EVENIMENT
Pieţele agroalimentare mari din Oradea vor rămâne deschise. Se vor demonta uşi şi pereţi, pentru a le transforma în spații deschise

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a anunţat sâmbătă, într-o declaraţie online, că se vor demonta până luni uşile şi pereţii celor trei pieţe agroalimentare mari din Oradea, care vor fi transformate în spaţii deschise.
Potrivit edilului, în contextual actual al pandemiei şi al deciziei CNSU, s-a luat această decizie în urma discuţiei cu directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica. În cele trei mari pieţe se vând, în mod normal, produse agro-alimentare şi nealimentare, care se comercializează în regim de bazar.
„Produsele agro-alimentare vor fi comercializate în continuare în aceleaşi locaţii cu respectarea unor reguli. Până luni, angajaţii ADP vor demonta uşile şi pereţii laterali din pieţele Rogerius, Decebal şi Nufărul, care pot fi demontaţi, pentru a asigura o circulaţie cât mai bună a aerului şi ca spaţiul să fie cât mai aerisit, vor fi asigurate fluxuri separate de intrare şi ieşire la fel ca în supermarket-uri, masca de protecţie va fi purtată obligatoriu în incintele respective, nu sub nas şi nu sub bărbie, atât de cei care vor vizita piaţa, cât şi de comercianţi sau vânzători,” a anunţat primarul.
Edilul a spus că pieţele orădene vor rămâne deschise cu instituirea unor măsuri suplimentare de precauţie împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19.
Birta a subliniat că ADP va rezilia contractele de închiriere încheiate cu vânzătorii de produse agro-alimentare care vor fi prinşi că nu poartă corect masca de protecţie.
Municipalitatea va cere Poliţiei, Poliţiei Locale şi angajaţilor ADP să facă verificări periodice în pieţe cu privire la respectarea măsurilor de siguranţă.
„Am luat aceste decizii pentru că ne dorim ca orădenii să aibă acces la produsele agroalimentare necesare traiului de zi cu zi şi pentru ca producătorii să poată îşi vândă produsele în locaţii normale şi sigure”, a precizat primarul.
În ceea ce priveşte vânzarea de produse nealimentare din pieţele Rogerius, Decebal şi Nufărul, secţiunile de bazar se vor închide începând de luni. De asemenea, Piaţa 100 îşi va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată începând de săptămâna viitoare.
În încheiere, Florin Birta a făcut un apel către orădeni.
„Să păstrăm distanţarea socială, să purtăm masca corespunzător, nu sub nas sau sub bărbie, ci să acopere gura şi nasul, pentru că de modalitatea noastră de a ne proteja depinde cum va evalua pandemia şi care va fi indicele de infectare a populaţiei în Oradea. Ne dorim ca în cel mai scurt timp să scădem rata de infectare a populaţiei din oraşul nostru, pentru a putea reveni la viaţa obişnuită,”, a spus primarul.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat vineri sistarea activităţii în pieţele închise începând de luni până la scăderea numărului de infectări cu COVID-19. Potrivit acestuia, pieţele închise se închid şi rămân cele din spaţii deschise, existând deja unele autorităţi locale care au mutat tarabele din interior în spaţiile deschise din exterior, ca să funcţioneze în continuare. AGERPRES
EVENIMENT
Cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult cresc temperaturile în ”luna lui Cuptor”. Prognoza pe patru săptămâni

Vremea în iulie 2025: Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării.
Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă.
Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40. Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade.
Din 10 iulie, se mai răcorește…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Femeia de 42 de ani s-a prezentat, luni, la sediul Secției 4 Poliție pentru a depune plângere penală pentru infracțiunea de lovirea sau alte violențe, ca urmare a conflictului petrecut în data de 29 iunie în Parcul Rozelor din municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit IPJ Cluj, demersul era necesar pentru ca polițiștii să poată începe o cercetare în acest caz în condițiile în care, din primele informații, rezulta că cei doi s-ar fi agresat reciproc.
Până la această…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală își va păstra organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional, potrivit ordonanței de urgență adoptate luni de Guvern.
Astfel, sunt anulate prevederile prin care urmau să-şi înceapă activitatea, începând cu data de 1 iulie 2025, structurile antifraudă teritoriale județene, scrie Agerpres.
Aceste prevederi apar în OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2)…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Astăzi, 1 iulie 2025, a început prima sesiune de admitere – de vară, la UAB! Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziția candidaților, pentru acest an, un total de 3.522 de locuri. Peste 1.000 dintre locurile disponibile sunt finanțate de la bugetul de stat!
Oferta educațională UAB cuprinde 36 de programe de studii universitare de licență și 26 de programe de masterat, la care se adaugă locuri dedicate studenților internaționali, Școlilor Doctorale și…
Citește mai mult pe Alba24.ro