Connect with us

EVENIMENT

Peste un milion de români își sărbătoresc ziua de Florii. Ce e bine să faci în Duminica Floriilor. Superstiții și tradiții

Publicat

salcie flori matisori florii sursa foto pixabay

Intrarea Domnului în Ierusalim este marcată în fiecare an de sărbătoarea Floriilor. La țară, sărbătoarea este însoțită de mai multe tradiții care adaugă semnificații importante evenimentului dinaintea Sfintelor Sărbătorilor de Paște.

Folosit popular ca denumire pentru această sărbătoare, termenul „Floriile” amintește de o veche sărbătoare romană din începutul primăverii, numită „Floralia”.

Tradiții și superstiții populare în Duminica Floriilor. Crenguțe de salcie sunt sfințite în biserică

După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi.

Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, sunt puse pe morminte sau într-un loc curat. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină.

Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Tradiții și superstiții populare în Duminica Floriilor. Ce e bine să faci de Florii. Superstiții

În noaptea de Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând că în acest fel să le crească părul frumos şi bogat.

În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare.

Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

Tot la sate exista credința potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere.

În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi de Paști.

Tradiții și superstiții populare în Duminica Floriilor. Ce nume de flori sunt sărbătorite de Florii. Aproape 1,4 milioane de români își serbează onomastica

În Duminica Floriilor se obișnuiește să se transmită mesaje, urări și felicitări de Florii celor care au nume de floare.

Sărbătoritele poartă nume cu rezonanțe florale diverse: Viorica (142.248), Florentina (131.788), Florica (89.712), Camelia (73.950), Violeta (57.924), Margareta (48.686), Delia (35.331), Lăcrămioara (31.496), Crina (20.301), Narcisa (15.227), Micşunica (603), Panseluţa (443).

Aceeași diversitate onomastică este și în cazul bărbaților, cei mai mulți purtând numele de Florin (340.458), Viorel (144.012), Florian (54.343), Florentin (25.746), Narcis (14.572), Bujor (1.502), Ghiocel (1.185) sau Floricel (926).

sursa foto: pixabay.com

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Transporturi agabaritice, marți, cu traseu prin Alba. Două camioane de mare tonaj, însoțite ce echipaje de poliție rutieră

Publicat

transporturi agabaritice, marți, cu traseu prin alba. două camioane de

Marți, 30 aprilie se vor deplasa două transporturi agabaritice, pe un traseu ce include și județul Alba.

Este vorba despre camioane de mare tonaj, ce vor fi însoțite ce echipaje de poliție rutieră.

Centrul InfoTrafic IGPR informează că marți, 30 aprilie, la orele 20.00 și 20.30, se vor deplasa două transporturi agabaritice pe traseul:

  • int. DN 2B – STBZ – DN 2B – DN 2 – DN CB – A 1 – DN 65B – DN 65 – DN 64 – DN 67 – DN 7 – DN 7CC – DN 7 – A 1 –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INTERVENȚIE chirurgicală intraabdominală complexă prin abord minim invaziv robotic, în premieră la Spitalul Medicover Cluj

Publicat

poster dr. adrian bartos e1714478134308.jpg

O nouă șansă la viață pentru un pacient de 61 de ani, prin intervenție chirurgicală oncologică realizată robotic. La Spitalul Medicover Cluj a fost realizată cea mai complexă intervenție chirurgicală intraabdominală din sfera oncologică, prin abord minim invaziv robotic. Pacientul are 61 de ani, iar evoluția lui post operatorie a fost pozitivă. Prin această intervenție chirurgicală complexă, echipa medicală coordonată de dr. Adrian Bartoș a redat o nouă șansă la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Miercurea Mare: Spălarea picioarelor, trădarea lui Iisus de către Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

16 noiembrie: sfântul apostol și evanghelist matei, sărbătoare ortodoxă. povestea

Miercurea Mare este o zi importantă în calendarul creștin ortodox și greco-catolic. Această zi cade în Săptămâna Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerată una dintre cele mai importante zile din perioada Paștelui.

În tradiția creștină, Miercurea Mare este asociată cu mai multe evenimente din viața lui Iisus Cristos, inclusiv trădarea lui Iuda și pregătirile pentru Paște.

Conform evangheliilor, Miercurea Mare este ziua în care Iuda a convenit să-l…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin

Publicat

u bt cluj napoca.jpg

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala campionatului LNMB, în urma meciului jucat în deplasare cu FC Argeș, scor final 88-72.

U-BT Cluj-Napoca, echipa campioană a României, s-a calificat în finala ediției actuale a LNMB Getica 95, după victoria în deplasare cu FC Argeș, finalizat cu 88-72 (scor general 3-0).

Primele 4 puncte ale întâlnirii au venit de la alb-negrii, apoi Patrick Richard a desprins scorul la 5-13. FC Argeș a strâns situația pe tabelă, iar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe