Connect with us

EVENIMENT

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID

Publicat

Noile descoperiri sugerează că ar putea exista o legătură între pierderea mirosului legată de Covid și afectarea cognitivă, dar experții spun că sunt necesare mai multe cercetări, potrivit NBC News.

Unul dintre cele mai ciudate simptome ale COVID-19, respectiv pierderea simțului olfactiv, este un simptom care, cu mult înainte de pandemie, era considerat a fi un semn de avertizare pentru demență.

Marea întrebare pentru cercetători este acum dacă pierderea mirosului legată de COVID-19 ar putea fi asociată și cu declinul cognitiv. Aproximativ 5 la sută dintre pacienții cu COVID-19 din întreaga lume – aproximativ 27 de milioane de persoane – au raportat o pierdere a simțului olfactiv care a durat mai mult de șase luni.

Noile rezultate preliminare prezentate duminică la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din San Diego și citate de NBC News sugerează că ar putea exista o legătură, deși experții avertizează că sunt necesare mai multe cercetări.

 

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID: tulburări cognitive

 

Cercetările anterioare au constatat că unii pacienți cu COVID-19 continuă să dezvolte tulburări cognitive după ce au fost infectați. În noul studiu, care nu a fost publicat într-o revistă de specialitate, cercetătorii din Argentina au descoperit că pierderea mirosului în timpul COVID-19 poate fi un predictor mai puternic al declinului cognitiv, indiferent de gravitatea bolii.

„Datele noastre sugerează cu tărie că adulții cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai vulnerabili la deteriorarea cognitivă post-COVID dacă au avut o disfuncție olfactivă, indiferent de severitatea Covidului”, a declarat co-autorul studiului, Gabriela Gonzalez-Aleman, profesor la Pontificia Universidad Catolica Argentina din Buenos Aires, adăugând că este prea devreme pentru a spune dacă deteriorarea cognitivă este permanentă.

Studiul a urmărit 766 de adulți cu vârste cuprinse între 55 și 95 de ani timp de un an după ce au fost infectați. Aproape 90 la sută dintre ei au avut un caz confirmat de COVID și toți au completat teste fizice, cognitive și neuropsihiatrice regulate pe parcursul unui an. Două treimi dintre cei infectați prezentau un anumit tip de deficiență cognitivă la sfârșitul acelui an. La jumătate dintre participanți, afectarea era severă.

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID: pierderea mirosului este un precursor bine stabilit al declinului cognitiv

Cercetătorii nu au avut date concrete despre starea funcției cognitive a pacienților înainte de a contracta COVID-19 pentru a le compara cu rezultatele de la final, dar au întrebat familiile participanților despre funcția lor cognitivă înainte de infectare și nu au inclus persoane care aveau o deteriorare cognitivă clară înainte de studiu.

Potrivit lui Jonas Olofsson, profesor de psihologie la Universitatea din Stockholm, care studiază legătura dintre simțul olfactiv și riscul de demență – și care nu a fost implicat în noua cercetare, pierderea mirosului este un precursor bine stabilit al declinului cognitiv. De asemenea, este bine stabilit faptul că COVID-19 poate duce la pierderea durabilă a mirosului, a spus el.

„Întrebarea este dacă aceste două linii de cercetare se intersectează”, a spus Olofsson. „Acest studiu este destul de ispititor, deși informațiile pe care le-am văzut până acum nu permit concluzii puternice”.

Potrivit dr. Claire Sexton, director senior al programelor științifice și de informare la Asociația Alzheimer, „pierderea mirosului este un semnal al unui răspuns inflamator în creier”.

„Știm că inflamația face parte din procesul neurodegenerativ în boli precum Alzheimer. Dar trebuie să săpăm mai adânc pentru a afla exact cum anume sunt legate”, a declarat Sexton.

Un studiu separat – care nu are legătură cu COVID-19 – publicat joia trecută în revista Alzheimer’s & Dementia sondează această legătură mai departe. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că nu numai că un declin al simțului olfactiv în timp poate prezice pierderea funcției cognitive, dar pierderea simțului olfactiv poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a modificărilor structurale în regiunile creierului importante în boala Alzheimer și în demență. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

lulea marius 1024x646 1 2.jpg

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

04 1 e1714137327306.png

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argoargo

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Transapuseana: A fost recepționat lotul I al celui mai spectaculos drum din Alba. O nouă destinație de vară în județ

Publicat

foto transapuseana: a fost recepționat lotul i al celui mai

FOTO Transapuseana: Vicepreședintele Consiliului Judeațean Alba, Marius Hațegan, a anunțat vineri că instituția a recepționat lucrările la lotul I al unuia dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Este vorba despre Transapuseana sau Transalpina de Apuseni. Lotul II va fi recepționat în august. 

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

438081789 1072291041018304 1759389965002682957 n e1714144230971.jpg

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe