Connect with us

EVENIMENT

Poliţistul care s-a împuşcat în cap, într-un apartament din Caracal, a murit la SCJU Craiova

Publicatpistol 9 mm

Poliţistul de 31 de ani din judeţul Olt care s-a împuşcat duminică în cap cu arma din dotare, într-un apartament din Caracal, în fața familiei, a decedat miercuri după-amiaza la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, unde era internat în stare gravă.

Potrivit reprezentanţilor SCJU Craiova, medicii au încercat să îl resusciteze, însă bărbatul nu a putut fi salvat.

Poliţistul, în vârstă de 31 de ani, ajutor şef de post la Postul de Poliţie Corbu, judeţul Olt, s-a împuşcat cu armamentul din dotare în apartamentul din municipiul Caracal în care locuia împreună cu soţia iar cel care a sunat la 112 a fost cumnatul său. Bărbatului i s-au efectuat manevre de resuscitare la faţa locului iar ulterior a fost transportat la SCJU Craiova, unde a stat trei zile în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral sever, având două plăgi la cap, una de intrare şi una de ieşire a glonţului.

Poliţistul a ajuns în judeţul Olt în urmă cu circa o lună, prin transfer din judeţul Timiş. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Două mașini s-au ciocnit pe o stradă din Ploiești. Patru persoane implicate în accident

Publicat

Arhivă Foto

Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, pe strada Bobalna din municipiul Ploiești. O persoană a fost rănită după o coliziune între două autoturisme.

Potrivit ISU Prahova, pompierii asigurară măsuri specifice în urma unui accident rutier produs pe strada Bobalna din Ploiești.

În accident au fost implicate două autoturisme.

În urma impactului dintre cele două mașini, patru persoane au fost implicate, din care una este asistată medical.

La fața locului acționează un echipaj de stingere și unul de prim ajutor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Obiceiuri, tradiții și credințe populare de Sfântul Gheorghe. Cine doarme de Sfântul Gheorghe, o să fie somnoros tot anul

Publicat

În fiecare an, la 23 aprilie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului.

Menționăm că Biserica creștină serbează ziua morții sfinților ca ziua lor de naștere. Numai Fecioara Maria și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Sfântul Gheorghe a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul

Iconografia păstrează imaginea Sfantului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. În credința populară Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorârea balaurului. Această legendă datează din secolul XII și una din variantele sale este „Legenda Aurea”.

Se povestește cum un balaur imens și feroce a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata împăratului.

Atunci a apărut un viteaz creștin care s-a oferit să răpună balaurul.

În unele icoane timpurii fata împăratului este înfățișată în gura balaurului, în timp ce un viteaz cu o suliță se luptă cu acesta. După ce a străpuns balaurul cu sulița tânărul a dus-o pe prințesa la palatul împăratului, care i-a oferit mâna ei și jumătate din împărăție.

Viteazul a refuzat spunând că mai are multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii și ajutorul săracilor și nedreptățitilor; apoi le-a spus că numele lui este Gheorge și a plecat.

Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul.

Sfântul Gheorghe mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun mdema metalică pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.

În 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei.

Obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În tradiția populară Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

În spiritualitatea populară, între San-George și Samedru (Sfântul Dumitru) există o înțelegere cosmică. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viață.

În dimineața zilei de San-George, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeză la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea că oamenii, vitele și semănăturile erau protejate de forțele malefice.

Ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor. Ele erau puse și în hrana animalelor, în credința că acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.

În dimineața de Sfântul Gheorghe, fetele află dacă în acel an se vor căsători

În ajunul zilei de San-George, fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Există și obiceiul ca în dimineața zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători. Brazdele și coronițele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineața zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiș în pădure pentru a culege mătrăguna și năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streașină, în credința că ele le vor aduce pețitori bogați.

Flăcăii cautau în dimineața zilei de 23 aprilie, iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de el știut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită. Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Femeile căsătorite mergeau în pădure și culegeau plante doar de ele știute (mulgătoare, untul vacii), pe care le adăugau în hrana animalelor, în credința că vacile vor da mult lapte și de bună calitate.

Cine doarme de Sfântul Gheorghe, o să fie somnoros tot anul

Oamenii stau toată noaptea treji, înaintea sărbătorii de Sfântul Gheorghe, ca să fie vioi și sănătoși tot anul.

Nimeni nu avea voie să doarmă în aceasta zi deoarece se credea că acel care încalcă interdicția, avea să fie somnoros întregul an.

Urzicatul era un alt obicei practicat de San-George. Exista convingerea că prin urzicat ei vor fi mai ageri, mai harnici și mai sănătoși de-a lungul întregii veri care urma să înceapă.

Dintre toate obiceiurile enumerate, în comunitățile sătești contemporane se mai păstrează doar obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri verzi.

sursa: creștinortodox.ro

sursa: ZiuaConstanta.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu puternic în Brașov: O femeie a murit după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

Arhivă Foto

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri, la o casă aflată pe strada Bisericii Romane, numărul 30, din municipiul Brașov. O femeie de 98 ani a fost găsită decedată în interiorul unei camere.

Potrivit ISU Brașov, în noaptea de joi spre vineri, la ora 04:49 am fost anuntati de izbucnirea unui incendiu la o casă pe strada Bisericii Romane, numărul 30, municipiul Brașov.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD.

Conform sursei citate, odată ajunși la fața locului, pompierii au incendiul se manifesta generalizat, într-o cameră a locuinței.

În interiorul camerei a fost gasită o persoană de sex feminin în vârstă de 98 de ani, decedată.

Incendiul a fost lichidat înainte de a se extinde și la alte camere ale casei.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Coliziune față-spate între un microbuz cu pasageri și un TIR, pe Autostrada A1. Șase victime, dintre care una încarcerată

Publicat

Șase persoane au fist rănite în urma unui accident rutier produs, vineri dimineață, pe Autostrada A1, ăn județul Hunedoara.
Accidentul s-a produs pe A1, la kilometrul 333, pe sensul Sebeş-Simeria, după un impact violent între un microbuz și un autotren.
Potrivit ISU Hunedoara, la fața locului au intevrenit pompierii Detaşamentelor Deva, Orăştie şi Sebeş precum şi personalul medical al S.A.J.
Şase din cei șapte pasageri ai microbuzului au ieşit singuri din mijlocul de transport în comun, în timp ce unul dintre pasageri a fost extras din maşină de echipa de la descarcerare.
Persoana încarcerată a fost stabilizată şi transportată la UPU Deva în stare de conştienţă. Deşi prezentau leziuni minore alţi 5 pasageri au fost duşi cu ambulanţele la UPU Deva, Hunedoara şi Orăștie.
La locul accidentului au intervenit 3 echipaje SMURD, o echipa de descarcerare, 3 echipaje SAJ, o autospeciala de transport victime multiple ale ISU Hunedoara si Alba.
Până la finalizarea cercetării la locul accidentului circulatia pe A1 pe sensul Sebeş-Simeria a fost restricţionat pe o bandă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate