Connect with us

ACTUALITATE

Plajele dintre Năvodari și Vama Veche, monitorizate cu drone de Administraţia Bazinală de Apă

Publicat

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate, în aceste zile, pe o lungime de 12 kilometri cu ajutorul unei drone, măsurători care se vor face pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche, şi care vor ajuta, printre altele, la urmărirea operatorilor privind respectarea legislaţiei în domeniu.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, specialiştii instituţiei au efectuat un număr de opt zboruri pentru a realiza măsurători de fotogrametrie în zona de plajă emersă (uscată) din Mamaia şi Năvodari.

„În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV – unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizat pentru realizarea hărţilor planimetrice şi topografice pentru proiectul finalizat ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord’, precum şi pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeţei (DSM) şi ortofotoplanuri”, se arată într-un comunicat de presă transmis ABADL.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a menţionat că, prin efectuarea respectivelor măsurători, se are în vedere şi monitorizarea operatorilor de plaje care trebuie să respecte anumite reguli cu privire la utilizarea suprafeţelor concesionate.

„Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât şi pentru susţinerea unor lucrări topografice şi cadastrale pe suprafeţe extinse, astfel că suprafeţele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafaţă de plajă destinată şezlongurilor de 70% şi o zonă de plajă pe nisip de 30% şi să asigure zona de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele ABADL. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce priveşte respectarea acestor prevederi şi vom veni în sprijinul tuturor instituţiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii şi Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile şi sancţiunile corespunzătoare”, a spus Bola, citat în comunicat.

Conform acestuia, măsurătorile au început cu zona Mamaia – Năvodari, dar vor fi efectuate pe întreg litoralul, până la Vama Veche.

„Astfel, vom avea probe concludente despre cine şi cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru inspectorii ABADL care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituţiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce priveşte respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai afirmat reprezentantul ABADL.

Marja de eroare a măsurătorilor respective este de până la 5 centimetri.

„Având în vedere că acest sistem include receptor încorporat şi recepţionează corecţii ROMPOS (sistem românesc de determinare a poziţiei prin care se asigură poziţionări precise în sistemul de referinţă şi coordonate europene), rezultă o marjă de eroare în măsurători de până la 2 cm, respectiv 5 cm în realizarea ortofotoplanurilor”, se precizează în comunicat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe