Connect with us

EVENIMENT

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Mare

Publicat

Arhivă foto

Duminica Mare, cunoscută și sub numele de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh, marchează sărbătoarea care are loc la cincizeci de zile după Paște.

Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor aduce împreună obiceiurile și practicile creștine cu cele precreștine. În anumite zone, oamenii își decorează casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, având scopul de a alunga răul și bolile.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creștine

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Cade întotdeauna se sărbătorește duminica, la 50 de zile după Paște

Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte. Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Numită, în românește „Rusalii”

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.

Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Rusaliile sau Moşii de vară

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.

Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Obiceiuri

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor.

În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalii, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.

Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Obiceiul călușarilor de Rusalii

Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşani merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta.

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”.

Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele. Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Superstiţii de Rusalii

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Ce este bine să faci de Rusalii

Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Din Duminica Mare sau a Rusaliilor, poate începe culesul plantelor de leac; până la această dată, se consideră că plantele sunt contaminate de către Rusalii.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Ce să nu faci în această zi

Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!

Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.

Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.

Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.

De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac.

Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Rusaliile, zile libere în România şi în alte ţări

Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 0,7%, în luna august 2023

Publicat

depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu

În luna august 2023, depozitele la bănci ale firmelor și populației au înregistrat o creștere de 0,7% față de luna precedentă, atingând un total de 533,59 miliarde de lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, aceste depozite s-au majorat cu 9,7% (0,2% în termeni reali), conform datelor prezentate de Banca Națională a României în ziua de luni.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 68% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Economic și Social DESFIINȚEAZĂ ”Ordonanța Austerității”. A emis un AVIZ NEGATIV pentru pachetul de măsuri fiscale

Publicat

consiliul economic și social desfiinȚeazĂ ”ordonanța austerității”. a emis un

Consiliul Economic și Social DESFIINȚEAZĂ ”Ordonanța Austerității”. Consiliul Economic și Social a emis un aviz negativ pentru pachetul de măsuri fiscale aflat luni pe ordinea de zi a Guvernului.

Informația a fost publicată luni pe contul de Facebook al instituției.

CES arată de exemplu că impozitul de 3% asupra microîntreprinderilor nu se justifică, că efectele pe termen imediat și mediu vor determina o încetinire semnificativă a economiei, că va fi afectată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ploaia torențială de duminică a INUNDAT demisolul Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca

Publicat

inundatie 1 e1695639941289.jpg

Ploaia torențială de duminică seara a provocat în Cluj-Napoca pagube atât la nivelul locuințelor cât și la instituții. Printre clădirile inundate s-a aflat și Liceul Teoretic„ Avram Iancu”. Părinții elevilor au fost cei care au scos apa din zonele în care a pătruns apa.

„Dedicație specială pentru Inspectoratul Școlar Județean și Primaria Cluj Napoca, ai căror reprezentanți sunt nelipsiți de la festivitățile de început de an școlar unde ne spun…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tichete de masă: Guvernul s-a răzgândit și nu va permite plata cash. Cum vor fi acordate și ce valoare vor avea de la 1 ianuarie

Publicat

cass pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță. românii,

Guvernul s-a răzgândit și nu va mai permite acordarea voucherelor sau tichetelor de masă cash ci doar pe card. 

Legea pusă în dezbatere, mai cunoscută drept ”ordonanța austerității”, permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului.

Ordonanța austerității: Guvernul desființează posturile neocupate din administrație și reduce cheltuielile pe hârtie

Între timp, Guvernul a revenit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe