Connect with us

ACTUALITATE

Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022

Publicat

bani 2 scaled e1653553292374 1000x600.jpg

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public.

Astfel, la data de 12 august 2022, randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creştere puternică, cu 5 miliarde de lei, faţă de valoarea de la mijlocul anului 2022. Faţă de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni în conferinţa de presă a APAPR, este în plină desfăşurare.

Evoluţia din ultimele 2 luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022: Ce spune asociația

Asociaţia menţionează că, per total, pe întreaga perioadă de funcţionare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar şi luând în considerare deprecierea temporară din acest an.

„Rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă: scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiţii sau de fluctuaţii bursiere, ci de inflaţia record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat.

Inflaţia a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global; în marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câştigurile substanţiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuţiile participanţilor (banii viraţi în sistem).

 Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022: Dovada o reprezintă câştigul substanţial, de 18,9 miliarde de lei

Dovada o reprezintă câştigul substanţial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuţiile brute virate în sistem, chiar şi luând în considerare rezultatele de anul acesta; volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câştig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar şi luând în calcul scăderea din 2022.

Pilonul II este un sistem de economisire şi investire conectat la economia reală şi evoluţiile din pieţele financiare, a căror evoluţie o reflectă fidel; chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendinţa de creştere a valorii activelor s-a păstrat”, se mai spune în comunicat. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România produce carne de pui în proporție de 100% față de nevoile naționale, cu posibilități de export

Publicat

românia produce carne de pui în proporție de 100% față

Publicitate

România produce carne de pui, în ferme, în proporție de 100% față de nevoile naționale, având și posibilități de export, a afirmat luni Ioan Popa, președinte și fondator Transavia.

”Este singura zonă, mă refer la mâncare, la produse alimentare, în care producem în proporție de 100% față de nevoile naționale. Avem și posibilități de export. Asta nu înseamnă că nu importăm, dar importul și exportul sunt undeva aproape la același…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Un șofer a murit după o coliziune între un autoturism și un TIR, la Suceava

Publicat

lângă noi: un șofer a murit după o coliziune între

Publicitate

Un bărbat a murit în urma unui accident rutier produs, luni, pe raza localității Poiana Stampei, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgentă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, în accident au fost implicate un autoturism și un autotren, victima fiind șoferul autoturismului.

La fata locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Expoziția de artă plastică „LOGOS” a grupului Prolog

Publicat

botoșani: expoziția de artă plastică „logos” a grupului prolog

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană au bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de artă plastică a grupului Prolog, intitulată „LOGOS”, vineri, 4 aprilie 2025, începând cu ora 13.00. Expoziția, găzduită de Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, cuprinde pictură și grafică semnată de artiștii Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Valentin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Activități intensificate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, în Săptămâna Conștientizării

Publicat

activități intensificate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor,

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu coordonatorul S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Botoșani și Consiliul Județean al Elevilor Botoșani au organizat în săptămâna  24 – 28  martie activități de conștientizare în mai multe unități de învățământ din municipiul Botoșani.

 

Concentrarea activităților pe parcursul celor cinci zile a avut drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a elevilor cu privire la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe