Connect with us

ACTUALITATE

Piaţa de îngheţată din România ar putea depăşi 600 de milioane de lei, în 2019 (analiză)

Publicat

Afacerile din piaţa de îngheţată românească ar putea depăşi, în acest an, 600 milioane de lei, numărul companiilor producătoare dublându-se, în ultimii opt ani, de la 99 la peste 210 de firme, în timp ce consumul de îngheţată se ridică la 2 litri/cap de locuitor, la o treime faţă de media europeană, relevă o analiză de specialitate, publicată vineri.

Conform datelor centralizate de către consultanţii de la Frames, cifra de afaceri a firmelor din acest sector a crescut de la 396,3 milioane de lei în 2010 la 531,8 milioane lei, în 2017.

Anul trecut, estimările Frames indicau un business de peste 600 de milioane de lei, iar pentru 2019 suma va fi depăşită, ca urmare atât a creşterii consumului, cât şi a scumpirilor din acest an.

Potrivit sursei citate, din cele peste 200 de companii producătoare, numai şapte sunt din zona mijlocie mare, restul activând în sectorul întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor, cu o medie de 17 angajaţi la nivelul industriei.

În timp ce cifra de afaceri medie netă, la nivelul sectorului, este plasată în jurul cifrei de 2,6 milioane de lei, iar media profitului net depăşeşte cu puţin 200.000 de lei, media pierderilor nete a scăzut de la 134.084 lei (în 2010) la 34.157 lei (în 2017), iar cea a datoriilor medii nete de la 2,7 milioane de lei la 1,3 milioane lei.

Pe ansamblu, în sectorul producţiei de îngheţată activează aproape 3.400 de angajaţi, în creştere cu peste 1.000 faţă de anul de referinţă 2010. Din punct de vedere regional, Bucureşti-Ilfov, zona cu cel mai mare număr de clienţi, a atras cele mai multe investiţii în acest domeniu. În acest context, statisticile Ministerului Finanţelor şi ale Registrului Comerţului arată că 34 de firme producătoare de îngheţată erau active în România, în 2017, din care în Constanţa funcţionau 13, în Cluj un număr de 12, în Timiş şi Dolj câte 10, iar în Iaşi un număr de nouă firme.

În ceea ce priveşte producţia de îngheţată, analiza Frames care face referire şi la datele Eurostat, publicate în 2017, relevă faptul că România a urcat două poziţii în clasamentul celor mai mari producători din UE, până pe locul 10, cu o producţie de 47,8 milioane de litri. Clasamentul este condus de Germania – cu 517,4 milioane de litri, Italia (511,4 milioane de litri) şi Franţa (465,8 milioane de litri).

Totodată, în aceleaşi statistici se notează că, în România, consumul de îngheţată per capita de circa 2 litri (echivalentul a 22 de îngheţate la cornet), la o treime faţă de media europeană. La nivel comparativ, în Suedia şi Germania, consumul este de până la opt ori mai mare, iar la nivel regional ne situăm încă la jumătate.

Analiza citată arată că numărul de peste 200 de companii care produc îngheţată în România au realizat, împreună, un profit de 42,1 milioane de lei în 2017, mai mult decât dublu faţă de 2010, când valoarea raportată s-a ridicat la 15,9 milioane de lei.

Topul producătorilor de îngheţată, în funcţie de cifra de afaceri, este condus de Betty Ice SRL, cu un rezultat de 127,4 milioane de lei şi un profit de 12,8 milioane de lei, în 2017. Podiumul este completat de Alpin 57 Lux SA (afaceri de 99,8 milioane de lei şi profit de 6,9 milioane de lei) şi Top Gel Prod SRL (afaceri de 81,1 milioane de lei). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noi obligații pentru operatorii de transport: Afișarea tarifelor în sistem Braille pentru nevăzători

Publicat

noi obligații pentru operatorii de transport: afișarea tarifelor în sistem

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, precum și un Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Abia ăsta e ca Schumacher: Un tânăr de 24 de ani a fost prins cu 223 km/h pe A1. A fost sancționat drastic de polițiști

Publicat

abia ăsta e ca schumacher: un tânăr de 24 de

Publicitate

Un tânăr de 24 de ani a fost surprins de radar în timp ce rula cu nu mai puțin de 223 km/h pe autostrada A1, pe un tronson unde limita de viteză este de 130 km/h, una dintre cele mai mari viteze înregistrate de radar pe șoselele din România.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, incidentul s-a petrecut miercuri, 2 aprilie, pe autostrada A1, la kilometrul 431, sensul de mers dinspre Lugoj către Deva.

Polițiștii din cadrul Biroului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restructurări la Poșta Română: Reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității

Publicat

restructurări la poșta română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea

Publicitate

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați, scrie alba24.ro.

La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.

Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central

De la începutul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani

Publicat

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de

Publicitate

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani.

Tragediile s-au produs în localitățile Băbiceni, Rădeni, Stânca, Mitoc și Albești. Cauzele probabile care au generat aceste evenimente au fost: fumatul, jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire și scurtcircuitul.

Alte zeci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe