prea plictisitori pentru a fi victimele criminalităţii cibernetice. Dar asta chiar nu este aşa.

De exemplu, doxing-ul, care, într-un fel, este o metodă de intimidare cibernetică, poate afecta orice utilizator care este vocal online sau care nu se conformează standardelor subiective ale altor utilizatori”, se menţionează în studiu.

Potrivit sursei citate, doxing-ul apare atunci când o persoană împărtăşeşte informaţii private despre o altă persoană fără consimţământul acesteia, cu scopul de a stânjeni, răni emoţional sau de a pune ţinta în pericol.

Cercetările Kaspersky au analizat ofertele active pe zece forumuri şi pieţe internaţionale neautorizate, iar concluziile au fost că accesul la datele personale poate avea preţuri începând cu 50 de cenţi (USD) pentru un ID, în funcţie profunzimea şi amploarea datelor oferite.

De asemenea, unele informaţii personale rămân la fel de solicitate ca în urmă cu aproape un deceniu şi se referă, în principal, la date despre cardul de credit, acces bancar şi servicii de plată electronică.

Pe de altă parte, au apărut noi tipuri de date, precum informaţii medicale personale şi selfie-uri cu documente de identificare personală, care costă până la 40 de dolari.

„Consecinţele abuzului asupra altor tipuri de date cu caracter personal sunt, de asemenea, semnificative. Datele vândute pe piaţa neagră pot fi utilizate pentru extorcare, executare de înşelătorii şi scheme de phishing şi furturi directe de bani.

Anumite tipuri de date, cum ar fi accesul la conturi personale sau baze de date cu parolă, pot fi abuzate nu numai pentru câştiguri financiare, ci şi pentru prejudicii reputaţionale şi alte tipuri de daune sociale, inclusiv doxing”, explică specialiştii Kaspersky.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu, prin care protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe