EVENIMENT
Poliţist din Suceava, trimis în judecată pentru zece infracțiuni, printre care luare de mită și trafic de influență. Câți bani a adunat din șpăgi agentul de poliție
Un agent de poliţie a fost trimis în judecată sub măsura controlului judiciar, pentru zece infracţiuni, dintre care şase de trafic de influenţă şi trei de luare de mită, iar alte două persoane sunt judecate în libertate pentru dare de mită şi mărturie mincinoasă, se arată într-un comunicat remis marţi, AGERPRES, de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie.
Probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada noiembrie – decembrie 2019, agentul de poliţie, în şase situaţii, a pretins sau a pretins şi primit diferite sume de bani de la persoane din zona în care îşi desfăşoară activitatea, pretinzând că are influenţă asupra unui coleg din cadrul poliţiei rutiere şi promiţându-le că, în schimb, îl va determina pe acel coleg din cadrul poliţiei rutiere să nu îndeplinească un act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia, respectiv să nu sancţioneze acea persoană sau o persoană apropiată, pentru o contravenţie rutieră.
Agentul a pretins suma de 1.400 de lei în modalitatea descrisă, iar sumele pretinse şi primite au fost de 400 de lei, 600 de lei, 100 de euro, 1.000 de euro, respectiv 150 de euro şi 100 de lei.
Potrivit procurorilor, toate cele şase fapte constituie infracţiuni de trafic de influenţă şi au fost săvârşite prin exact acelaşi mod de operare, după un tipic comun.
Agentul de poliţie s-a prevalat în fiecare situaţie de existenţa unei pretinse comunicări a poliţiei rutiere trimise la un post rural de poliţie sau la secţia de poliţie rurală, din care ar fi reieşit că potenţialul cumpărător de influenţă sau o persoană apropiată s-ar fi aflat la volanul unui autoturism şi ar fi fost surprins de camere de supraveghere a traficului în timp ce trecea pe culoarea roşie a semaforului, astfel că urmează a i se aplica sancţiunea contravenţională a amenzii, în cuantum ridicat, precum şi sancţiunea reţinerii permisului, cel puţin pentru 30 de zile.
De asemenea, pe 15 noiembrie 2019, agentul de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins suma de 1.000 de euro şi a primit suma de 4.000 de lei de la unul dintre inculpaţi, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea unei infracţiuni flagrante şi întocmirea actelor de constatare.
Totodată, în august 2019, agentul a pretins de la doi conducători auto suma totală de 300 de euro şi 200 de lei şi a primit de la fiecare conducător auto câte 800 de lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni flagrante, întrucât, în ziua respectivă, cei doi conducători auto fuseseră depistaţi conducând autoturisme pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
Pe 20 februarie, fiind audiat în calitate de martor în prezenta cauză penală, cel de-al treilea inculpat a făcut afirmaţii mincinoase privind împrejurări esenţiale cu privire la care a fost întrebat, respectiv că o sumă de 1.000 de euro pe care a dat-o agentului nu a reprezentat preţul traficării influenţei agentului de poliţie, ci un împrumut, în contradicţie cu denunţul formulat pe 5 februarie şi declaraţia de martor dată în aceeaşi zi, ambele în prezenta cauză, prin care adusese la cunoştinţa organelor de urmărire penală săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către agent şi săvârşirea de către el a infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la confiscarea specială a sumei de 5.600 de lei, reprezentând totalul sumelor primite cu titlu de mită de către agentul de poliţie şi a sumei de 1.100 de lei şi 1.250 de euro, reprezentând totalul sumelor primite ca preţ al traficului de influenţă.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil aparţinând agentului de poliţie, până la concurenţa sumei de 12.700 de lei.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava. AGERPRES
EVENIMENT
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024, ora 10.00 în Alba, de 5,80%. Situația în județ pe municipii și orașe
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Peste 17.000 de persoane au mers la vot până la ora 10.00 în județul Alba. Prezeța la vot în țară este de 7,20%, iar în Alba de 5,80%.
Secțiile de vot sunt deschise până la ora 21.00. Programul de vot poate fi prelungit până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EURO a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Contracție economică mai severă în ce două mari economii din UE
Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a sprijini economia zonei euro, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Moneda unică europeană a pierdut peste 1%, ajungând la 1,0335 dolari, cel mai jos nivel înregistrat din noiembrie 2022. Aceasta a urmat publicării unor date care arată o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României. Mandatul acestuia este de cinci ani. Votul a început în 24 noiembrie la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Start în forță la alegerile prezidențiale: 40.000 de români au votat în primele minute
România își alege astăzi viitorul președinte, iar interesul cetățenilor s-a văzut încă de la primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro