ACTUALITATE
Polonia a primit aproximativ 2,34 milioane de refugiaţi din Ucraina
Polonia a primit aproximativ 2,34 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat marţi poliţia de frontieră poloneză, relatează thenews.pl.
Luni, în Polonia au intrat 21.000 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 27.000 în ziua precedentă.
Majoritatea acestor refugiaţi sunt cetăţeni ucraineni, dar există şi mulţi cetăţeni din alte ţări.
Anterior în această lună, preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat o lege privind asistenţa pentru refugiaţii care vin din Ucraina. În virtutea noului act normativ, persoanele respective beneficiază de şedere legală în Polonia şi au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi beneficii sociale.
Poliţia ungară a anunţat marţi că în ajun 5.156 de persoane au intrat în Ungaria direct din Ucraina, iar alte 4.741 care au trecut frontiera dinspre România au declarat că veniseră din Ucraina, potrivit MTI.
Autorităţile au emis permise de şedere temporară
Autorităţile au emis permise de şedere temporară, valabile 30 de zile, pentru 1.142 de persoane, a informat sâmbătă website-ul poliţiei ungare. Deţinătorii unor asemenea documente trebuie să contacteze un birou de imigraţie local din apropierea locului de rezidenţă în termen de 30 de zile pentru a solicita documente permanente.
Poliţia din Budapesta a primit 1.140 refugiaţi, dintre care 415 copii, veniţi cu trenul. Conform unui comunicat, poliţia a angajat 31 de translatori ucraineni care cooperează strâns cu autoritatea de gestionare a crizelor, cu biroul de imigraţie, cu primăria din Budapesta şi cu numeroase organizaţii umanitare.
În Slovacia au intrat luni 2.799 de persoane dinspre Ucraina
În Slovacia au intrat luni 2.799 de persoane dinspre Ucraina, dintre care 1.440 femei şi 743 copii, potrivit Ministerului de Interne slovac, citat de TASR.
În ultimele 24 de ore, 1.306 de persoane venite din Ucraina au solicitat refugiu temporar în Slovacia.
La Bratislava autorităţile locale au amenajat, într-o fostă autogară, un centru de primire care poate adăposti zilnic 2.500 de persoane. Refugiaţii au acces la asistenţă medicală, juridică, socială şi psihologică şi primesc informaţiile necesare pentru completarea documentelor necesare şederii. Centrul a fost înfiinţat de primăria Bratislava în cooperare cu guvernul slovac, ONG-uri şi companii private. Agerpres