Connect with us

EVENIMENT

PETIȚIE: Mii de români solicită Camerei Deputaților să respingă legea prin care urșii pot fi vânați fără restricții

Publicat

Peste 10.000 de români au semnat o petiție online prin care solicită Camerei Deputaților să respingă modificarea aprobată de Senat la legea vânătorii, prin care urșii au fost scoși de pe lista animalelor protejate, fiind introduși în lista speciilor care pot fi vânate fără restricții în perioadele prevăzute de lege, informează ziarul Alba24.ro.

Campania inițiată de WWF România solicită Guvernului să motiveze această propunere, inclusiv cu date și argumente științifice, având în vedere statutul special de protecție de care se bucură specia cel puțin pe hârtie, atât la nivel național cât și european. De asemenea, se solicită Executivului să-și exprime public poziția față de încălcarea flagrantă de către acest proiect de lege a Directivei Habitate a UE, care poate atrage declanșarea procedurii de infringement la adresa României. Nu în ultimul rând, se solicită Comisiei Europene să transmită o poziție clară autorităților din România referitor la această propunere, inclusiv dacă transpunerea legislației europene în legislația națională este negociabilă sau nu sau dacă poate fi făcută ”peste noapte” pentru a servi intereselor unei minorități.

WWF România susține că proiectul de lege „nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

„Vânarea ursului <la liber>, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari și viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populației, dar și comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul și vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând și la degenerarea genetică a speciei.

Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)

(…) Managementul populației de urs și prevenirea conflictelor om-urs nu poate fi realizat fără o conlucrare a tuturor factorilor cheie interesați și fără a avea date științifice solide disponibile care să fie folosite pentru fundamentarea tuturor deciziilor.

Prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților”, explică inițiatorii campaniei.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Publicat

1732444418 politie scaled e1701187602116.jpg

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.

Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.

Potrivit primelor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prezența la vot prezidențiale 2024, ora 12.00 în Alba: 14,24%, mai mică față de cea la nivel național. Câți tineri au votat

Publicat

prezența la vot prezidențiale 2024, ora 12.00 în alba: 14,24%,

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Până la ora 12.00, peste 43.000 de locuitori din Alba au mers la vot – 14,24%. Prezența este mai mică față de cea la nivel național (16,47%) și cea din județ de acum cinci ani (15,63%).

Cei mai mulți alegători din Alba care s-au prezentat la secțiile de votare sunt bărbați din mediul urban.

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024 – ora 12.00 – județul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cresc ratele la credite. Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 5,75% pe an

Publicat

cresc ratele la credite. indicele robor la 3 luni a

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 5,75% pe an, de la 5,59% pe an în şedinţa precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pană de curent la o secție de votare din Baciu, din cauza suprasolicitării instalației electrice

Publicat

whatsapp image 2024 11 24 at 09.43.08.jpeg

O secție de votare din comuna Baciu a rămas fără curent duminică, pentru câteva minute, din cauza suprasolicitării instalației de curent cu aparate de încălzit.

Secția de votare amenajată în căminul cultural din comuna Baciu, aflat în renovare energetică, a rămas fără curent electric pentru aproximativ 15 minute, din cauza suprasolicitării instalației electrice de către aparatele de încălzit. Încălzirea sălii a fost realizată cu ajutorul radiatoarelor,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe