ACTUALITATE
Pierderi uriașe în SUA, la doi ani de la apariția primelor cazuri. Bilanțul deceselor provocate de COVID-19 a depăşit pragul de un milion de morți
Statele Unite ale Americii au înregistrat peste un milion de decese asociate COVID-19, potrivit unui bilanţ Reuters. Astfel, a fost depăşit un prag cândva de neimaginat, la circa doi ani după primele cazuri de coronavirus care au schimbat rapid viaţa de zi cu zi.
Pragul de un milion de decese reprezintă aproximativ un deces la fiecare 327 de americani, sau mai mult decât întreaga populaţie a San Francisco sau Seattle.
Până în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat COVID-19 o pandemie la nivel global, pe 11 martie 2020, coronavirusul făcuse 36 de decese în Statele Unite. În lunile care au urmat, virusul mortal s-a răspândit rapid, găsind teren fertil în zone urbane dens populate, precum oraşul New York şi ajungând apoi în fiecare colţ al ţării.
Numărul deceselor a depășit cu mult pierderile militare din Primul Războii Mondial
Până în iunie 2020, numărul deceselor din SUA depăşise totalul pierderilor militare americane din Primul Război Mondial şi ar fi depăşit pierderile militare americane din cel de-al Doilea Război Mondial până în ianuarie 2021, când au fost înregistrate peste 405.000 de decese asociate COVID-19.
Boala a lăsat neatinse puţine locuri de pe Pământ, fiind raportate 6,7 milioane de decese confirmate la nivel global. Adevărata rată a deceselor, incluzându-i pe cei care au murit de COVID-19, precum şi pe cei care au murit ca rezultat indirect al focarului, a fost probabil mai aproape de 15 milioane, a mai spus OMS.
Milioane de americani s-au înscris pentru a primi vaccinurile anti-COVID-19 după ce distribuţia serurilor a început la sfârşitul anului 2020. Până la începutul lui 2021, virusul făcuse deja 500.000 de morţi.
La un moment dat, în ianuarie 2021, media deceselor zilnice din cauza COVID-19 era mai mare decât numărul celor care şi-au pierdut viaţa în atentatele din 11 septembrie 2001.
COVID-19 a afectat persoanele în vârstă şi cele imunodeprimate, dar nu a cruţat nici persoanele tinere sănătoase, provocând moartea a peste 1.000 de copii.
Coronavirusul a făcut ravagii mai ales în comunităţile rurale din SUA, cu acces limitat la îngrijiri medicale
Cercetătorii estimează că 213.000 de copii din SUA şi-au pierdut cel puţin un părinte sau persoana care îi îngrijea în timpul pandemiei.
Deşi se răspândeşte mai rapid în oraşele mari, dens populate, coronavirusul a făcut ravagii şi în comunităţile rurale cu acces limitat la îngrijiri medicale.
Odată cu diminuarea ameninţării COVID-19 după valul Omicron de iarna trecută, mulţi americani au renunţat la purtarea măştii şi s-au întors la birouri în ultimele săptămâni. Restaurantele şi barurile sunt din nou pline, iar atenţia publicului s-a îndreptat către inflaţie şi îngrijorările legate de situaţia economică.
Oamenii de ştiinţă însă deja lucrează la un nou booster în condiţiile în care virusul continuă să dezvolte mutaţii.
„În niciun caz nu s-a terminat”, a declarat epidemiologul şef al SUA, dr. Anthony Fauci, la un eveniment recent.
„Încă ne confruntăm cu o pandemie la nivel global”, a mai spus Fauci, considerat cel mai bun expert în boli infecţioase din Statele Unite.
Agerpres
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
Citește mai mult pe Botosani24.ro