Connect with us

EVENIMENT

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID

Publicat

Noile descoperiri sugerează că ar putea exista o legătură între pierderea mirosului legată de Covid și afectarea cognitivă, dar experții spun că sunt necesare mai multe cercetări, potrivit NBC News.

Unul dintre cele mai ciudate simptome ale COVID-19, respectiv pierderea simțului olfactiv, este un simptom care, cu mult înainte de pandemie, era considerat a fi un semn de avertizare pentru demență.

Marea întrebare pentru cercetători este acum dacă pierderea mirosului legată de COVID-19 ar putea fi asociată și cu declinul cognitiv. Aproximativ 5 la sută dintre pacienții cu COVID-19 din întreaga lume – aproximativ 27 de milioane de persoane – au raportat o pierdere a simțului olfactiv care a durat mai mult de șase luni.

Noile rezultate preliminare prezentate duminică la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din San Diego și citate de NBC News sugerează că ar putea exista o legătură, deși experții avertizează că sunt necesare mai multe cercetări.

 

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID: tulburări cognitive

 

Cercetările anterioare au constatat că unii pacienți cu COVID-19 continuă să dezvolte tulburări cognitive după ce au fost infectați. În noul studiu, care nu a fost publicat într-o revistă de specialitate, cercetătorii din Argentina au descoperit că pierderea mirosului în timpul COVID-19 poate fi un predictor mai puternic al declinului cognitiv, indiferent de gravitatea bolii.

„Datele noastre sugerează cu tărie că adulții cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai vulnerabili la deteriorarea cognitivă post-COVID dacă au avut o disfuncție olfactivă, indiferent de severitatea Covidului”, a declarat co-autorul studiului, Gabriela Gonzalez-Aleman, profesor la Pontificia Universidad Catolica Argentina din Buenos Aires, adăugând că este prea devreme pentru a spune dacă deteriorarea cognitivă este permanentă.

Studiul a urmărit 766 de adulți cu vârste cuprinse între 55 și 95 de ani timp de un an după ce au fost infectați. Aproape 90 la sută dintre ei au avut un caz confirmat de COVID și toți au completat teste fizice, cognitive și neuropsihiatrice regulate pe parcursul unui an. Două treimi dintre cei infectați prezentau un anumit tip de deficiență cognitivă la sfârșitul acelui an. La jumătate dintre participanți, afectarea era severă.

Pierderea mirosului, semnal de avertizare a unei boli grave! Nu e COVID: pierderea mirosului este un precursor bine stabilit al declinului cognitiv

Cercetătorii nu au avut date concrete despre starea funcției cognitive a pacienților înainte de a contracta COVID-19 pentru a le compara cu rezultatele de la final, dar au întrebat familiile participanților despre funcția lor cognitivă înainte de infectare și nu au inclus persoane care aveau o deteriorare cognitivă clară înainte de studiu.

Potrivit lui Jonas Olofsson, profesor de psihologie la Universitatea din Stockholm, care studiază legătura dintre simțul olfactiv și riscul de demență – și care nu a fost implicat în noua cercetare, pierderea mirosului este un precursor bine stabilit al declinului cognitiv. De asemenea, este bine stabilit faptul că COVID-19 poate duce la pierderea durabilă a mirosului, a spus el.

„Întrebarea este dacă aceste două linii de cercetare se intersectează”, a spus Olofsson. „Acest studiu este destul de ispititor, deși informațiile pe care le-am văzut până acum nu permit concluzii puternice”.

Potrivit dr. Claire Sexton, director senior al programelor științifice și de informare la Asociația Alzheimer, „pierderea mirosului este un semnal al unui răspuns inflamator în creier”.

„Știm că inflamația face parte din procesul neurodegenerativ în boli precum Alzheimer. Dar trebuie să săpăm mai adânc pentru a afla exact cum anume sunt legate”, a declarat Sexton.

Un studiu separat – care nu are legătură cu COVID-19 – publicat joia trecută în revista Alzheimer’s & Dementia sondează această legătură mai departe. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că nu numai că un declin al simțului olfactiv în timp poate prezice pierderea funcției cognitive, dar pierderea simțului olfactiv poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a modificărilor structurale în regiunile creierului importante în boala Alzheimer și în demență. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO UPDATE Accident pe strada Memorandumului. Bărbat care trecea strada nergulamentar, lovit de mașină. Era băut

Publicat

accident memo bun.jpg

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Mememorandumului din Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații o persoană a fost rănită.

La locul accidentului din centrul orașului s-a deplasat de urgență un echipaj al ambulanței Cluj, dar și echipaje ale poliției.

UPDATE

La fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 55 de ani, ar fi fost accidentat de un autoturism care circula din direcția centrului spre cartierul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Publicat

daniel david ministru1.jpg

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.

El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.

Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”

“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 12.27.50 scaled.jpeg

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni. 

Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Carbon OFF. Future ON – Cluj-Napoca, capitala NEUTRALITĂȚII climatice pentru 3 zile

Publicat

cluj napoca.jpg

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.

„Summitul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe