Connect with us

EVENIMENT

Poliţişti şi vameşi într-o rețea de contrabandiști. E vorba de sute de mii de parfumuri

Publicat

Procurorii DIICOT şi ofiţeri DGA au efectuat, joi, 57 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Cluj, Constanţa, Bacău, Vrancea, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări, din care fac parte doi poliţişti şi trei vameşi, acuzată că a introdus în ţară peste 580.000 de parfumuri contrafăcute, purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux, cu o valoare estimată de 25 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

De asemenea, concomitent, în Franţa şi Italia, au fost efectuate, în baza unor ordine europene de anchetă, alte două percheziţii domiciliare.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanţa şi Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea o grupare cu ramificaţii internaţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi de corupţie în formă continuată.

Gruparea a fost formată din cetăţeni turci şi mai mulţi cetăţeni români, printre care şi un comisar şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, un agent şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa.

Astfel, liderii grupului infracţional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.

Operaţiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăţi comerciale, în baza unor declaraţii vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud.

Conform DIICOT, introducerea în ţară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidenţiate în documentele vamale.

În sprijinul grupării, au fost cooptaţi şi un agent şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar şef de poliţie în cadrul BCCO Constanţa, care au asigurat permisiunea derulării operaţiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenţei, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora şi, totodată, au oferit garanţia efectuării în condiţii de siguranţă a acestor operaţiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuţiilor de serviciu şi a prerogativelor conferite de funcţiile deţinute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.

Procurorii mai spun că, în vederea obţinerii sprijinului acestor funcţionari, liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 40 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi al poliţiştilor din cadrul INTERPOL. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

1711660843 aur lingouri pixabay e1681306504193.jpg

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe