Connect with us

ACTUALITATE

Piaţa de investiţii din România, tranzacţii de peste jumătate de miliard de euro în primele 9 luni

Publicat

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a depăşit 540 de milioane de euro în primele nouă luni din 2021, dar este sub nivelul din perioada similară a anului trecut, aproape jumătate din suma tranzacţionată fiind înregistrată în trimestrul al treilea, potrivit consultanţilor Colliers România.

În primele nouă luni din 2020, tranzacţiile imobiliare au totalizat 820 de milioane de euro, consultanţii remarcând o contracţie a randamentelor investiţionale pentru activele industriale şi de birouri de clasa A.

Totuşi, cererea rămâne robustă, în condiţiile în care lipsa de produse a limitat volumul total, scrie ZF.

Aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020

„Două noi tranzacţii industriale şi logistice au dus totalul investiţiilor industriale din acest an la peste 150 de milioane de euro, reprezentând aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 şi de aproape 60 de milioane de euro în 2019 şi 2018. Cum acest sector va înregistra tranzacţii de peste 200 de milioane de euro până la finalul anului, 2021 va fi unul din cei mai buni ani din istorie din prisma ponderii industrialului în total activitate, iar randamentele pentru astfel de active probabil se vor comprima şi în România”, explică Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

Cea mai mare tranzacţie cu un singur activ

Vânzarea de către Atenor a Hermes Business Campus (75.000 de metri pătraţi) către fondul maghiar Adventum pentru 150 de milioane de euro a marcat cea mai mare tranzacţie din T3 şi este una dintre cele mai mari tranzacţii din piaţă în ultimii ani. S-a remarcat, de asemenea, şi prin faptul că a fost cea mai mare tranzacţie cu un singur activ, de la vânzarea hotelului Radisson Blu în 2017.

Totodată, CTP a cumpărat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri pătraţi, din mai multe oraşe, pentru 60 de milioane de euro, iar Fortress, un fond de investiţii sud-african, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală de logistică prin achiziţionarea noului proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 de metri pătraţi) de la Element Industrial/Paval Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 de milioane de euro.

Colliers estimează că volumul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu 2020

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), Colliers estimează că volumul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2021. Estimarea preliminară pentru Europa, Estul Mijlociu şi Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu aproximativ 32% în primele 9 luni ale anului, similară cu cea înregistrată în România. Locaţiile centrale din capitale rămân principala ţintă a investitorilor în cele mai mari economii europene, în special în sectorul birourilor, dar şi oraşele de rangul doi atrag atenţia.

Activele logistice continuă să atragă în continuare atenţia investitorilor, în contextul revoluţiei comerţului electronic şi al provocărilor generate de pandemie pe lanţul de aprovizionare.

În schimb, incertitudinea politică ar putea afecta încrederea investitorilor spre sfârşitul anului, iar traiectoria pandemiei în lunile de iarnă este un alt potenţial motiv de îngrijorare. Chiar şi aşa, este de aşteptat ca mai multe tranzacţii mari să se încheie în ultimele trei luni ale anului.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Vouchere pentru alimente 2025: Când intră banii pe card și cât vor primi persoanele vulnerabile

Publicat

vouchere sociale 2025. În ce luni intră banii pe cardurile

Publicitate

Și în 2025, programul „Sprijin pentru România” vine în ajutorul persoanelor vulnerabile, oferind vouchere pentru alimente și mese calde. Beneficiarii vor primi două tranșe de sprijin financiar, fiecare în valoare de 125 de lei, distribuite o dată la 6 luni. Programul este destinat celor aflați în dificultate și contribuie la acoperirea cheltuielilor esențiale pentru hrană, scrie alba24.ro.

Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 125 de lei,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Binecuvântare pentru un nou început: Arhiepiscopia Iașilor va construi o fabrică de lumânări

Publicat

binecuvântare pentru un nou început: arhiepiscopia iașilor va construi o

Publicitate

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit în această dimineață, 19 mai, amplasamentul unde se va construi noua fabrică de lumânări „Sfântul Mina”. Noua clădire va fi construită conform noilor cerințe de fabricare, vor fi instalate două linii de producție și vor fi amenajate spații noi pentru alte unități economice ale eparhiei.

Noua fabrică de lumânări va fi construită în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al României, de la cămașa cu svastici la autograful lui Elvis Presley

Publicat

botoșani: comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al româniei,

Publicitate

În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, se află unul dintre cele mai interesante muzee din România. Realizat prin strădania oamenilor de cultură ai locului, expoziția este vastă și conține piese unicat în România, inclusiv un autograf al lui Elvis Presley, scrie ADEVĂRUL

Pe granița de nord a României, într-un frumos conac, vechi de două secole, se află unul dintre cele mai inedite muzee din România. Este vorba despre Muzeul Nordului,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Muceniță Lidia din Filipini

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta muceniță lidia din filipini

Publicitate

„Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare).

Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe