ACTUALITATE
Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război
Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război, dar oficialii ucraineni sunt „convinși” că vor mai fi descoperite și altele.
Ministrul ucrainean de interne a declarat că „una dintre cele mai mari poveri” pentru poliția din Ucraina sunt crimele de război, mai ales că anchetatorii lucrează frecvent sub focul focului.
Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război comise de soldații ruși și se așteaptă să descopere alte mii pe măsură ce orașele și satele sunt eliberate, potrivit Sky News.
Strângerea de probe pentru a urmări în justiție forțele rusești a devenit una dintre cele mai mari sarcini pentru poliția ucraineană, dar sprijinul internațional ajută eforturile, spun autoritățile.
„În fiecare zi înregistrăm moartea multor civili. Acestea sunt crimele comise și săvârșite de ei [de ruși n.r.] în teritoriile ocupate”, a declarat ministrul ucrainean de interne pentru Sky News.
Referindu-se la crimele de război descoperite atunci când forțele rusești s-au retras din orașele Bucea și Hostomel de lângă Kiev, Denys Monastyrskiy a declarat că se pregătește pentru mai multe orori pe măsură ce războiul continuă.
Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război: Oficialii ucraineni, convinși că vor mai fi și alte crime
„Sunt convins că ne așteaptă și mai multe crime în Mariupol, Volnovakha și Severodonetsk, acele orașe care se află în prezent sub ocupație și care vor fi eliberate mai târziu. Investigăm, de asemenea, acele crime comise de conducerea politică a Federației Ruse, care a dirijat trupele și le-a permis să comită crime de război, cum ar fi violul, uciderea copiilor și uciderea civililor în general. Ei i-au lăsat pe comandanții lor să o facă”, a adăugat el.
Echipe formate din polițiști, ofițeri ai serviciilor de securitate și procurori, colectează probe de la locurile loviturilor aeriene și din zonele eliberate.
Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război: Americanii au donat o unitate mobilă de colectare a ADN-ului
Recent, americanii au donat o unitate mobilă de colectare a ADN-ului pentru a-i ajuta pe anchetatori să proceseze ADN-ul din cadavrele găsite la fața locului.
Experți din Franța, Lituania și Slovacia se află, de asemenea, în Ucraina pentru a oferi sprijin. În total, peste 40 de țări au oferit asistență, iar 20 de milioane de dolari au fost promiși pentru a ajuta la finanțarea biroului procurorului general ucrainean.
Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale, iar Ucraina nu a ratificat încă statutul de membru, astfel că Olanda ia în considerare înființarea unui tribunal internațional special. Probele adunate vor ajuta la potențiale urmăriri penale în anii următori.
(sursa: Mediafax)