Connect with us

ACTUALITATE

Ploaia de meteori Geminide va atinge apogeul în zilele următoare

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În perioadele următoare, pasionații de astronomie și cei fascinați de stele căzătoare vor avea parte de un nou spectacol pe cerul nocturn, deoarece ploaia de meteori Geminide se apropie de apogeu, conform informațiilor furnizate de DPA.

Apogeul acestei ploi de meteori este aşteptat pentru 14 decembrie, în jurul orei 19:00 GMT.

„Cu un număr teoretic de până la 150 de meteori pe oră, Geminide este considerată cea mai bogată ploaie de meteori a anului”, a anunţat VdS, o organizaţie de astronomi amatori din Germania.

Se vor vedea între 30 şi 60 de meteori

„În practică, în funcţie de luminozitatea cerului nocturn, veţi vedea între 30 şi 60 de meteori, ceea ce înseamnă o stea căzătoare la fiecare 1-2 minute”, a transmis asociaţia germană.

Ploaia de meteori Urside este aşteptată să sosească după alte câteva zile, puţin înainte de Crăciun.

Cea mai mare activitate a acestei ploi de meteori se va produce în noaptea dintre 22 şi 23 decembrie, în jurul orei 24:00.

Pentru a vedea cel mai bine meteorii Geminide, pasionaţii de astronomie trebuie să privească bolta cerească spre est, în cursul serii. Potrivit asociaţiei germane de astronomi amatori, şi alte corpuri cereşti foarte strălucitoare vor fi la rândul lor vizibile, dacă vremea o va permite.

Aceşti meteori par să provină din constelaţia Gemenii, aflată pe bolta cerească spre sud în timpul nopţii şi spre nord-vest în cursul dimineţii.

„Imediat după ce se întunecă afară, puteţi începe să îi căutaţi cu privirea pe cer”, a anunţat aceeaşi asociaţie germană.

Condiţiile de vizionare a acestui fenomen astronomic ar trebui să fie deosebit de bune, întrucât o Lună Nouă va avea loc cu doar o zi înaintea perioadei de apogeu, ceea ce înseamnă că luminozitatea din partea Lunii se va afla la un nivel minim şi nu va perturba vizionarea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

flutur 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

index 2 1000x600.webp.webp

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, candidat PSD

Publicat

buhaianu 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, unul dintre candidații PSD Botoșani aflat pe lista de candidați la Consiliul Local Botoșani.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a vorbit despre candidatura întregii echipe a PSD dar și despre investițiile care se fac în acest moment în municipiul Botoșani cu fonduri europene dar și cele guvernamentale, despre proiectele acestui partid pentru dezvoltarea municipiului Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe