EVENIMENT
Pierderi masive de păduri tropicale în 2022: O suprafață echivalentă cu cea a Elveției a fost distrusă

Potrivit unui nou studiu, omenirea a suferit pierderi de păduri tropicale virgine în anul 2022, cu o suprafață echivalentă cu cea a Elveției. Această informație este furnizată de DPA.
Aproximativ 4,1 milioane de hectare acoperite de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut, fiind parţial distruse de incendii de vegetaţie, dar, în principal, de activităţile umane asociate cu defrişările.
Calculul realizat de World Resources Institute (WRI) din Washington, care a fost publicat marţi, estimează că păduri care au o suprafaţă echivalentă cu cea ocupată de 11 terenuri de fotbal sunt distruse în fiecare minut.
Regiunile tropicale au pierdut cu 10% mai mult din pădurile lor primare în 2022 în raport cu anul 2021, au descoperit reprezentanţii WRI, care consideră că ritmul acestor distrugeri este „necruţător”.
Pădurea primară – o pădure naturală neatinsă de oameni – are o importanţă vitală în conservarea biodiversităţii şi în stocarea dioxidului de carbon.
Pierderi masive de păduri tropicale în 2022. Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2
Pădurile tropicale din Brazilia şi din Republica Democrată Congo au continuat să fie cele mai afectate, precizează acelaşi raport. Defrişările s-au accentuat dramatic în două ţări africane, Ghana şi Angola, precum şi într-o ţară sud-americană, Bolivia.
În schimb, anumite ţări, inclusiv Indonezia şi Malaezia, au reuşit să îşi menţină distrugerile de păduri tropicale la un nivel relativ scăzut în 2022.
Cu ajutorul platformei Global Forest Watch, numeroase organizaţii care luptă pentru conservarea naturii, coordonate de WRI, au putut să monitorizeze schimbările produse la nivelul suprafeţelor ocupate de păduri începând din 2014, folosind tehnologii satelitare şi alte metode. WRI întocmeşte un raport anual în colaborare cu o bază de date administrată de Universitatea Maryland din Statele Unite.
Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2, au calculat autorii studiului.
Această cantitate este echivalentă cu emisiile anuale generate de arderea carburanţilor fosili în India. Agerpres

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie în baza unui act normativ adoptat de senatori.
Actul normativ care permite primăriilor să ceară împrumuturi directe de la Trezoreria Statului pentru evitarea situației de incapacitate de plată din cauza lipsei de surse financiare a fost adoptat de Senat.
Împrumuturile sunt acordate în limita a 1,5 miliarde de lei unităților administrativ-teritoriale care au proiecte în derulare finanțate din fonduri europene, transmite Radio…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Șefii RAR din toate județele, convocați în ședință tehnică: Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programări

Directorul Registrului Auto Român (RAR), Mihai Alecu, a convocat o ședință tehnică de lucru cu cei 41 de șefi ai reprezentanțelor teritoriale ale instituției, într-o întâlnire cu caracter managerial și strategic.
Scopul principal: identificarea soluțiilor concrete pentru reducerea timpilor de așteptare la programările RAR și îmbunătățirea performanței generale.
„Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programarea activităților la Registrul Auto Român”, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ATENȚIE. Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare. E folosită identitatea brandului Notino

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online.
Schema este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare
“Atenție la ofertele ‘prea bune ca să fie adevărate’. Ofertele promoționale atractive circulă frecvent online, însă este important să le…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Pavel Bartoș și actori ai Teatrului Odeon la Alba Iulia: Actorii vor fi ultimii înlocuiți de AI. Mai poate educa teatrul?

Teatrul, sau cel puțin o manifestare artistică există în societate încă din Antichitate. Teatrul a evoluat în același timp cu societate. Acum, în contextul actual, în societate actuală prinsă între două realități, cea fizică și cea digitală, mai poate educa, mai poate teatrul forma păreri sau idei?
La aceasta întrebare au răspuns actorii Teatrului Odeon, printre care și Pavel Bartoș, la prima ”cafea cu tâlc” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru…
Citește mai mult pe Alba24.ro