EVENIMENT
Pierderi masive de păduri tropicale în 2022: O suprafață echivalentă cu cea a Elveției a fost distrusă

Potrivit unui nou studiu, omenirea a suferit pierderi de păduri tropicale virgine în anul 2022, cu o suprafață echivalentă cu cea a Elveției. Această informație este furnizată de DPA.
Aproximativ 4,1 milioane de hectare acoperite de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut, fiind parţial distruse de incendii de vegetaţie, dar, în principal, de activităţile umane asociate cu defrişările.
Calculul realizat de World Resources Institute (WRI) din Washington, care a fost publicat marţi, estimează că păduri care au o suprafaţă echivalentă cu cea ocupată de 11 terenuri de fotbal sunt distruse în fiecare minut.
Regiunile tropicale au pierdut cu 10% mai mult din pădurile lor primare în 2022 în raport cu anul 2021, au descoperit reprezentanţii WRI, care consideră că ritmul acestor distrugeri este „necruţător”.
Pădurea primară – o pădure naturală neatinsă de oameni – are o importanţă vitală în conservarea biodiversităţii şi în stocarea dioxidului de carbon.
Pierderi masive de păduri tropicale în 2022. Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2
Pădurile tropicale din Brazilia şi din Republica Democrată Congo au continuat să fie cele mai afectate, precizează acelaşi raport. Defrişările s-au accentuat dramatic în două ţări africane, Ghana şi Angola, precum şi într-o ţară sud-americană, Bolivia.
În schimb, anumite ţări, inclusiv Indonezia şi Malaezia, au reuşit să îşi menţină distrugerile de păduri tropicale la un nivel relativ scăzut în 2022.
Cu ajutorul platformei Global Forest Watch, numeroase organizaţii care luptă pentru conservarea naturii, coordonate de WRI, au putut să monitorizeze schimbările produse la nivelul suprafeţelor ocupate de păduri începând din 2014, folosind tehnologii satelitare şi alte metode. WRI întocmeşte un raport anual în colaborare cu o bază de date administrată de Universitatea Maryland din Statele Unite.
Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2, au calculat autorii studiului.
Această cantitate este echivalentă cu emisiile anuale generate de arderea carburanţilor fosili în India. Agerpres

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Coregrafie impresionantă, pregătită pentru finala Cupei CEV, marți, la Blaj. Apel pentru suporterii Volei Alba Blaj

La meciul retur al finalei Cupei CEV dintre Volei Alba Blaj și Igor Gorgonzola Novara, care va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 18:00, spectatorii din sala polivalentă Alba Blaj Arena sunt invitați să fie parte dintr-un moment special – o coregrafie impresionantă dedicată echipei din „Mica Romă”.
Potrivit Volei Alba Blaj, la intrarea în sală, suporterii din sectoarele A vor găsi pe fiecare scaun un carton roșu sau alb. La momentul coregrafiei, suporterii se vor ridica…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Schimbajre majoră la Facebook, anunțată de Meta. Este vorba de o secțiune care ajută utilizatorii să observe foarte rapid care sunt postările persoanelor apropiate.
Modul în care funcţionează fluxul principal nu se va schimba. Aplicația va grupa tot conţinutul creat de prieteni într-o categoria specială, potrivit about.fb.com, citat de Gândul, notează Mediafax.
Noua secțiune nu trebuie confundată cu fluxul care există în momentul de față pe Facebook. Specialiștii mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Mircea Abrudean, întâlnire la Paris cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher: 145 de ani de parteneriat româno-francez!

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, s-a întâlnit luni, la Paris, cu omologul său francez, Gérard Larcher, pentru a marca 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța și pentru a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme precum securitatea regională și cooperarea economică, subliniind necesitatea unei colaborări mai strânse în actualul context…
Citește mai mult pe Cluj24.ro