EVENIMENT
Peste un milion de extrase de carte funciară eliberate online, de la începutul anului 2023

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a eliberat, online, de la începutul anului 2023, peste un milion de extrase de carte funciară.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, agenția a emis un număr de 1.126.555 de documente, în prima jumătate a anului 2023.
În perioada similară a anului 2022, ANCPI a eliberat online 798.392 de extrase de carte funciară pentru informare şi 98.358 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan.
Documentele eliberate online de ANCPI, fără semnătură olografă, sunt recunoscute de instituţiile administraţiei locale şi centrale, bănci, avocaţi, notari etc.
În doar o lună, peste 10.500 de utilizatori noi pe site-ul ANCPI
În luna iunie 2023, ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a furnizat, online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro 161.634 de extrase de carte funciară pentru informare şi 17.760 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan. În luna iunie a anului 2022, ANCPI a eliberat online 120.402 de extrase de carte funciară pentru informare şi 15.123 de extrase din planul cadastral, pe ortofotoplan.
Totodată, în cea de-a şasea lună a anului 2023, pe platforma epay.ancpi.ro şi-au făcut cont 10.575 de utilizatori noi şi au fost înregistrate 131.898 de comenzi online.
Preţul unui extras de carte funciară pentru informare eliberat online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro, este de 20 de lei, în condiţiile în care la ghişeele oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară costul este de 25 de lei.
Dacă documentul solicitat este disponibil în format electronic, va putea fi descărcat din contul creat de utilizator în câteva minute. În cazul în care extrasul nu a fost convertit în format electronic, timpul de aşteptare este de cel mult două zile lucrătoare.
Preţul unui extras din planul cadastral, pe ortofotoplan eliberat online, prin intermediul platformei epay.ancpi.ro, este de 15 lei.
Platforma EPAY.ANCPI.RO este gestionată de ANCPI şi poate fi utilizată atât de persoane fizice, cât şi juridice. Comenzile sunt plasate online, iar plata este efectuată prin intermediul unui card bancar.
În prezent, numărul proprietăţilor înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de peste 21,7 milioane. Astfel, extrasele de carte funciară solicitate pentru aceste proprietăţi vor putea fi descărcate de către utilizatorii platformei epay.ancpi.ro în cel mai scurt timp, se mai arată în comunicat.
EVENIMENT
Un bărbat din Alba a rămas fără portofel după ce a fost îmbrățișat de un străin pe stradă. Ce metodă a pus hoțul în aplicare

Un vârstnic de 75 de ani a rămas fără portofel, după ce a fost îmbrățișat de un bărbat din Deva. Fapta s-a petrecut pe strada Noua din localitatea Șona, și de fapt a fost vorba despre o metodă de furt folosită de hoți.
După ce a anunțat furtul la poliție, oamenii legii au făcut verificări și l-au identificat pe cel care a furat portofelul. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.
Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 9 aprilie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bani pentru fermieri: A început plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii. Câți bani se dau și cine beneficiază

Bani pentru fermieri: Agricultorii români primesc în conturi Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) pentru campania 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a efectuat plăți în valoare de peste 800 de milioane de lei către peste 500.000 de beneficiari. Banii provin de la bugetul de stat și acoperă atât sectorul vegetal, cât și cel zootehnic.
Plata ANT-urilor a fost confirmată de mai mulți fermieri din județul Alba.
”Precizăm faptul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Discriminare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj pentru avocatele care iau concediu de risc maternal

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a fost sancționată cu avertisment Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv de discriminare a avocatelor care au solicitat concediu de risc maternal.
Potrivit deciziei CNCD, femeile care activează în profesii liberale (avocat) sunt discriminate la acordarea concediului de risc maternal, iar acestea, membre ale Baroului Cluj, au depus o petiție la CNCD, precizând că au încheiat fiecare în mod…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum să îți redeschizi afacerea după un control ANPC: Care sunt pașii legali necesari și cum pot fi prevenite viitoare sancțiuni

Cum să îți redeschizi afacerea după un control ANPC: Dacă afacerea ta a fost închisă temporar de ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) în urma unui control, trebuie să urmezi câțiva pași pentru a o redeschide legal.
ANPC poate închide temporar afacerea dacă descoperă încălcări grave, cum ar fi vânzarea de produse expirate, etichetarea greșită a produselor sau publicitate înșelătoare.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 21/1992, actualizată,…
Citește mai mult pe Alba24.ro