Connect with us

EVENIMENT

Polițiștii de frontieră au constatat peste 4.800 de fapte ilegale în primele trei luni ale anului, majoritatea fiind legate de trecerea ilegală a frontierei

Publicat

frontiera general

În primele trei luni ale anului, polițiștii de frontieră au constatat 4.893 de fapte ilegale, dintre care 2.545 de infracțiuni și 2.348 de contravenții, comise atât de cetățeni români, cât și străini, prin încălcarea legislației naționale. Majoritatea faptelor ilegale constatate au fost legate de trecerea ilegală a frontierei.

Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (962), fals şi uz de fals (334), trafic de migranţi (172), încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (271), precum şi contrabandă şi fraudă vamală, a precizat, duminică, IGPF, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În această perioadă, poliţiştii au depistat în zona de competenţă 3.289 de cetăţeni străini care au încercat să treacă frontiera de stat în scop de migraţie ilegală, dintre care 443 pe sensul de intrare în ţară şi 2.846 pe sensul de ieşire.

Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi, fiind descoperite şi reţinute 186 călăuze/transportatori implicaţi.

Cei mai mulţi cetăţeni depistaţi în tentativă de trecere ilegală a frontierei au provenit din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, India, Egipt, Maroc şi Turcia.

În cele trei luni, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România pentru 1.850 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale – nu aveau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.

Poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au confiscat aproximativ 750.000 pachete cu ţigări în valoare de aproximativ 14 milioane lei şi 9.000 kg tutun vrac şi pentru narghilea în perioada ianuarie – martie 2023.

Polițiștii de frontieră au constatat peste 4.800 de fapte ilegale în primele trei luni ale anului, majoritatea fiind legate de trecerea ilegală a frontierei. Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Ungaria

Conform IGPF, ca urmare a unor măsuri dispuse pe linia de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale, la frontiera cu Serbia, se constată o scădere cu 92% a numărului de persoane depistate.

De asemenea, în urma dispunerii de măsuri în vederea închiderii direcţiilor de deplasare ale migranţilor la frontiera cu Serbia, în perioada analizată s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a 379 persoane, cu peste 93% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În continuare, cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Ungaria, cel mai utilizat mod de încercare de intrare/ieşire ilegală în/din România a fost trecerea/tentativa de trecere ilegală prin ascunderea în mijloace de transport, aproximativ 59% dintre migranţi recurgând la această metodă.

În intervalul analizat, în punctele de trecere ale frontierei au fost depistate 61 autovehicule care erau în atenţia autorităţilor din diferite state ale Uniunii Europene, fiind semnalate ca fiind furate sau bunuri căutate în vederea indisponibilizării, de aproape două ori mai multe comparativ cu trimestrul I 2022.

Polițiștii de frontieră au constatat peste 4.800 de fapte ilegale în primele trei luni ale anului, majoritatea fiind legate de trecerea ilegală a frontierei. Au fost depistate peste 172.000 de produse susceptibile a fi contrafăcute

În urma acţiunilor derulate cu structurile teritoriale ale Gărzii de Mediu au fost oprite la intrarea în ţară aproximativ 1.000 de tone de deşeuri, deoarece nu erau îndeplinite condiţiile legale necesare transportului.

Totodată, au fost depistate peste 172.000 de produse susceptibile a fi contrafăcute (produse cosmetice şi de parfumerie, marochinărie, articole vestimentare, etc.), cele mai multe cazuri fiind la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, mai precizează sursa citată.

Poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de tranzitare a frontierei, în primul trimestru al anului 2023, pentru 13,2 milioane de cetăţeni români şi străini, cu 31% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind procesate, totodată, 3,75 milioane de mijloace de transport în punctele de control vamale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Cum funcționează

Publicat

un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia salariaților sau de perioada de timp în care aceștia rămân în firmă ar putea avea un nouă metodă la dispoziție.

Îl vor putea identifica pe următorul salariat care ar putea părăsi compania pentru care lucrează, informează AFP.

Un astfel de program informatic a fost dezvoltat de cercetători din Japonia. Obiectivul este să ajute firmele să ofere un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia care a spart geamul unei secții de poliție după o ceartă cu iubitul, trimisă în judecată. Ce s-a întâmplat

Publicat

politie e1556619188358.jpg

O femeie din Alba Iulia a fost trimisă în judecată pentru distrugere. Motivul: După o ceartă cu iubitul a spart geamul unei secții de poliție din județ. 

În data de 19 aprilie 2024, dosarul de distrugere a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Fapta pentru care femeia va ajunge în fața magistraților din Alba Iulia a avut loc în 11 decembrie 2022. S-a petrecut la Berghin, iar geamul spart aparținea secției de poliție din localitate.

A spart…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Publicat

spit re.jpg

Lucrările la noul Spital de Urgență Cluj, care va fi construit în Florești, vor începe în luna mai a acestui an. UMFIH Cluj-Napoca are în plan să ridice lângă spital și un cămin care va deservi, în special, medicii rezidenți.

O nouă etapă pentru ridicarea spitalului, respectiv o nouă licitație pentru lucrări, a fost demarată deja.

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete. Ce a influențat vânzările. Date INS

Publicat

a crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete, în primele două luni ale anului 2024. În schimb, au scăzut activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor. 

Afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 3,5%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an. Datele sunt comparativev cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe