Connect with us

EVENIMENT

Ploi și ninsori în săptămâna 07–13 decembrie. La munte, strat de zăpadă consistent. Prognoza meteo

Publicatvremea

Începem săptămâna cu vreme în răcire, cu ninsori pe arii extinse pentru ca, mai ales de joi încolo, să vorbim de o încălzire evidentă și de ploi abundente.

Luni, 07 decembrie:

– Începem săptămâna cu o vreme rece prin Moldova acolo unde maximele zilei vor fi negative de la –2 spre –3, –4 grade, valori pe care le vom regăsi și prin zonele montane, iar pe creste și prin Orientali vorbim chiar de –5, –6 grade. Prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei vorbim de maxime de  1- 3 grade, în timp ce în sudul extrem al Olteniei, Munteniei, dar și prin Dobrogea se ating 4 – 6 grade. Cel mai cald va fi azi tot prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, regiuni unde mercurul din termometre ajunge la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte de precipitații prin Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea (10 – 20 l/mp), dar și prin Crișana, Moldova, sudul Transilvaniei și zonele montane (3 – 5, 7 l/mp).

Marți, 08 decembrie:

– Noaptea vine cu minime negative prin Moldova, zonele montane (-3 spre –5, –6 grade), în timp ce prin restul țării ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Mai cald va fi prin Crișana și Dobrogea, zone unde se ating și 5 –7, 8 grade.

Distribuția maximelor zilei nu se schimbă foarte mult față ziua precedentă. Rămânem cu maxime negative prin Moldova, zonele montane (-2 spre –4 grade), 0 – 2,3 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, iar prin centrul Transilvaniei se ating 4- 5 grade. Ce mai cald va fi în Dobrogea, Banat și Crișana, în aceste regiuni maximele urcă la 7 – 9, 10 grade.

Avem parte în continuare de precipitații, în cea mai mare parte a țării, cantități mai importante urmând să vină tot pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogei, unde se pot acumula 10 – 20, 30 de l/mp.

Miercuri, 09 decembrie:

– Noapte vine cu minime negative tot prin Moldova și zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), 0 – 2 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș, iar prin Banat și Crișana se ating 3 – 5 grade.

Maximele cresc prin Transilvania (7 – 9 grade), Banat, Crișana, Maramureș, sudul și estul extrem al Dobrogei (8 – 10, 11 grade), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei ne oprim la 0 – 2, 3 grade. Moldova și zonele montane rămân cu temperaturi maxime negative, de la –1 spre –3, –4 grade.

Avem în continuare parte de precipitații, în bună parte din țară, dar, mai importante cantitativ prin Oltenia, nordul Moldovei, Banat, Crișana (5 – 10, 15 l/mp).

Joi, 10 decembrie:

– Minimele nopții ajun, prin estul, sud-estul Munteniei, prin Dobrogea și sudul Moldovei la valori de 8 – 10, 11 grade, cu mult peste ce ar trebui să avem la această dată. În nordul Moldovei și zonele montane avem temperaturi negative (-0 spre –2, –3 grade), pentru ca în restul țării să vorbim de valori minime de la 4 spre 6, 7 grade.

Și temperaturile maxime sunt marcate de un trend de creștere, vorbim de valori de la 7 – 9, 10 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul și estul Moldovei, Dobrogea se vor atinge chiar 12 –14 grade.

Vorbim în continuare de precipitații importante la nivelul întregii țări, iar prin Muntenia, zonele montane, Moldova și Dobrogea se pot strânge 20 – 30, 40 l/mp.

Vineri, 11 decembrie:

– Continuă să se încălzească inclusiv pe parcursul nopții, mai vorbim de minime negative doar pe crestele montane (-2 spre –4 grade), în timp ce în restul zonelor montane, prin NV Moldove, Transilvania, Maramureș se ating 1 – 3 grade. Prin Banat, Crișana și Oltenia minime ajung la 4 – 6 grade, iar prin Muntenia, Moldova, Dobrogea ajungem la minime de 8 – 10, 11 grade.

Cele mai scăzute maxime le vom avea prin zonele montane și prin Dealurile Moldovei (0 –2 grade), iar prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana acestea urcă spre 5 – 7  grade. În Oltenia, Muntenia, restul Moldovei și Dobrogea avem parte de o zi foarte caldă, cu 8 – 10, 11 grade.

O nouă zi cu precipitații prin Muntenia, Transilvania, Maramureș, Dobrogea și Moldova, regiuni unde se acumulează cantități importante, 15 – 20, 25 l/mp.

Sâmbătă, 12 decembrie:

– O nouă noapte cu temperaturi pozitive, de la 2 spre 4, 5 grade în bună parte din țară, Valori mai scăzute vom avea prin Transilvania (0 – 1 grad) iar prin zonele montane vorbim de minime negative (-2 spre –4 grade, cu –5, –7 grade pe creste). Minime mai mari, de 7 – 9 grade, vom avea pe sudul extrem al Munteniei și prin Dobrogea.

Vorbim în continuare de maxime mult peste ce ar fi normal ținând cont de data din calendar, cu valori de 7 – 9 grade în bună parte din țară, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se vor atinge iar 10 – 12 grade. În zonele montane vom avea temperaturi maxime de la 0 spre 2 grade.

Continuă precipitațiile în cea mai mare parte a țării, în continuare cu acumulări de peste 15 – 20 l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Meridionali și Orientali.

Duminică, 13 decembrie:

– Încheiem săptămâna în aceeași notă ca și restul zilelor din această săptămână, cu temperaturi maxime peste normalul perioadei, 7 – 9 grade în  mare parte din țară, iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea chiar 10 – 12 grade. Dar și cu precipitații multe, grosul lor, din punct de vedere cantitativ, urmând să fie, azi, pe Moldova și Dobrogea.

Vorbim de o săptămână extrem de bogată în precipitații, cantități care vor ajunge, prin Muntenia, Moldova, Dobrogea chiar la 60 – 80, 90 l/mp. Și în restul țării se vor acumula 25 – 40 l/mp, cu excepția Crișanei, Maramureșului, NV Transilvaniei unde nu se strâng mai mult de 10 – 15 l/mp.

Din aceste cantități totale vorbim și de zăpadă, mai ales pentru episodul de la acest început de săptămână, care va aduce  15 – 20 mm de zăpadă prin Oltenia, 5 – 7 mm prin vestul Munteniei, respectiv 40 – 60 mm prin zonele montane.

Stratul de zăpadă devine consistent în zonele montane, acolo unde, până la finalul săptămânii, putem vorbi de grosimi de la 15 – 20, chiar 30 de cm. De menționat că, odată cu ninsorile așteptate pe parcursul nopții de luni și zilei de marți, vom avea, cel puțin până joi, un strat efemer de zăpadă și prin Oltenia, 7 – 10 cm), vestul Munteniei (1 – 3 cm) dar și prin Moldova (2 – 4, 5 cm).

ursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Şapte cetăţeni străini, ascunşi într-un autocamion încărcat cu baloţi de sârmă, depistaţi la frontieră

Publicat

Poliţiştii de frontieră au depistat şase cetăţeni afgani şi un iranian, care au încercat să iasă ilegal din România, ascunşi în compartimentul marfă al unui autocamion ce venea din Republica Moldova, cu destinaţia Cehia, informează, duminică, Poliţia de Frontieră.

Potrivit sursei citate autocamionul era încărcat cu baloţi de sârmă, în el fiind ascunşi trei bărbaţi şi patru femei cu vârste cuprinse între 17 şi 40 de ani, toţi solicitanţi ai statutului de azilant în România.

“În data de 12.06.2021, în jurul orei 02.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean moldovean, în vârstă de 36 de ani, care conducea un ansamblu rutier, înmatriculat în R. Moldova. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, baloţi de sârmă din Republica Moldova pentru o societate din Cehia. Procedând la verificarea mijlocului de transport, în prezenţa inspectorilor vamali din cadrul DRV Cluj, poliţiştii de frontieră au deschis compartimentul de marfă şi au descoperit, printre baloţii de sârmă, şapte cetăţeni străini”, precizează Poliţia de Frontieră.

Cei şapte au declarat poliţiştilor că intenţionau să ajungă în vestul Europei.

“Aceştia au declarat că s-au urcat în mijlocul de transport în timp ce se aflau pe teritoriul României, iar şoferul nu a ştiut acest lucru. (…) Întrucât nu deţineau documente de călătorie legale care să le permită acest lucru, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat din România în Ungaria, iar apoi să îşi continue călătoria spre destinaţia lor finală”, adaugă sursa menţionată.

În cauză se derulează cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Autoturism răsturnat în afara șoselei, într-o localitate din Teleorman. Au fost anunțate două victime

Publicat

arhiva foto

Un accident rutoer s-a produs, duminică seară, în localitatea Plosca din județul Teleorman. Au fost anunțate două victime.

Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției, iar mașina a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat.

Au fost anunțate două victime, neîncarcerate.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detațamentului Alexandria cu o autospecială de stingere și două echipaje medicale din cadrul SAJ Teleorman.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr șofer prins de polițiști în timp ce gonea cu viteză record pe un drum județean din Arad. Cât a arătat aparatul radar

Publicat

Un tânăr de 24 de ani a fost depistat de polițiștii arădeni în timp ce rula cu autoturismul prin localitate, cu viteză de 188 km/ oră și fără a avea centura pusă. Șoferului i-a fost suspendat permisul și a primit o amendă usturătoare.

Potrivit IPJ Arad, polițiștii Biroului Rutier au depistat, duminică seara, pe D.J. 709/B, un tânăr de 24 de ani, din Curtici, în timp ce conducea un autoturism dinspre Șofronea spre Arad, fără a purta centura de siguranță.

Aparatul radar a înregistrat o viteză de deplasare de 188 km/h, depășind cu 98 de km viteza maximă admisă pe acest tronson de drum.

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.335 de lei, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact puternic între două autoturisme în Giurgiu. Trei persoane au ajuns la spital

Publicat

Un grav accient rutier s-a produs, duminică seară, după ce două autoturisme s-au ciocnit. Trei persoane au fost rănite, dintre care una a avut nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

Potrivit ISU Giurgiu, accidentul s-a produs la ieșirea din orașul Bolintin Vale. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau trei persoane.

În urma impactului., o femeie de 27 de ani, pasageră într-unul din autoturisme, a fost găsită încarcerată și a fost extrasă de pompieri din autoturism cu ajutorul accesoriilor de descarcerare.

Atât aceasta, cât și celelalte două persoane implicate (un bărbat în vârstă de 31 de ani și o femeie de 50 de ani) erau conștiente, au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind transportate de echipajele SAJ și SMURD la spital.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal și Gărzii de Intervenție Mihăilești cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dotată cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două ambulanțe SAJ.

Pompierii au asigurat măsurile PSI și au acționat pentru sablarea carosabilului, astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate