Connect with us

EVENIMENT

PETIȚIE: Mii de români solicită Camerei Deputaților să respingă legea prin care urșii pot fi vânați fără restricții

Publicat

Peste 10.000 de români au semnat o petiție online prin care solicită Camerei Deputaților să respingă modificarea aprobată de Senat la legea vânătorii, prin care urșii au fost scoși de pe lista animalelor protejate, fiind introduși în lista speciilor care pot fi vânate fără restricții în perioadele prevăzute de lege, informează ziarul Alba24.ro.

Campania inițiată de WWF România solicită Guvernului să motiveze această propunere, inclusiv cu date și argumente științifice, având în vedere statutul special de protecție de care se bucură specia cel puțin pe hârtie, atât la nivel național cât și european. De asemenea, se solicită Executivului să-și exprime public poziția față de încălcarea flagrantă de către acest proiect de lege a Directivei Habitate a UE, care poate atrage declanșarea procedurii de infringement la adresa României. Nu în ultimul rând, se solicită Comisiei Europene să transmită o poziție clară autorităților din România referitor la această propunere, inclusiv dacă transpunerea legislației europene în legislația națională este negociabilă sau nu sau dacă poate fi făcută ”peste noapte” pentru a servi intereselor unei minorități.

WWF România susține că proiectul de lege „nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

„Vânarea ursului <la liber>, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari și viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populației, dar și comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul și vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând și la degenerarea genetică a speciei.

Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)

(…) Managementul populației de urs și prevenirea conflictelor om-urs nu poate fi realizat fără o conlucrare a tuturor factorilor cheie interesați și fără a avea date științifice solide disponibile care să fie folosite pentru fundamentarea tuturor deciziilor.

Prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților”, explică inițiatorii campaniei.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

Publicat

trotineta.jpg

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață în jurul orei 08.00, la intersecția P-ței Ștefan cel Mare cu str. Posada. Un copil de 11 ani, aflat pe trotinetă, a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Ulterior, acesta a fost dus la spital.

„Din cercetările preliminare s-a constatat că un minor de 11 ani, aflat pe o trotinetă, s-ar fi angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, moment în care a fost accidentat de un autoturism condus de un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat

funar bun e1711356268849.jpg

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța

Publicat

murad candidat aur consiliul judetean constanta.jpeg

Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat astăzi candidații pentru alegerile locale din Constnța. Dacă la primăria municipiului Constanța AUR l-a anunțat deja pe Ovidiu Cupșa, pentru președinția Consiliului Județean, Alianța pentru Unirea Românilor îl susține pe omul de afaceri Mohammad Murad.

„Toată România a crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, cu nea Mărin miliardar. Din păcate, în ultimii 30 de ani am trăit în beznă,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

Publicat

01 1 e1711368976104.jpg

Expoziția din parcul Iulius Mall Cluj, care reunește 35 de exponate animatronice, mai poate fi vizitată până duminică, 31 martie 2024, astfel că încă ai ocazia să te bucuri de o parte dintre misterele erei mezozoice. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters, cum ar fi Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, te va transpune în vremuri de mult uitate și vei avea parte de o experiență pe cât de amuzantă, pe atât de interactivă.

Pasionații de dinozauri,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe