Connect with us

EVENIMENT

Pieţele agroalimentare mari din Oradea vor rămâne deschise. Se vor demonta uşi şi pereţi, pentru a le transforma în spații deschise

Publicatpiata tarabe

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a anunţat sâmbătă, într-o declaraţie online, că se vor demonta până luni uşile şi pereţii celor trei pieţe agroalimentare mari din Oradea, care vor fi transformate în spaţii deschise.

Potrivit edilului, în contextual actual al pandemiei şi al deciziei CNSU, s-a luat această decizie în urma discuţiei cu directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica. În cele trei mari pieţe se vând, în mod normal, produse agro-alimentare şi nealimentare, care se comercializează în regim de bazar.

“Produsele agro-alimentare vor fi comercializate în continuare în aceleaşi locaţii cu respectarea unor reguli. Până luni, angajaţii ADP vor demonta uşile şi pereţii laterali din pieţele Rogerius, Decebal şi Nufărul, care pot fi demontaţi, pentru a asigura o circulaţie cât mai bună a aerului şi ca spaţiul să fie cât mai aerisit, vor fi asigurate fluxuri separate de intrare şi ieşire la fel ca în supermarket-uri, masca de protecţie va fi purtată obligatoriu în incintele respective, nu sub nas şi nu sub bărbie, atât de cei care vor vizita piaţa, cât şi de comercianţi sau vânzători,” a anunţat primarul.

Edilul a spus că pieţele orădene vor rămâne deschise cu instituirea unor măsuri suplimentare de precauţie împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19.

Birta a subliniat că ADP va rezilia contractele de închiriere încheiate cu vânzătorii de produse agro-alimentare care vor fi prinşi că nu poartă corect masca de protecţie.

Municipalitatea va cere Poliţiei, Poliţiei Locale şi angajaţilor ADP să facă verificări periodice în pieţe cu privire la respectarea măsurilor de siguranţă.

“Am luat aceste decizii pentru că ne dorim ca orădenii să aibă acces la produsele agroalimentare necesare traiului de zi cu zi şi pentru ca producătorii să poată îşi vândă produsele în locaţii normale şi sigure”, a precizat primarul.

În ceea ce priveşte vânzarea de produse nealimentare din pieţele Rogerius, Decebal şi Nufărul, secţiunile de bazar se vor închide începând de luni. De asemenea, Piaţa 100 îşi va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată începând de săptămâna viitoare.

În încheiere, Florin Birta a făcut un apel către orădeni.

“Să păstrăm distanţarea socială, să purtăm masca corespunzător, nu sub nas sau sub bărbie, ci să acopere gura şi nasul, pentru că de modalitatea noastră de a ne proteja depinde cum va evalua pandemia şi care va fi indicele de infectare a populaţiei în Oradea. Ne dorim ca în cel mai scurt timp să scădem rata de infectare a populaţiei din oraşul nostru, pentru a putea reveni la viaţa obişnuită,”, a spus primarul.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat vineri sistarea activităţii în pieţele închise începând de luni până la scăderea numărului de infectări cu COVID-19. Potrivit acestuia, pieţele închise se închid şi rămân cele din spaţii deschise, existând deja unele autorităţi locale care au mutat tarabele din interior în spaţiile deschise din exterior, ca să funcţioneze în continuare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO, VIDEO: Cabană mistuită de flăcări în județul Cluj. De la ce a pornit incendiul?

Publicat

O cabană a fost mistuită de flăcări, luni, în județul Cluj.

Două autospeciale au intervenit pentru stingerea incendiului care a cuprins o cabană din localitatea Muntele Băișorii.

Alerta a fost dată în jurul orei 14.20, iar în momentul sosirii pompierilor, cabana, construită pe structură din lemn, era cuprinsă în totalitate de flăcări.

Pompierii au limitat extinderea incendiului la o altă cabană situată în apropierea celei care ardea (cca 7m) și la o anexă în care se afla o butelie de gaz (cca 3m).

O femeie a fost consultată de către echipajul SMURD, fără a fi transportată la spital.

Cabana construită cu parter și mansardă, cu o amprentă la sol de 50mp, a fost distrusă în totalitate, iar pompierii au acționat mai bine de două ore pentru a limita propagarea focului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Cercetările preliminare au stabilit că focul a pornit de la neizolarea corespunzătoare a coșului pentru evacuarea fumului față de materiale combustibile.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident deosebit de grav în județul Constanța. O persoană a murit, iar alte două au fost rănite

Publicat

Accident deosebit de grav luni seara în județul Constanța. În urma impactului dintre două mașini, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite. 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Constanța, traficul rutier este blocat pe DN38  Constanța – Negru Vodă, în localitatea Topraisar, din cauza unui accident în care au fost implicate două autoturisme.

În urma accidentului o persoană a murit.

Se fac cercetări pentru a se stabili cauza producerii accidentului.

Conform reprezentanților Ambulanței Constanța, în urma accidentului din Topraisar, o persoană a murit, una este inconștientă și alta conștientă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ALERTĂ pe mare! Marinar român răpit de pe o navă, în Togo

Publicat

sursa foto: maritimebulletin.net

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, luni, că ministrul Bogdan Aurescu a convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională cu privire la incidentul produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român.

“Cu privire la informaţiile de astăzi din mass media internaţionale privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri”, precizează un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, conform sursei citate, MAE menţine legătura atât cu armatorul/angajatorul cetăţeanului român în cauză, cât şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informaţii relevante în acest context.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în județul Vaslui. Bărbat lovit de o maşină

Publicat

Accident rutier luni seara și în județul Vaslui. Un bărbat a fost lovit cu maşina de un şofer.

Ambulanța SMURD și un echipaj specializat intervine pentru acordare prim ajutor medical și transport la o unitate medicală de specialitate, pentru un pacient în vârstă de aproximativ 54 ani, lovit de un autoturism în localitatea Bârzești, anunță ISU Vaslui.

Din primele informații, victima a suferit o fractură de picior.

Acțiunea este în dinamică.

Citește mai departe