Connect with us

EVENIMENT

Ploi și ninsori în săptămâna 07–13 decembrie. La munte, strat de zăpadă consistent. Prognoza meteo

Publicatvremea

Începem săptămâna cu vreme în răcire, cu ninsori pe arii extinse pentru ca, mai ales de joi încolo, să vorbim de o încălzire evidentă și de ploi abundente.

Luni, 07 decembrie:

– Începem săptămâna cu o vreme rece prin Moldova acolo unde maximele zilei vor fi negative de la –2 spre –3, –4 grade, valori pe care le vom regăsi și prin zonele montane, iar pe creste și prin Orientali vorbim chiar de –5, –6 grade. Prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei vorbim de maxime de  1- 3 grade, în timp ce în sudul extrem al Olteniei, Munteniei, dar și prin Dobrogea se ating 4 – 6 grade. Cel mai cald va fi azi tot prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, regiuni unde mercurul din termometre ajunge la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte de precipitații prin Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea (10 – 20 l/mp), dar și prin Crișana, Moldova, sudul Transilvaniei și zonele montane (3 – 5, 7 l/mp).

Marți, 08 decembrie:

– Noaptea vine cu minime negative prin Moldova, zonele montane (-3 spre –5, –6 grade), în timp ce prin restul țării ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Mai cald va fi prin Crișana și Dobrogea, zone unde se ating și 5 –7, 8 grade.

Distribuția maximelor zilei nu se schimbă foarte mult față ziua precedentă. Rămânem cu maxime negative prin Moldova, zonele montane (-2 spre –4 grade), 0 – 2,3 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, iar prin centrul Transilvaniei se ating 4- 5 grade. Ce mai cald va fi în Dobrogea, Banat și Crișana, în aceste regiuni maximele urcă la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte în continuare de precipitații, în cea mai mare parte a țării, cantități mai importante urmând să vină tot pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogei, unde se pot acumula 10 – 20, 30 de l/mp.

Miercuri, 09 decembrie:

– Noapte vine cu minime negative tot prin Moldova și zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), 0 – 2 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș, iar prin Banat și Crișana se ating 3 – 5 grade.

Maximele cresc prin Transilvania (7 – 9 grade), Banat, Crișana, Maramureș, sudul și estul extrem al Dobrogei (8 – 10, 11 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Moldova și zonele montane rămân cu temperaturi maxime negative, de la –1 spre –3, –4 grade.

Avem în continuare parte de precipitații, în bună parte din țară, dar, mai importante cantitativ prin Oltenia, nordul Moldovei, Banat, Crișana (5 – 10, 15 l/mp).

Joi, 10 decembrie:

– Minimele nopții ajun, prin estul, sud-estul Munteniei, prin Dobrogea și sudul Moldovei la valori de 8 – 10, 11 grade, cu mult peste ce ar trebui să avem la această dată. În nordul Moldovei și zonele montane avem temperaturi negative (-0 spre –2, –3 grade), pentru ca în restul țării să vorbim de valori minime de la 4 spre 6, 7 grade.

Și temperaturile maxime sunt marcate de un trend de creștere, vorbim de valori de la 7 – 9, 10 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul și estul Moldovei, Dobrogea se vor atinge chiar 12 –14 grade.

Vorbim în continuare de precipitații importante la nivelul întregii țări, iar prin Muntenia, zonele montane, Moldova și Dobrogea se pot strânge 20 – 30, 40 l/mp.

Vineri, 11 decembrie:

– Continuă să se încălzească inclusiv pe parcursul nopții, mai vorbim de minime negative doar pe crestele montane (-2 spre –4 grade), în timp ce în restul zonelor montane, prin NV Moldove, Transilvania, Maramureș se ating 1 – 3 grade. Prin Banat, Crișana și Oltenia minime ajung la 4 – 6 grade, iar prin Muntenia, Moldova, Dobrogea ajungem la minime de 8 – 10, 11 grade.

Cele mai scăzute maxime le vom avea prin zonele montane și prin Dealurile Moldovei (0 –2 grade), iar prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana acestea urcă spre 5 – 7  grade. În Oltenia, Muntenia, restul Moldovei și Dobrogea avem parte de o zi foarte caldă, cu 8 – 10, 11 grade.

O nouă zi cu precipitații prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, Dobrogea și Moldova, regiuni unde se acumulează cantități importante, 15 – 20, 25 l/mp.

Sâmbătă, 12 decembrie:

– O nouă noapte cu temperaturi pozitive, de la 2 spre 4, 5 grade în bună parte din țară, Valori mai scăzute vom avea prin Transilvania (0 – 1 grad) iar prin zonele montane vorbim de minime negative (-2 spre –4 grade, cu –5, –7 grade pe creste). Minime mai mari, de 7 – 9 grade, vom avea pe sudul extrem al Munteniei și prin Dobrogea.

Vorbim în continuare de maxime mult peste ce ar fi normal ținând cont de data din calendar, cu valori de 7 – 9 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se vor atinge iar 10 – 12 grade. În zonele montane vom avea temperaturi maxime de la 0 spre 2 grade.

Continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, în continuare cu acumulări de peste 15 – 20 l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Meridionali și Orientali.

Duminică, 13 decembrie:

– Încheiem săptămâna în aceeași notă ca și restul zilelor din această săptămână, cu temperaturi maxime peste normalul perioadei, 7 – 9 grade în  mare parte din țară, iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea chiar 10 – 12 grade. Dar și cu precipitații multe, grosul lor, din punct de vedere cantitativ, urmând să fie, azi, pe Moldova și Dobrogea.

Vorbim de o săptămână extrem de bogată în precipitații, cantități care vor ajunge, prin Muntenia, Moldova, Dobrogea chiar la 60 – 80, 90 l/mp. Și în restul țării se vor acumula 25 – 40 l/mp, cu excepția Crișanei, Maramureșului, NV Transilvaniei unde nu se strâng mai mult de 10 – 15 l/mp.

Din aceste cantități totale vorbim și de zăpadă, mai ales pentru episodul de la acest început de săptămână, care va aduce  15 – 20 mm de zăpadă prin Oltenia, 5 – 7 mm prin vestul Munteniei, respectiv 40 – 60 mm prin zonele montane.

Stratul de zăpadă devine consistent în zonele montane, acolo unde, până la finalul săptămânii, putem vorbi de grosimi de la 15 – 20, chiar 30 de cm. De menționat că, odată cu ninsorile așteptate pe parcursul nopții de luni și zilei de marți, vom avea, cel puțin până joi, un strat efemer de zăpadă și prin Oltenia, 7 – 10 cm), vestul Munteniei (1 – 3 cm) dar și prin Moldova (2 – 4, 5 cm).

ursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Mașini făcute praf de copacii căzuți din cauza vântului puternic, în Giurgiu

Publicat

Mai multe mașini au fost distruse, miercuri, în Giurgiu, de copacii căzuți din cauza vântului puternic.

Potrivit ISU Giurgiu, pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu au intervenit pe mai multe străzi din oraș, pentru a înlătura copacii căzuți peste autoturisme.

Într-o parcare din zona Bulevardului Miron Nicolescu, pompierii au intervenit după ce un copcc a căzut peste mai multe mașini parcate. Trei autoturisme au fost distruse.

Conform sursei citate, în momentul producerii evenimentului proprietarii nu se aflau în interiorul mașinilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizări nowcasting Cod portocaliu și galben de ninsori şi viscol. Zone vizate

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri, 27 ianuarie, avertizări Cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. De asemenea, județele Brăila, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa sunt sub avertizare cod galben.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de miercuri, până la ora 21:00, în cele două judeţe vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 70 – 80 km/h, va ninge însemnat cantitativ, zăpada va fi viscolită şi troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

În acelaşi timp, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 10:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de ninsori viscolite în patru judeţe din Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei. În zone din judeţele Brăila, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa va continua să ningă moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă neuniform şi consistent, iar vântul va avea rafale în general de 55 – 65 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Totodată, până joi dimineaţa, la ora 10:00, rămâne valabilă o informare de intensificări ale vântului în regiunile estice şi sud-estice. Vântul va prezenta intensificări şi local vor fi rafale în general de 50 – 60 km/h. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge în general 55 – 65 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri se vor depăşi 75 – 85 km/h şi va fi viscol.

ANM precizează că în centrul şi sudul Munteniei şi, local, în Moldova, precum şi în zonele de munte, temporar va continua să ningă. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de percheziții în localități din cinci județe, la persoane bănuite de ilegalități în domeniul silvic

Publicat

 Polițiștii efectuează, miercuri 27 ianuarie, zeci de percheziții domiciliare în localități din cinci județe, la persoane bănuite de ilegalități în domeniul silvic, de la tăierea ilegală, fără drept și sustragerea de material lemnos, până la transformarea acestuia în cherestea  și valorificare.

Potrivit polițiștilor, acțiunea organizată de polițiștii din Mureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, are loc cu sprijinul Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, Serviciului de Poliție Delta Dunării, I.P.J. Tulcea, I.P.J. Constanța, I.P.J Bihor și I.P.J Suceava.

20 dintre percheziții sunt efectuate în Mureș, 6 în județul Tulcea, 2 în județul Constanța, una în județul Suceava și una în județul Bihor.

Persoanele vizate sunt bănuite de ilegalități în domeniul silvic, de la tăierea ilegală, fără drept și sustragerea de material lemnos, până la transformarea acestuia în cherestea  și valorificare.

Concomitent cu această activitate, se efectuează controale de specialitate la 10 depozite de material lemnos, aparținând persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Acțiunile au loc în județele Mureș, Tulcea, Constanța și Bihor,  cu sprijinul  specialiștilor  silvici din cadrul gărzilor forestiere Brașov, Focșani, Suceava, Oradea și București.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale și  jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene și grupărilor de jandarmi mobile din județele unde au loc activitățile.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un autoturism scăpat de sub control s-a răsturnat, într-o localitate din Zalău. O persoană a fost rănită

Publicat

Un accident rutier în urma căruia o persoană a fost rănită s-a produs, miercuri dimineața în localitatea Hereclean din județul Zalău.

Potrivit ISU Zalău, accidentul s-a petrecut la ieșire din localitatea Hereclean, iar în evenimentul rutier a fost implicat un singur autoturism.

Din primele informații,șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare iar mașina a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat pe câmp.

În urma accidentului, o persoană a fost rănită. Victima a fost transportată la spitalul din Zalău.

Pompierii au asigurat măsurile PSI pentru evitarea producerii unui incendiu.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate