Connect with us

ACTUALITATE

Polonia înăspreşte restricţiile, după un nou record de infectări şi decese. Premierul nu exclude reintroducerea stării de urgență

Publicat

 Polonia închide începând de sâmbătă marile centre comerciale, şcolile, grădiniţele, frizeriile şi limitează serviciile religoase, după ce joi a înregistrat un nou record zilnic al cazurilor de COVID-19 şi sistemul său sanitar a ajuns la limită.

Premierul Mateusz Morawiecki a atenţionat că nu exclude reintroducerea stării de urgenţă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

După cele 34.151 de noi cazuri raportate joi şi 520 noi decese în această ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, premierul polonez a apreciat că se impune restricţionarea şi mai mult a mobilităţii cetăţenilor şi a activităţii economice pentru a opri răspândirea rapidă a coronavirusului.

”Polonia este astăzi în cel mai greu moment al pandemiei din ultimele 13 luni” şi sistemul sanitar este la limită, a avertizat Mateusz Morawiecki la o conferinţă de presă la care a anunţat noile restricţii împreună cu ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski.

Toate centrele comerciale cu o suprafaţă mai mare de 2.000 de metri pătraţi vor fi închise, cu excepţia magazinelor alimentare şi farmaciilor, cu limitarea accesului prin stabilirea unei limite de cel mult o persoană pentru 15 metri pătraţi în magazinele mici şi de cel mult o persoană pentru 20 metri pătraţi în cele mari.

Activităţile sportive vor fi interzise, cu excepţia celor pentru sportivii profesionişti, se închid şcolile şi grădiniţele, cele din urmă rămânând deschise doar pentru copiii membrilor armatei şi forţelor de securitate.

Vor fi de asemenea închise, printre altele, frizeriile, saloanele de înfrumuseţare, magazinele de optică şi bibliotecile.

De săptămâna trecută au fost deja închise restaurantele, hotelurile, şcolile primare şi activităţile culturale în provinciile poloneze cele mai afectate de pandemie.

Având în vedere apropierea Paştelui Catolic, guvernul de la Varşovia a lansat un ”apel la responsabilitate” către preoţi, cerându-le să respecte măsurile de prevenire a răspândire a virusului în timpul evenimentelor religioase.

Premierul Morawiecki a avertizat că dacă situaţia sanitară continuă să se înrăutăţească în următoarele 2-3 săptămâni nu sunt excluse alte restricţii şi mai severe, inclusiv decretarea din nou a stării de urgenţă.

El explică creşterea infectărilor prin prezenţa variantei britanice mai contagioase a coronavirusului, dar criticii săi cred că această creştere este mai degrabă rezultatul introducerii tardive a restricţiilor, nerespectării regulilor de către cetăţenii obosiţi de aceste măsuri şi sprijinului insuficient al guvernului pentru sistemul sanitar.Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

București: Broşura de admitere în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul școlar 2022-2023, publicată

Publicat

educatie invatamant studiu carti scoala.jpg

Broşura de admitere în învăţământul liceal, învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual pentru anul şcolar 2022-2023 în Capitală a fost publicată, miercuri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Documentul cuprinde informaţii legate de admiterea în cele trei tipuri de învăţământ şi reprezintă „un ghid util” atât pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru părinţii acestora în vederea orientării şcolare pentru clasa a IX-a, precizează IŞMB.

Broşura este editată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi va fi distribuită gratuit tuturor absolvenţilor clasei a VIII-a din Capitală.

Revista poate fi consultată şi în versiunea electronică pe site-ul http://ismb.edu.ro. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lebădă RĂNITĂ pe lacul de la Iulius Mall

Publicat

lebada e1652887080435.jpg

O clujeancă a postat pe pagina de Facebook Protecția Animalelor Cluj faptul că pe lacul de la Iulius Mall s-ar afla o lebădă rănită. Aceasta ar fi anunțat la 112 dar încă nu sosise nimeni la fața locului.

lebada ranita

„Urgent!!! La lacul de la Iulius e o lebădă rănită, și-a rupt aripa într-un stâlp și nu mai poate zbura. Din păcate am încercat sa o ținem dar a mers in lac. Am sunat la 112 și au chemat un echipaj de la Jandarmerie dar nu au spus când va ajunge. Unde as putea sa sun sa vina sa o preia? Lebăda se afla acum in lac, incearca sa zboare dar nu poate”, scrie clujeanca pe Facebook.

Update:

„A fost poliția locală, au sunat “șefii” și au zis sa o lase pe lac pana mâine ca vine cineva sa o ia, e de la parcul mare.. nu știu dacă va rezista pana mâine sincer. Dacă cunoasteti pe cineva care poate sa vina sa o prindă, o putem duce noi la USAMV”, a revenit clujeanca.

Sursa/ Foto:…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Înscrieri creșe 2022: Primăria Alba Iulia a anunțat miercuri modul de înscriere în cadrul creșelor municipiului

Publicat

cresa alba iulia.jpg

Primăria Alba Iulia a anunțat miercuri modul de desfășurare a înscrierii copiilor în cadrul creșelor Municipiului Alba Iulia.

Calendarul de înscriere este după cum urmează:

  • 04.07.2022 – 15.07.2022 – preluarea dosarelor la sediul Creșei 1 Cetate, str. Alexandru cel Bun, nr.13 și online pe adresa de mail crese@apulum.ro, între orele 9-15
  • 18.07.2022 – 22.07.2022 – evaluarea dosarelor de către comisia de înscrieri
  • 25.07.2022 – afișarea rezultatelor pe site-ul primăriei și la sediul celor 3 creșe
  • 26.07.2022 – 27.07.2022 – depunerea contestațiilor pe adresa de mail crese@apulum.ro, între orele 9-15
  • 28.07.2022 – 29.07.2022 – analizarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai mare parc al Clujului ar putea fi aprobat peste 2 săptămâni în Consiliul Local

Publicat

parcul est 1.jpg

Parcul Est, cel mai mare și mai modern nou parc al municipiului Cluj-Napoca, ar putea să fie aprobat la următoarea ședință de Consiliu Local, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Potrivit acestuia, funcționarii Primăriei fac tot posibilul astfel încât proiectul să fie pregătit să fie supus votului la următoarea ședință de Consiliu Local.

Parcul Est poate să fie aprobat și din punctul de vedere al Agenției de Protecție a Mediului Cluj.

Dan Tarcea a mai explicat că din punctul de vedere al exproprierilor nu vor fi probleme chiar dacă nu sunt identificați toți proprietarii, întrucât pentru respectivele loturi de teren vor exista rezerve de bani depuse la CEC.

Proiectul a fost supus dezbaterii publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

Valoarea totală a proiectului va fi cunoscută la finalizarea Studiului de Fezabilitate, în ședința Consiliului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate