EVENIMENT
Poliţiştii de frontieră Timişoara au oprit în 2021 aproape 75.000 de migranţi ilegali

Subprefectul judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a declarat, marţi, că fenomenul migraţiei a căpătat amploare în ultimii ani în zona de vest a ţării, atingând un vârf în anul 2021, când aproape 75.000 de persoane care voiau să intre ilegal în ţară au fost oprite de poliţiştii de frontieră ai Inspectoratului de Poliţie de Frontieră (ITPF) Timişoara, care are în aria de jurisdicţie judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.
„Este un fenomen care a căpătat amploare în 2020 şi a ajuns la vârf în 2021. Aproape 75.000 de persoane care au vrut să treacă ilegal frontiera (cu Serbia, n.r.), au fost oprite anul trecut, faţă de mai puţin de jumătate înregistraţi în anul 2020, respectiv 6.170 de persoane în 2019. Este o creştere exponenţială în ultimii doi ani faţă de ce aveam în 2017 – 2019. Am acţionat în sistem integrant. (…) Comisia de frontieră care-i află pe aceşti migranţi pe teritoriul judeţului îi tratează ca pe solicitanţi de azil, chiar ca şi cazuri umanitare”, a afirmat Ovidiu Drăgănescu, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema fenomenului migraţiei în judeţ.
Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timişoara au detaliat că apogeul fenomenului a fost atins în octombrie 2021, când au fost oprite 13.000 de persoane care au încercat să forţeze graniţa. Totodată, asupra unui număr de 149 de persoane au fost luate măsuri preventive pentru trafic de migranţi. Din acestea, 31 au fost cercetate în libertate, 18 au fost reţinute în arest preventiv pentru 24 de ore, 60 au fost plasate sub control judiciar, iar 40 au fost puse în arest pentru 30 de zile.
Totuşi, în ţară au reuşit să intre ilegal anul trecut peste 7.304 de migranţi, care au fost duşi la sediile Poliţiei de Frontieră Timişoara, constatându-se că 5.295 au fost solicitanţi azil, 2.009 au fost depistaţi fără documente, iar 708 persoane au fost predate autorităţilor sârbe în baza acordului de readmisie.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, dr. Flavius Cioca, a explicat că instituţia a fost la rândul ei suprasolicitată în acest sens, întrucât a testat peste 5.000 de persoane carantinate în urma intrării în ţară din Serbia, fiind depistate 44 de cazuri de COVID-19.
Pe lângă acestea au fost şi cazuri medicale excepţionale, precum naşteri, alte probleme de sănătate (pediculoză, scabia), tratări ale unor infecţii respiratorii inclusiv la categoria de vârstă pediatrică, probleme neoplazice sau chiar intervenţii chirurgicale.
Autorităţile locale spun că nu pot rezolva problema migranţilor care se plimbă nestingheriţi prin Timişoara, întrucât sunt solicitanţi de azil din diferite centre ale ţării (Galaţi, Giurgiu, Bucureşti sau Rădăuţi) şi au libertate de circulaţie şi chiar dacă sunt duşi în respectivele centre, ei revin în Timişoara.
„Având în vedere presiunea care a existat în 2021 şi faptul că doar 10% dintre cei care au forţat frontiera de stat au pătruns pe teritoriul României, cred că este o situaţie foarte bună, iar Poliţia de Frontieră merită felicitări, uitându-ne la cifrele din anii trecuţi”, a apreciat subprefectul Ovidiu Drăgănescu. AGERPRES
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Zeci de animale neîngrijite corespunzător, găsite de polițiști la o stână din Caraș-Severin. Amenzi de peste 30.000 de lei

Trei sancțiuni contravenționale în valoare de 34.000 de lei au fost aplicate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Caraș- Severin ieri dimineață, în urma unor verificări la o stână din județ.
Ieri, 25 martie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat un control la o unitate de tip stână din apropierea comunei Sacu, cu privire la respectarea condițiilor de deținere a animalelor.
În urma verificărilor s-a constatat că cele aproximativ 160 de ovine, 30 caprine, 3 ecvine și 10 patrupede canine nu beneficiază de suficientă hrană și apă, nu le-a fost acordată asistență medicală obligatorie, iar o parte dintre acestea nu sunt identificate prin microcipare.
Pentru neregulile constatate proprietarul a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 34.000 de lei.

Un biciclist a fost rănit, duminică la amiază, de o mașină, pe DN 1, în Ilfov.
Potrivit Dispeceratului CNAIR, accidentul rutier s-a produs pe DN1, la km 14+050, în zona localității Otopeni, județul Ilfov.
În evenimentul rutier a fost implicat un autoturism a lovit un biciclist.
În urma evenimentului biciclistul a fost rănit.
Band 1 firul 2 (Ploiești-București) este blocată.
Stire in actualizare
EVENIMENT
Bărbat reținut de polițiști, după ce a amenințat o femeie în curtea unei locuințe din Timiș

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a intrat în curtea unei case din județul Timiș și i-ar fi cerut proprietarei să ăi ofere suma de 4.000 de euro.
Potrivit IPJ Timiș, la data de 26.03.2023, în jurul orei 02:40 polițiștii orașului Sânnicolau Mare au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie în vârstă de 35 de ani, din Sânnicolau Mare,cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 37 de ani a pătruns fără drept în curtea imobilului, iar în urma unei discuții a recurs la acte de violentă atât verbale cat și fizice.
A continuat să o amenințe cu agresiuni fizice dacă nu îi va da suma de 4000 de euro.
În urma celor sesizate, la fața locului a fost identificat agresorul, acesta fiind condus la sediul poliției pentru audieri.
Totodată, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu, lovire sau alte violențe și amenințare.
În baza probatoriului administrat, bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților pentru dispunerea unei măsuri preventive.
EVENIMENT
DIICOT: Cei şase interlopi români acuzaţi de tentativă de asasinat în Mexic şi şantaj, condamnaţi definitiv

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat, duminică, 26 martie 2023, că interlopii români acuzaţi de tentativă de omor în Mexic în anul 2018 şi de şantaj pe teritoriul României au fost condamnaţi definitiv. Pedepsele cumulate ajung la 61 de ani de închisoare.
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, doi dintre inculpaţi împreună cu alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care, pe parcursul anilor 2015 – 2019, au aderat alţi trei inculpaţi, al cărui scop a fost comiterea de infracţiuni de violenţă, respectiv şantaj şi omor calificat.
Membrii grupului infracţional organizat au comis la data de 2 aprilie 2018, în Mexic, o tentativă la infracţiunea de omor şi, în perioada 2017 – 2019, patru infracţiuni de şantaj pe teritoriul României.
„Prin rechizitoriul din data de 13.01.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a 6 inculpaţi, cetăţeni români, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la comiterea infracţiunii de omor calificat, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
DIICOT: Cei şase interlopi români acuzaţi de tentativă de asasinat în Mexic şi şantaj, condamnaţi definitiv. Unul dintre inculpați a fost obligat la plata unor daune morale în cuantum de 4.000 de euro
În 2021, Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea inculpaţilor la pedepse cuprinse între 3 ani, 4 luni şi 20 de zile şi 10 ani şi 4 luni. De asemenea, a fost obligat un inculpat la plata unor daune morale în cuantum de 4.000 de euro.
Sentinţa definitivă, prin decizia penală nr. 573 a Curţii de Apel Bucureşti, a fost dată pe 17 martie 2023, prin care au fost majorate pedepsele aplicate unora dintre inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (de la 4 ani la 6 ani), tentativă la omor calificat (de la 9 ani la 11 ani, respectiv de la 8 ani la 10 ani) şi conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis de conducere (de la un an la doi ani), fiind majorate pe cale de consecinţă şi pedepsele rezultante (pedeapsa cea mai mare fiind majorată de la 10 ani şi 4 luni la o pedeapsă de 13 ani).
„Pedepsele stabilite prin decizia penală a Curţii de Apel Bucureşti în sarcina celor şase inculpaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la comiterea infracţiunii de omor calificat, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor însumează 61 de ani de închisoare”, arată DIICOT.
DIICOT: Cei şase interlopi români acuzaţi de tentativă de asasinat în Mexic şi şantaj, condamnaţi definitiv. Ce susțin procurorii
Prin aceeaşi decizie s-a dispus şi achitarea a doi dintre inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat şi încetarea sub aspectul comiterii infracţiunii de ameninţare de către unul dintre inculpaţi.
„Faţă de un inculpat, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la omor calificat (urmarea fiind comiterea unei tentative la omor calificat), instigare la şantaj şi şantaj, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă, acesta aflându-se în custodia autorităţilor mexicane, în cadrul procedurii de extrădare iniţiate de autorităţile române”, adaugă DIICOT. Agerpres